REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Teodoras savo ilgus plaukus paaukojo vėžiu sergantiems vaikams (nuotr. asm. archyvo)

Teodorui yra vos aštuoneri, tačiau jo širdis didelė it vandenynas. Berniukas ilgą laiką kentė patyčias dėl augintų ilgų plaukų, nes turėjo vieną tikslą – paaukoti juos vėžiu sergantiems vaikams.

7

Teodorui yra vos aštuoneri, tačiau jo širdis didelė it vandenynas. Berniukas ilgą laiką kentė patyčias dėl augintų ilgų plaukų, nes turėjo vieną tikslą – paaukoti juos vėžiu sergantiems vaikams.

REKLAMA

Teodoro mama Gustė pasakoja, kad noras užsiauginti ilgus plaukus sūnui kilo kur kas anksčiau nei sužinojo apie galimybę juos paaukoti.

„Kadangi mūsų šeimoje tėtis labai mėgsta roko muziką, ja užkrėsti bandė ir vaikus. Kalbant su Teodoru apie tai, kokia popamokine veikla norėtų užsiimti, sūnus sakė, kad nori būti roko žvaigždė, turėti ilgus plaukus ir groti gitara. Groti gitara dar neišmoko, bet plaukus jau užsiaugino ir nusikirpo“, – šypsosi berniuko mama.

Dėl ilgų plaukų – nemalonios situacijos

Prieš daugiau nei 2 metus plaukus pradėjęs auginti berniukas vis papuldavo į nemalonias situacijas: suaugusieji jį pavadindavo mergaite, o kiti vaikai negailėjo patyčių dėl ilgų plaukų. Jo mama Gustė pasakoja, kad ji pastebėjo, jog sūnui jau darėsi nebepatogu ir ilgi plaukai jam nebepatiko.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš tikrųjų jam buvo ir sunku būti berniuku su ilgais plaukais, nes jo standartinė frazė buvo „aš ne mergaitė“. Vieną kartą jis buvo išvytas ir iš vyrų tualeto ir jam sakė: „mergaite, sumaišei“.

REKLAMA

Suaugusieji dažniausiai netyčia pavadindavo jį mergaite, pavyzdžiui, sakydavo „palaukime, kol mergaitės praeis“, o ten iš tikrųjų buvo Teodoras su sese“, – pasakoja ji.

Po to, vietinėje Norvegijos spaudoje, moteris perskaitė apie tai, kad yra galimybė paaukoti ilgus ir sveikus plaukus, iš kurių būtų daromi perukai vėžiu sergantiems vaikams.

„Papasakojau apie tai sūnui. Jam ši mintis labai patiko“, – šypsosi ji.

Patyčios neatėmė noro padėti

Sužinojęs apie galimybę padovanoti plaukus vaikams, sergantiems onkologinėmis ligomis, Teodoras užsispyrė pasiekti savo tikslą. Gustė pasakoja, kad šią žiemą pati pradėjo siūlyti nusikirpti sūnui plaukus, nes jis vis sulaukdavo patyčių, tačiau berniukas buvo užsispyręs ir laikėsi savo numatyto tikslo.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš vis sakydavau jam, kad gal nukerpam tuos plaukus, nes tau nepatogu, tave erzina, vadina mergaite.

Bet sūnus nenorėjo kirpti plaukų ir sakė, kad kirps tik tada, kai bus tinkamas ilgis ir galės padovanoti juos sergantiems vaikams. Jam visada labai baisu buvo, kad sergantiems vaikams iškrenta ne tik galvos plaukai, bet ir antakiai, blakstienos“, – pasakoja ji.

Mama su sūnumi kalbėjo apie tai, kad onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams yra sunku, jie turi daug laiko praleisti ligoninėje, nuolat patirti adatų dūrius ir kad nuo jų galima mirti.

„Nors pats nėra to patyręs ir nepažįstame nė vieno vaiko, kuris sirgo vėžiu, tačiau Teodoras supranta, kokia tai sunki situacija. Mūsų šeimoje onkologine liga sirgo senelis. Teodoras su sese visada klausinėdavo senelio įvairiausių dalykų apie ligą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis jautrus vaikas – net žiūrėdamas filmus labai jaudinasi dėl kiekvieno blogo dalyko, nutinkančio žmogui. Kai kažkas negero vyksta, jis užsidengia veidą“, – šypteli Gustė.

Apie berniuko tikslą nežinojo niekas

Nors Teodoras su tėvais ir sese gyvena Norvegijoje, tačiau jo mama nusprendė, kad plaukus nusikirps Lietuvoje, „Figaro salone“, kuris kartu su „Mamų unija“ tarpininkauja norintiems padovanoti savo plaukus vėžiu sergantiems vaikams.

„Plaukus kirpome Lietuvoje, nes vis dėlto esame lietuviai ir norėjosi kažką gero padaryti čia atvykus praleisti atostogų“, – šypsosi berniuko mama Gustė.

Moteris juokiasi, kad Teodoras jau buvo pamiršęs, ką reiškia turėti trumpus plaukus, todėl nauja šukuosena jam atrodė keista ir jis vis glostė savo pakaušį, kol įsitikino, kad plaukų tikrai nebėra.

REKLAMA

„Jis labai didžiavosi, kad padarė gerą darbą. Ne daug aplinkinių žinojo, ką jis ketina padaryti. Vėliau tai sužinoję aplinkiniai gyrė sūnaus poelgį. Natūralu, nes ne kiekvienas berniukas pasiryžta tokiame amžiuje užsiauginti plaukus ir kentėti visus nesusipratimus, kurie buvo.

Pasidalinę nukirptų plaukų nuotrauka, sulaukėme labai daug palaikymo, kad toks gražus tikslas ir toks didelis darbas tokio mažo žmogaus“, – šypsosi ji.

Dega noru padėti

Karštomis vasaros dienomis Teodorui nuo pečių nukrito vienas rūpestis – nebereikia galvoti, ką daryti su plaukais, rišti jų į kasą.

Pasak Gustės, kol kas berniukas neplanuoja dar kartą auginti kasų, tačiau jis labai lengvai užsidega noru padėti ar padaryti kažką gero.

REKLAMA

„Aš manau, kad kol kas Teodoras dabar nebegalvoja apie tai, ar darytų dar kartą. Jis labai džiaugiasi, kad karštomis dienomis nebereikia rūpintis plaukais, rištis plaukų į kasą bet jis yra vaikas, kuris nori daryti gerus darbus ir tuo jį lengva užkrėsti“, – pasakoja ji.

Nors Teodoras dar negalvoja apie pakartotinį plaukų auginimą, tačiau jis yra labai užsispyręs ir visada siekia savo tikslo. Moteris šypsosi, kad jeigu jos sūnus nuspręstų pakartoti tokį šį gerą darbą, tai jos per daug nenustebintų.

„Aš labai džiaugiuosi, kad netyčia sužinojau apie tokią galimybę. Labai didžiuojuosi Teodoru, kad jis buvo toks užsispyręs, nes mačiau, kad situacijos, į kurias jis patekdavo – skaudindavo. Jį vadindavo mergaite, juokdavosi.

Kai jis buvo vaikų stovykloje, iš jo tyčiojosi, bet jis vis tiek atstovėjo savo. Ne kiekvienas vaikas sugebėtų tai padaryti. Jo vietoje aš pati būčiau jau šimtą kartų nusikirpusi plaukus“, – sako berniuko mama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų