REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
45
Raimondo Karpavičiaus brolis Henrikas Karpavičius (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Teisme ketvirtą dieną iš eilės tęsiasi Karpavičių šeimos drama, kuri greitai nesibaigs. Tolimesni teismo posėdžiai vyks rudenį. Ketvirtadienį į Vilniaus apylinkės teismą atvyko mirusio verslininko brolis Henrikas Karpavičius, kuriam atiteko pusė jo turto. Pasak H. Karpavičiaus, su broliu jie buvo labai artimi ir kartu buvo iki pat jo mirties.

45

Teisme ketvirtą dieną iš eilės tęsiasi Karpavičių šeimos drama, kuri greitai nesibaigs. Tolimesni teismo posėdžiai vyks rudenį. Ketvirtadienį į Vilniaus apylinkės teismą atvyko mirusio verslininko brolis Henrikas Karpavičius, kuriam atiteko pusė jo turto. Pasak H. Karpavičiaus, su broliu jie buvo labai artimi ir kartu buvo iki pat jo mirties.

REKLAMA

Paklaustas apie naująją žmoną Aistę Karpavičienę, H. Karpavičius apgailestavo, kad brolis delsė per ilgai, galėjo anksčiau keisti gyvenimą.

Teisme šią savaitę nagrinėjamas mirusio R. Karpavičiaus sūnaus Roko Karpio ieškinys ir siekiama, kad būtų panaikintas pernai prieš pat Karpavičiaus mirtį pakeistas jo testamentas. 

Prieš mirtį su naująją žmona susituokęs verslininkas R. Karpavičius pakeitė testamentą ir pusę turto paliko Aistei Karpavičienei. Kita dalis atiteko broliui H. Karpavičiui. Iš viso jo turtas siekė maždaug 100 milijonų eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Be palikimo likęs sūnus teisme skundžia testamentą ir bando įrodyti, kad Karpavičius jį pasirašė sunkiai sirgdamas ir nebesuvokdamas ką daro. Verslininkas kovojo su smegenų vėžiu, bet prieš metus mirė.

REKLAMA

Papasakojo apie paskutines gyvenimo akimirkas

Po teismo posėdžio pakalbintas H. Karpavičius sakė, kad su broliu buvo iki pat jo mirties. H.Karpavičius teisme jau buvo apklaustas antradienį – šįkart jis tik klausėsi kito liudytojo parodymų.

„Su broliu gražiai bendravome, buvome artimi žmonės, kaip ir tikri broliai, patys tikriausi broliai. Tarp mūsų santykiai buvo broliški ir labai gražūs.

Aš žinau, kokie mūsų santykiai buvo ir tą brolis tvirtina visais savo veiksmais. Ir įgaliojimas, ir visais kitais dalykais jis tą patvirtino“, – sakė H. Karpavičius.

REKLAMA
REKLAMA

H. Karpavičius aiškino, kad smegenų vėžiu susirgęs brolis iki 2019 metų birželio mėnesio viską tvarkė pats, mąstė puikiai, kol galėjo kalbėti.

„Viską jis mąstė labai gerai. Taip kaip jis mąstė – tai tiems, kurie kalba kitaip, jiems iki tokio jo mąstymo yra labai toli.

Jis viską mąstė blaiviai, kol jis kalbėjo. Maždaug iki birželio mėnesio jis viską sprendė pats. Absoliučiai visus klausimus: ar tai būtų jo įmonės reikalai, ar jo asmeniniai klausimai. Jo mąstymas buvo toks, kad visi galime jam tik pavydėti“, – pažymėjo H. Karpavičius.

Pasak H. Karpavičiaus, brolis visą laiką buvo veiklus, nemėgstantis, kad kas jam pavadovautų, klausimus sprendžiantis tik savo protu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jis visų išklausydavo, bet jo žodis buvo lemiamas. Jis taip buvo įpratęs, nes jis buvo šimtaprocentinis akcininkas. Jam jau įprotis buvo susiformavęs verslo lauke ir asmeniniuose dalykuose“, – kalbėjo vyras.

Apie naująją žmoną: „Per ilgai gal jis delsė“

Paklaustas apie naująją žmoną Aistę Karpavičienę, H. Karpavičius mano, kad brolis per ilgai delsė ir jau anksčiau galėjo keisti gyvenimą.

„Per ilgai gal jis delsė. Bet aš jų meilės reikaluose visiškai nesu dalyvavęs ir apie juos negaliu nieko pasakyti“, – sakė vyras.

H. Karpavičius teigė su pirmąja brolio žmona ir šeima bendraudavo labai mažai.

„Aš nežinau jų santykių. Kai vyras ir moteris liečiasi vienas prie kito, tai tuose santykiuose atsiranda daug niuansų. Bet tik matydamas iš šalies visą tą reikalą, todėl taip jums ir atsakiau.

REKLAMA

Apie žmonas mes nediskutuodavome – aš turiu savo žmoną, jis savo. Apie tuos santykius mes iš principo niekada nekalbėdavome“, – sakė H. Karpavičius.

Brolio prašymu sugrįžo vadovauti įmonei

Šiuo metu „Marijampolės pieno konservams“ vadovaujantis H. Karpavičius po pertaukos sugrįžo į šią įmonę.

„Aš grįžau tik dėl to, kad jis manęs prašė ir tai susiję su jo liga. Jei ne jo liga – aš tikrai nebūčiau grįžęs.

Paprasčiausiai aš turiu jau metų ir visokių problemų, kalbant apie mano su sveikatą. Mano galimybės buvo ribotos ir aš saugodamas savo sveikatą atsisakiau dirbti“, – sakė H. Karpavičius.

REKLAMA

Teisme liudijo R. Karpavičiaus bičiulis V. Anužis: žinojo visas ligos aplinkybes

Ketvirtadienį teisme buvo apklausiamas šalia velionio dažnai buvęs jo bičiulis Valdemaras Anužis, kuris verslininkui patardavo ir sveikatos klausimais.

Šiuo metu pensijoje esantis vyras anksčiau dirbo anasteziologu-reanimatologu, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gydytojo pavaduotoju medicinos klausimais. Dvi kadencijas vyras dirbo Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriumi. Penkerius metus dirbo apskrities gydytojo pareigose. Paskutinius beveik vienuoliką metų jis dirbo Klaipėdos „Sodros“ skyriaus direktoriumi. Jie abu su R. Karpavičiumi žaidė futbolą, priklausė „Atlanto“ futbolo komandai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų su Raimundu draugystė tęsėsi 25 metus iki pat jo mirties. Mes buvome ir likome draugais. Tai buvo žmogus, kuris suteikė teisę su jo dokumentais ir visomis ligos aplinkybėmis susipažinti. Eilei asmenų, taip pat ir man. Tai daug ką pasako.

Jis ne tik atpažindavo mane, bet mes su juo kartu ir aptardavome kai kurias personas. Taip pat ir politiniu lygmeniu. Pastaruoju metu jis kalbėdavo mažai – tik pavieniai žodžiai. Kada norėdavo, pasakydavo. Bet su manimi jis bendraudavo.

Jis buvo labai aktyvus ir visuomeniškas žmogus. Apie sveikatą mes kalbėdavome mažiausiai. Iki pat mirties jis liko tokiu, kokiu buvo – labai stipriu žmogumi, o mano akyse yra mirę labai daug žmonių. Kaip reta, jis buvo stiprus. Jis išlaikė išbandymą tiek turtu, tiek liga be galo vyriškai. Buvo linksmas iki paskutinio momento. Visus drąsino aplink ir niekuo nesiskundė“, – sakė V. Anužis.

REKLAMA

V. Anužis pažymėjo, kad teisminiai procesai dėl R. Karpavičiaus palikimo jo nenustebino: „Tai ne mano reikalas.“

Pasiteiravus, ar pažinojo pirmąją ir naująją R. Karpavičiaus žmoną, V. Anužis tai patvirtino: „Apie tuos reikalus aš nenoriu kalbėti. Bet aišku, draugauti su žmogumi ir nepažinoti jūsų minimų asmenų negalėjau.“

V. Anužis atsakė į pirmosios žmonos kritiką

Pirmoji žmona Audronė Karpavičienė kaltino V. Anužį, kad jis neva prisidėjo prie greitesnės vyro mirties.

„Jis prisidėjo prie mano vyro pagreitintos mirties, jeigu taip gražiai išsireikščiau. Jis dalyvavo šiame procese, jis matė, jis melavo visiems, kad ten nepiktybiniai augliai, kad jis greitai pasveiks, kad jis nueina po 9 km. Jis visiems pasakojo aplink ir skleidė melą. Jis viską matė. Net nevežė į užsienį gydyti. Jis dažnai būdavo su vyru, gal jį gydytoju laikė“, – trečiadienį po teismo posėdžio sakė A. Karpavičienė.

REKLAMA

Į šiuos žodžius atsakė ir V. Anužis. 

„Matot, kai paštininkas Pėškininkas paklausė katino Metroskino: „Kur tavo dokumentas?“. Jis atsakė: „Mano uodega – mano dokumentas“. Tai mano visas backraundas yra mano dokumentas. Visas mano gyvenimas yra mano patirtis. Vadovaujančios pareigos 25 metai – iki pat pensijos.

Visus sprendimus dėl gydymo ir gydymo taktikos jis konsultavosi ir su gydančiais gydytojais ir su operavusiu chirurgu, ir su kitais, kurie jam buvo prieinami. Konsultacijos yra padarytos ir dar aukštesnio lygio, apie kurias, matyt, sužinosite vėliau, nes apie tai ne mano reikalas dabar aiškinti. Bet visi tie dalykai buvo padaryti.

Problema yra kita, kad tokiam susirgimui šiandien nėra gydymo net pasaulyje. Dėl lokalizacijos bet kokia problema smegenyse yra rimtas dalykas, o onkologija, piktybinis tai…“, – sakė V. Anužis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisme dėl palikimo aiškinasi abi pusės: antroji žmona posėdyje neketina dalyvauti

Kaip pirmadienį skelbė TV3 Žinios, byla dėl šimtamilijoninio Karpavičiaus testamento šią savaitę nagrinėjama iki ketvirtadienio. Iš viso pakviesti 16 liudytojų.

Tiesa, šia byla meksikietiškas muilo operas primenanti šeimos drama nesibaigia. R. Karpavičiaus sūnus R. Karpis šiuo metu užsienyje, todėl posėdyje nedalyvavo. Naująją žmoną taip pat planuojama apklausti vėliau.

Advokatas Artur Jušinski sako, ko siekiama teismu: „Kad jis būtų panaikintas. Tada įsigaliotų įstatymų numatyta tvarka – pirmos eilės galimas paveldėjimas – tai yra jam. Jam dabar yra atimta paveldėjimo teisė. Tas yra viešai žinoma.“  

REKLAMA

Nors posėdis uždaras ir plačiau bylos nagrinėjimo neaptarinėja nei ieškovai, nei atsakovai, žinoma, kad Karpavičiaus buvusios žmonos ir sūnaus advokatai siekia įrodyti, kad testamentas buvo pakeistas pasinaudojus sunkia verslininko būkle. Taigi jie kelia klausimą, ar Raimondas Karpavičius palikdamas visą savo turtą, kurį sudaro ir štai ši didžiulė vila Palangoje, taip pat namai Nidoje, Tenerifėje, suvokė savo veiksmus.

Pagal medikų išvadas, po santuokos su Aiste Karpavičienė praėjus vos trims dienoms Karpavičius buvo atvežtas į Kauno klinikas. Vyras smarkiai karščiavo, negalėjo pakilti iš lovos, gydytojai įtarė sepsį. Ten medikai esą aptiko ir galimai netinkamos verslininko priežiūros po anksčiau atliktos operacijos požymius – pragulas, paraudimą dešinėje rankoje, kateterio vietoje.

REKLAMA

Visgi Karpavičiaus sveikatos istorijoje informacijos apie tai, kas jį prižiūrėjo – nėra. Ieškovų samdytiems ekspertams įtarimų sukėlė ir verslininko parašas ant testamento – esą jis pasikeitęs, kampuotas, smulkiomis raidėmis, tad tai gali liudyti sunkią, ir galimai neadekvačią būklę.

Atsakovų gynėjai šių argumentų nekomentuoja.  Advokatas Kęstutis Švirinas situaciją aiškina taip: „Pozicija paprasta. Su ieškiniu atsakovė Aistė Karpavičienė nesutinka.“  

Pirmadienį liudyti pakviesti ir keturi medikai. Pirmiausia į teismo salę eina kardiologas Remigijus Žaliūnas. Jis Karpavičiaus sveikata rūpinosi 2018 metų  rugpjūčio-gruodžio mėnesiais.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak profesoriaus, tuo metu abejoti verslininko sąmonės skaidrumu nebuvo jokio pagrindo:

„Tuo metu psichologiškai jis tikrai buvo ramus, atsakinėdavo į klausimus adekvačiai. Tada jis buvo toks pats, kaip ir jį mačiau 2017 metų gegužės, birželio mėnesiais.“  

Profesorius sako, kad per tą laiką, kuomet gydė Karpavičių, jo šeimos narių – pirmosios žmonos ir sūnaus nematė. Na, o Kauno klinikų gydytoja radiologė Silvija Riškienė tikina, su verslininko artimaisiais bendravusi: „Su lydinčiu asmeniu bendravau, su juo nebendravau.“

Jau pusantrų metų teisėsauga bando išsiaiškinti, kas iš verslininko namų Palangoje ir Nidoje pavogė milijono eurų vertės meno kūrinių bei brangenybių. Klaipėdos prokuratūra įtarimus buvo pareiškusi Karpavičiaus sūnui, tačiau nesurinkus pakankamai įkalčių, juos panaikino. Vėliau tyrimas vėl buvo atnaujintas.

Daugiau apie R. Karpavičiaus palikimo bylą galite žiūrėti TV3 Žinių reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų