REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę per Europą slenka karščio banga – tai reiškia, kad nebus apsieita be nudegimų saulėje. Štai keletas patarimų, kaip namuose gydyti nudegimus nuo saulės.

Šią savaitę per Europą slenka karščio banga – tai reiškia, kad nebus apsieita be nudegimų saulėje. Štai keletas patarimų, kaip namuose gydyti nudegimus nuo saulės.

REKLAMA

Taigi, jūsų oda paraudusi, lupinėjasi ir skauda. Nudegimas – kaip ir įdegis – yra organizmo gynybinė reakcija į UV spindulius.

Organizmas stengiasi gaminti daugiau melanino, jei oda yra veikiama saulės šviesos, kad apsisaugotų. Tačiau jei saulės poveikis per stiprus ir oda nebegali jūsų apsaugoti, saulė pažeidžia viršutiniame odos sluoksnyje esantį DNR.

Tai sukelia spinduliuotės nudegimą, paprastai vadinamą nudegimu nuo saulės. Kai taip nutinka, dažnai atrodome raudoni kaip vėžiai ir tenka kęsti skausmą. Kaip nuraminti nudegimo sukeliamą skausmą ir sustabdyti odos lupinėjimąsi?

Išsimaudykite šaltame duše

Jei jaučiate, kad oda spinduliuoja karštį ir pastebite, kad ji paraudusi, šokite į šaltą dušą. Oda įkaista, nes jai prireikia daugiau kraujo raminant nudegimą. Tai reiškia, kad ją palietus oda atrodys karštesnė, rašoma dailystar.co.uk

REKLAMA
REKLAMA

Ada Ooi, „001 Skincare“ įkūrėja, sako: „Rekomenduoju šaltas vonias ir dušus, kad numalšintumėte skausmą. Geriausia apsiriboti vandeniu ir nenaudoti jokių valomųjų priemonių, nes jos gali dar labiau išdžiovinti odą.“

REKLAMA

Nuskausminamieji

Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba rekomenduoja gerti paracetamolį ar ibuprofeną, jei nudegę saulėje jaučiate skausmą. Medikai teigia:

„Gerkite daug vandens, kad atvėstumėte ir išvengtumėte dehidratacijos. Taip pat nudegusią odą visiškai uždenkite nuo saulės spindulių, kol ji nebus visiškai sugijusi.“ Taigi – būkite namuose!

Alijošius ir taukmedžio sviestas

Dermatologė dr. Debra Jaliman rekomenduoja naudoti alijošių ir taukmedžio sviestą. Alijošius ramina odą, o taukmedžio sviestas ją drėkina ir neleidžia lupinėtis.

REKLAMA
REKLAMA

Skutimosi kremas

Skutimosi putos ramina ir drėkina odą skutantis, bet tokiu pat būdu veikia ir nudegus. Dr. Joshua Zeichneris sako:

„Kai kurių skutimosi kremų sudėtyje taip pat yra mentolio, kuris vėsina ir turi priešuždegiminių savybių. Būtent dėl to žmonės kartais sako, kad skutimosi kremai ir putos – jų atrasta gudrybė nudegimams gydyti.“  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų