REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

FNTT tyrime dėl greitųjų testų pirkimo – įtarimai Vilniaus tarybos nariui

papildyta 16:57 val.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrime dėl greitųjų koronaviruso testų pirkimo įtarimai pareikšti ir Vilniaus miesto tarybos nariui, Laisvės partijos atstovui, bendrovės „Bona diagnosis" vadovui Redui Laukiui.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrime dėl greitųjų koronaviruso testų pirkimo įtarimai pareikšti ir Vilniaus miesto tarybos nariui, Laisvės partijos atstovui, bendrovės „Bona diagnosis" vadovui Redui Laukiui.

REKLAMA

Tai BNS penktadienį patvirtino jis pats, tačiau detaliau, kuo yra įtariamas, nekomentavo.

„Aš negaliu įtarimų komentuoti“, – BNS sakė R. Laukys.

Jis teigė esantis bendrovės „Profarma“ veiklos vadovas.

„Aš atsakingas už sutarties vykdymą. Pagal viešųjų pirkimų reikalavimus, sutartyje privalo būti nurodytas asmuo, atsakingas už sutarties vykdymą, tai aš ir buvau nurodytas“, – teigė Vilniaus miesto tarybos narys.

Jis pridūrė, kad teisėsaugai užkliuvo sutartyje neteisingai nurodytas gamintojas.

R. Laukys neatskleidė, kam dar iš įmonės „Profarma“ pareikšti įtarimai.

„Aš manau, kad tokią informaciją turėtų, jeigu ji galima, skelbti FNTT, o mes neįgalioti – aš tik apie save galiu sakyti. Turiu apribojimus bendrauti ir kalbėti tik apie save, kol vyksta tyrimas“, – kalbėjo R. Laukys.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat teigė, kad šiuo metu įmonės „Profarma“ veikla yra apribota ir „iš esmės, įmonė – žlugdoma“, o pirkimo su viceministre Lina Jaruševičiene anksčiau neaptaręs.

REKLAMA

Stabdo narystę partijoje, taryboje lieka

R. Laukys taip pat teigė nematantis pagrindo atsisakyti tarybos nario mandato.

„Nematau pagrindo atsisakyti, nes manau, kad visi šitie įtarimai yra visiškai niekiniai ir labai greit subliūkš“, – teigė tarybos narys.

Tačiau jis penktadienį pranešė stabdantis narystę Laisvės partijoje.

R. Laukys Vilniaus tarybos nariu tapo šių metų kovą, iš tarybos pasitraukus teisininkui ir diplomatui Tomui Gulbinui.

Savivaldos rinkimuose R. Laukys dalyvavo su mero Remigijaus Šimašiaus komitetu „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“, taip pat jis yra Laisvės partijos narys.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau R. Laukys vadovavo Santaros klinikų Viešųjų pirkimų skyriui ir teigė jokių problemų dėl jų neturėjęs.

Dieną prieš sutartį – nauja įmonė

FNTT tiriamoje kovo 19 dieną pasirašytoje „Profarmos“ ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos sutartyje dėl greitųjų testų R. Laukys  nurodomas kaip bendrovės atstovas.

Registrų centro duomenimis, jis taip pat vadovavo „Profarmos“ metų pradžioje įsteigtai antrinei įmonei „Boston biopharma LT“. Nuo liepos pradžios pastaroji perleista fiziniam asmeniui, tuo pačiu pakeistas ir jos vadovas.

Balandį vykusiame „Profarmos“ akcininkų susirinkime nuspręsta padidinti įmonės kapitalą, išleisti naujų akcijų ir suteikti teisę jų už 400 tūkst. eurų įsigyti JAV registruotai kompanijai „Boston Biopharma Inc“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas Registrų centre nėra užregistruotas baigtas akcijų perleidimo sandoris. JAV kompanija savo tinklalapyje skelbia tiekianti greituosius COVID-19 testus.

R. Laukio šiuo metu vadovaujama „Bona diagnosis“ įsteigta kovo 18 dieną – dieną prieš „Profarma“ sutarties su laboratorija pasirašymą. Bendrovė priklauso fiziniams asmenims.

Įtarimai SAM viceministrei

FNTT tyrime įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba viršijus įgaliojimus, kai galėjo būti padaryta didelė žala valstybei, pareikšti ir sveikatos apsaugos viceministrei L. Jaruševičienei.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį patenkino jos prašymą ir atleido iš viceministrės pareigų.

REKLAMA

L. Jaruševičienė penktadienį pareiškė pandemijos įkarštyje priėmusi būtinus sprendimus, tad jos sąžinė rami.

FNTT tiria 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimą.

Iš viso tyrime įtarimai pareikšti jau šešiems asmenims, tarp įtariamųjų – ir testus tiekusios įmonės „Profarma“ atstovai.

Tyrimo duomenimis, sudarydama 6 mln. eurų vertės sutartį dėl greitųjų COVID-19 viruso nustatymo testų pirkimo, įmonė galimai klastojo dokumentus ir pirkėjui pateikė melagingus duomenis apie greitųjų testų gamintoją.

Pirkimus vykdė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Jos vadovas Vytautas Zimnickas prieš kelias savaites mirė. Teisėsauga yra apklaususi laikinąją laboratorijos vadovybę.

Specialiųjų tyrimų tarnyba vykdo ir dar vieną tyrimą dėl daugiau nei 5 mln. eurų vertės reagentų COVID-19 tyrimams pirkimų – reagentus taip pat pirko minėta laboratorija.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų