REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagerėjus orų prognozėms, daugelio lietuvių akys nukrypo į pajūrį. Trumpalaike nuoma Palangoje užsiimančios Aušra ir Kristina atskleidė, kad jau nuo pat pirmadienio, pasipylė norinčių apsistoti lietuvių skambučiai. Naujienų portalui tv3.lt jos papasakojo, kaip šią vasarą pasikeitė Lietuvos pajūrį besirenkančių lietuvių įpročiai ir ko jie ieško dažniausiai.

Pagerėjus orų prognozėms, daugelio lietuvių akys nukrypo į pajūrį. Trumpalaike nuoma Palangoje užsiimančios Aušra ir Kristina atskleidė, kad jau nuo pat pirmadienio, pasipylė norinčių apsistoti lietuvių skambučiai. Naujienų portalui tv3.lt jos papasakojo, kaip šią vasarą pasikeitė Lietuvos pajūrį besirenkančių lietuvių įpročiai ir ko jie ieško dažniausiai.

REKLAMA

Palangiškė Aušra jau aštuonerius metus nuomoja butus prie jūros vykstantiems poilsiautojams, taip pat dirba administratore viename iš Palangos hostelių. Moteris sako, kad dėl koronoviruso apribojimų negalint taip laisvai keliauti atostogauti į užsienio šalis, pokyčiai šią vasarą tikrai jaučiami.

„Dar ir kaip. Labiausiai jaučiasi tai, kad nėra užsieniečių – rusų ir baltarusių, kurie užimdavo maždaug trečdalį rinkos. Pasiūla nakvynių vis tiek didėja kiekvienais metais. Kad ir kiek lietuvių privažiuotų, jie neužpildo tiek vietų, kiek gali būti užpildyta“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA

Ši vasara – viena prasčiausių

Aušra pasakoja, kad šiemet poilsiautojų sulaukia tik pagerėjus orams arba savaitgaliams.

„Dabar, kai yra geras oras, sulaukiame daug žmonių. Paskutinėmis savaitėmis buvo visiškai prastai. Birželio pirmomis savaitėmis, kai orai buvo geri, jūros išsiilgusių buvo ir buvo visai nieko, bet vėliau suprastėjo orai ir neliko žmonių. Dėl to ir kainos nukrito.

REKLAMA

Man pirmas toks didelis pokytis per aštuonerius metus. Prasta vasara visapusiškai paėmus“, – pasakoja moteris.

Jai antrina ir Kristina, kuri svečius priima jau ketverius metus ir šiuo metu pajūryje nuomoja tris butus. Pasak moters, praėjusias dvi vasaras vietos visam sezonui būdavo užrezervuotos jau birželio pabaigoje. Nemenka dalis poilsiautojų atvykdavo iš užsienio – Rusijos, Baltarusijos arba JAV.

„Prieš prasidedant koronavirusui, buvo užsieniečių, kurie viešnagę buvo rezervavę dviem ar trims savaitėms. Labai gaila, kad būtent dėl koronaviruso buvo labai daug atšaukimų. Net ir dabar atvykus iš kai kurių šalių, žmonės dvi savaites turėtų karantinuotis, todėl nenori tų dviejų savaičių pajūryje leisti užsidarę bute“, – pasakoja Kristina.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunimas poilsiauja trumpiau

Tiek Aušra, tiek Kristina teigia, kad jaunimo ir šeimų poilsiavimo laikas pajūryje skiriasi, o nakvynės paklausa žaibiškai išauga pagerėjus orams. 

„Yra žmonių, kurie iš anksto ieško, kur praleis atostogas, tačiau dauguma, stebi orus ir artėjant šilumai, kur nakvos ieško likus savaitei ar kelioms dienoms. Daugiausiai apsistoja dviem ar trims dienoms. Pavyzdžiui, šiam savaitgaliui, kadangi bus geri orai, pradėjo skambinti jau nuo savaitės pradžios ir skambučiai nesustoja iki šiol. Aš net grubiai sakyčiau, kad šį savaitgalį pajūryje bus apie milijoną žmonių“, – prognozuoja Aušra.

„Kai karšti orai ateina, telefonas tiesiog raudonuoja nuo skambučių. Tokiais atvejais ir nuomojasi dviem ar trims dienoms. Atėjus karščiams, žmonės pasiryžę už naktį sumokėti ir 150 eurų už parą“, – sako Kristina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Moteris pasakoja, kad vasaros pradžioje atostogauti jos nuomojamuose butuose praleisdavo dažniausiai penkias dienas, o kai kurie ir dešimt, ir dvidešimt. Pasak jos, šeimos su vaikais dažniausiai stengiasi užsakinėti nakvynę iš anksto ir bent penkias dienoms, o jaunimas dažniausiai poilsiauja dvi ar tris dienas ir nakvynės ieško likus savaitei ar mažiau iki atvykimo.

Nebeieško, kur pigiau

Anksčiau į Lietuvos pajūrį traukiantys tautiečiai keliaudavo čia pailsėti ir rinkdavosi pigesnius, toliau nuo jūros esančius butus, tačiau dabar lietuviai nori apsistoti, kuo arčiau Baltijos jūros ir yra pasiryžę mokėti daugiau.

REKLAMA

Nuo Aušros nuomojamo buto iki jūros teks paeiti 12 minučių, tačiau kai kuriems poilsiautojams toks atstumas atrodo per didelis.

„Kartais žmonės sako, kad butas nuo jūros yra per toli. Tokiais atvejais aš paklausiu, kur jie patys gyvena. Ir jeigu, tarkime, gyvena Vilniuje, tuomet sakau, kad iki jūros yra toli, o 12 minučių paeiti, gal ir nėra toks didelis atstumas“ – juokiasi Aušra.

Kristina pasakoja, kad anksčiau poilsiautojai norėdavo būti ir arčiau pagrindinės, niekada nemiegančios, Basanavičiaus gatvės, o dabar ieško ramybės ir mielai įsikuria netoli Palangos esančiose Kunigiškėse, kuriose atostogautojų keliančio šurmulio pasitaiko kur kas mažiau.

REKLAMA

„Poilsiautojai stengiasi ieškoti buto Kunigiškėse, nes ten esančiame paplūdimyje būna mažiau žmonių. Vienas iš mūsų butų yra ten ir matosi, kad poilsis Kunigiškėse žmones domina labiau nei pačioje Palangoje.

Šiais metais labai padaugėjo žmonių, kurie ieško vietos, kad iki jūros būtų 300 metrų. Tai ypač matoma paskutinį mėnesį. Man skambinantys klientai, sužinoję, kad iki jūros 1 km, dažnai sako, kad nori arčiau. Žinoma, kaina irgi atitinkama. Kai išeini iš buto ir jau girdi jūros ošimą, tai ir kaina svyra į didesnę pusę“, – sako moteris.

Nuostolių išvengti nepavyksta

Butus nuomojanti ir hostelyje dirbanti Aušra teigia, kad poilsiauti mieliau priima šeimas ir poreles, nes praeityje turėjo nemalonios patirties su jaunimu, o ypač – su merginų kompanijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dėl jaunimo turėjau problemų. Jie išsinuomoja butus daro vakarėlius, o blogiausia, kad išėję į Basanavičiaus gatvę, grįžta paryčiais su dideliais triukšmais, apniokoja kieme esančius automobilius, aplaužo krūmus, gėles. Šiemet buvo toks incidentas, kai išgėręs grįžo į hostelį, triukšmavo, iš kito kambario išėjo vaikinukas jo apraminti ir gavo į galvą.

Po to, kai su tiek situacijų aš susidūrusi, kitą kartą, jeigu iš balso atrodo jauni, aš net klausiu, kiek jiems metų, visada klausiu ar porelės, ar vaikinai, ar merginos. Su merginomis dažniausiai būna dar blogiau nei su vaikinais, nes jos klykauja, palieka visišką betvarkę, sugadina daugiau daiktų, o baliavoja dar daugiau už vaikinus“, – pasakoja ji.

REKLAMA

Moteris sako, kad padengti nuostolių poilsiautojai nenori – dažniausiai pabėga arba prisigalvoja priežasčių, kodėl neturi atlyginti žalos.

„Šiemet labai su pagalvėmis nesiseka. Vagia ir pagalves, ir pledus. Vieną kartą net „Fairy“ su kempinėle išnešė“, – nusijuokia Aušra.

Jai antrina ir Kristina. Moteris teigia, kad į butus įdėjus daug meilės ir šilumos, norisi žinoti, kas atvyks į jų butą, todėl kartais peržvelgia ir norinčių atvykti. poilsiautojų „Facebook“.

„Aš nelabai mėgstu priimti jaunimą, nes pas mus komplekse yra ramybė. Jaunuoliai dažnai pridaro ir nuostolių, žinoma, ne visada. Kartais šeimos su vaikais gali padaryti daugiau nuostolių nei jaunimas.

REKLAMA

Pavyzdžiui, pas mane visą žiemos laikotarpį nuomojosi butą šeimą su vaikais ir padarė labai didelius nuostolius. Negaliu kategoriškai sakyti, kad vieni ar kiti blogesni, nes yra ir jaunimo, kuris labai gerbia ir saugo butą, yra ir šeimų, kurie nesaugo nieko, nes tai yra ne jų“, – sako moteris.

Vieną kartą poilsiautojai išlaužė ir nuomojamo buto duris. Jie teigė, kad dėl užsitrenkusių durų nenorėjo 1 val. nakties trukdyti Kristinos, todėl jas tiesiog išlaužė, o kalbai pakrypus apie nuostolių atlyginimą, pasakė, kad tai ne jų kaltė ir išvažiavo.

„Būna, kad sudaužo kažką ir išmeta nieko nepasakę. Būna, kad nuperka naują lėkštę ir palieka raštelį, atsiprašo. Bet toks verslas – visko buvo ir bus“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Poilsiautojai renkasi jau išbandytas vietas

Nepaisant visų nemalonių patirčių, abi butų nuoma Palangoje užsiimančios moterys teigė, kad pastaruoju metu žmonės tampa kultūringesni, be to daugėja tokių poilsiautojų, kurie sugrįžta metai iš metų.

„Iš tikrųjų pagal visą aštuonerių metų patirtį galiu pasakyti, kad kontingentas kultūringėja arba jau išmokau atsirinkti. Dažniausiai pas mane klientai sugrįžta, nes labai stengiuosi prižiūrėti švarą. Labai džiaugiuosi, kad pas mane grįžta daug žmonių, kai kurie net su kava ar saldainiais“, – šypsosi Aušra.

Kristina sako, kad šį sezoną dar neteko patirti nuostolių.

„Negaliu pasakyti nei vieno blogo žodžio apie šį sezoną pas mane važiavusius poilsiautojus. Buvo nuostabūs. Galbūt žmonės pradėjo labiau gerbti kitų nuosavybę“, – svarsto ji.

Moteris priduria, kad pas ją apsistoti grįžta jau anksčiau poilsiavę lietuviai, o su kai kuriais net pavyko užmegzti draugiškus ryšius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų