REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
45
Karpavičius ir jo žmonos Aistė bei Audronė (tv3.lt fotomontažas)

Teisme įsisuko Karpavičių šeimos drama. Trečią dieną iš eilės į Vilniaus apylinkės teismą kviečiami liudytojai, kur nagrinėjamas mirusio verslininko Raimondo Karpavičiaus sūnaus Roko Karpio ieškinys, kad būtų panaikintas pernai prieš pat Karpavičiaus mirtį pakeistas jo testamentas. Trečiadienį teismas apklausė ir buvusį „Marijampolės pieno konservų“ komercijos direktoriaus pavaduotoją Arną Grinevičių.

45

Teisme įsisuko Karpavičių šeimos drama. Trečią dieną iš eilės į Vilniaus apylinkės teismą kviečiami liudytojai, kur nagrinėjamas mirusio verslininko Raimondo Karpavičiaus sūnaus Roko Karpio ieškinys, kad būtų panaikintas pernai prieš pat Karpavičiaus mirtį pakeistas jo testamentas. Trečiadienį teismas apklausė ir buvusį „Marijampolės pieno konservų“ komercijos direktoriaus pavaduotoją Arną Grinevičių.

REKLAMA

Naujienų portalui tv3.lt vyras tikino, kad puikiai pažinojo verslininką, 23 metus dirbo kartu, vykdavo į komandiruotes, bet R. Karpavičius niekada nelakstydavo paskui moteris ir tokios situacijos nebūtų buvę, jei ne jo liga.

Prieš mirtį su naująją žmona susituokęs verslininkas R. Karpavičius pakeitė testamentą ir pusę turto paliko Aistei Karpavičienei. Kita dalis atiteko broliui Henrikui Karpavičiui. Iš viso jo turtas siekė maždaug 100 milijonų eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Be palikimo likęs sūnus teisme skundžia testamentą ir bando įrodyti, kad Karpavičius jį pasirašė sunkiai sirgdamas ir nebesuvokdamas ką daro. Verslininkas kovojo su smegenų vėžiu, bet prieš metus mirė.

REKLAMA

Prisiminė Karpavičiaus padovanotą knygą apie šeimos vertybes

Šiuo metu bedarbis A. Grinevičius su R. Karpavičiumi kartu versle dirbo 23 metus iki 2018 metų vasaros, kuomet iš „Marijampolės pieno konservų“ įmonės buvo atleistas.

Jam teko dirbti įvairiuose pareigose: nuo vadybininko,  komercijos direktoriaus pavaduotojo iki generalinio direktoriaus. Jis taip pat yra ir pirmosios žmonos A. Karpavičienės giminaitis. Vyras teigė, kad R. Karpavičius buvo jo verslo ir gyvenimo mokytojas bei bičiulis.

„Aš daug ką galėjau pagalvoti, bet kad įvyktų šitaip, aš savo blogiausiam sapne negalėjau sapnuoti. Nuo ligos mes nei vienas nesame apsaugoti. Jei nebūtų ligos – tai tokia situacija nebūtų įvykus, žinant Raimondo stiprybę, jo požiūrį į šeimą, žmoną, anūkus, sūnų“, – sakė A. Grinevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas apie naująją verslininko žmoną A. Karpavičienę, A. Grinevičius teigė ją matęs 2018 metų rugsėjo mėnesį darbe, tačiau geru žodžiu neatsiliepė:

„Tai nebuvo asmeninis bendravimas, mes kelis kartus susikirtome darbiniais klausimais. Turiu savo asmeninę nuomonę apie ją, kurios nenorėčiau garsiai išsakyti, nes tai būtų labai nekorektiška ir negražu. Aš apie moteris negaliu taip kalbėti kaip vyras. Aš nenorėčiau, kad dar tektų ją sutikti. Aš iš prigimties kaip vyras gerbiu moteris, nenorėčiau paminti savo vertybių.“

A. Grinevičius nemano, kad R. Karpavičius galėjo pamesti galvą ir įsimylėti Aistę Grybauskienę (kuri vėliau tavo Karpavičienė – aut. past.). Jis mano, kad tokia situacija susiklostė dėl verslininko ligos – smegenų vėžio, kuria neva galėjo pasinaudoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei būčiau pažinojęs Raimondą tik kelis metus – tai galbūt ir būtų galima taip pagalvoti, kad vyras jau metuose, susirado jaunesnę, patiko ir išbėgo. Bet aš puikiai žinojau Raimondo ir jo šeimos vertybes. Pamenu, kaip jis man buvo padovanojęs knygą: „Krikščioniškos šeimos atstatymas“.

Mes su juo atsisėdę analizuodavome šią knygą, braukdavome ir aiškindavomės kiekvieną šeimos gyvenimo aspektą: kaip turi elgtis vyras, kaip moteris, kokie turi būti šeimos santykiai, kokie turi būti vyro santykiai su žmona, vaikais ir anūkais.

Jis ir gyveno pagal tuos nusistatymus, kurie aprašyti. Žmona jam nebuvo tas vadinamasis sekso objektas. Tai buvo pasitikėjimas, pagarba, šeimos židinio saugotoja. Jis nebuvo jaunuolis, buvo absoliučiai kitoks požiūris.

REKLAMA

Jam niekada nereikėjo tų moterų, nei jis lakstydavo, nei jam būdavo įdomu. Su juo gi važiuodavau į visokias verslo keliones Lietuvoje ir užsienyje – tai būdavo ir švenčių, išgerdavome, ir visko būdavo. Bet niekada jis sau neleisdavo elgtis daugiau, nei vyras galėtų ir turėtų teisę elgtis su moterimi. Jis į visas moteris žiūrėjo labai pagarbiai“, – tikino A. Grinevičius.

Apie paskutinį susitikimą: po 23 metų darbo kartu R. Karpavičius nebeatpažino

Trečiadienį po teismo posėdžio pakalbintas A. Grinevičius teigė, kad teisme buvo klausiamas apie bendravimą su R. Karpavičiumi, kartu jie pradirbo 23 metus, apie jo būklę ir darbą įmonėse.

REKLAMA

„Paskutinį kartą bendravau su juo (R. Karpavičiumi – aut. past.) telefonu 2019 metais kovo mėnesį. Pokalbio faktų negaliu įvardinti, nes tai teismo medžiaga. Tačiau tai jau nebuvo normalus bendravimas.

2018 metų gruodį buvo paskutinis gyvas bendravimas. Aš jį mačiau ofise. Tuomet jis manęs nepažino. Bendraujant vėliau matėsi, lyg tai vėl viskas atgyja, bet iš pradžių jis neatpažino manęs“, – paskutinius pokalbius su verslo imperijos vadovu prisiminė A. Grinevičius.

Vyras mano, kad tuo metu R. Karpavičius jau galėjo būti paveiktas ligos.

„Mano žmonos mama mirė nuo tokios pat diagnozės, kurią turėjo R. Karpavičius. Smegenų vėžio yra daug skirtingų rūšių ir jie būna skirtingose smegenų vietose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš puikiai žinojau, kas vyksta su žmogumi, kai tokia diagnozė. Mano tėvas turėjo smegenų vėžį ir jam buvo augliai, kurie atsakingi už smegenų motoriką, tai jis mirė puikaus proto, bet negalėjo judėti.

Žmonos mama mirė nuo formos, kuri buvo atsakinga už intelektą ir tuo viskas pasakyta. Nuolatinės nuotaikų kaitos, neatpažino žmonių, nesugebėjo bendrauti – tai pažįsta, tai neatpažįsta žmonių. Raimondo aš kasdien nemačiau, bet žinant jo diagnozę, žinant savo žmonos mamos būklę – tai kitaip negalėjo būti. Tą patį gi konstatavo ir chirurgas iš Šveicarijos“, – kalbėjo A. Grinevičius.

Buvo atleistas iš „Marijampolės pieno konservų“ įmonės

Šiuo metu bedarbis A. Grinevičius su R. Karpavičiumi kartu versle dirbo 23 metus iki 2018 metų vasaros, kuomet iš „Marijampolės pieno konservų“ įmonės buvo atleistas. Jam teko dirbti įvairiuose pareigose: nuo vadybininko,  komercijos direktoriaus pavaduotojo iki generalinio direktoriaus.

REKLAMA

„Su Raimondu praleista didžioji dalis mano gyvenimo. Versle kartu esame nuo 1997 metų iki 2018 metų vasaros. 2018 metais aš buvau atleistas iš „Marijampolės pieno konservų“. Pagrindiniai motyvai jo aplinkos, t.y. Aistės Grybauskienės, Aušros Mockuvienės, Valdemaro Anužio, Sauliaus Žylio matymas, kad jie negalės manęs kontroliuoti ir aš nedalyvausiu jų keistuose darbeliuose.

Manau, kad jiems tikrai nėra svarbus „Marijampolės pieno grupės“ įmonių verslo tęstinumas. Mano toks asmeninis požiūris. Ten jei yra tik noras įmonę suskaidyti ir parduoti – tai aš tokiose dalykuose nedalyvauju. Man svarbu ten dirbantys žmonės, kurie ten įdėjo didžiąją dalį savo gyvenimo, kuriuos aš labai gerbiu. Su jais aš labai daug dirbau – jie manimi pasitiki, aš jais pasitikiu.

REKLAMA

Su šiandieniniu požiūriu, ką aš girdžiu iš savo verslo partnerių, su kuriais nuolat bendrauju, jeigu jis nepasikeis – tai kažkokios ateities ten nematau iš  viso. Arba bus suskaidyta, parduota dalimis, ar dar kažkaip“, – kalbėjo A. Grinevičius ir pažymėjo, kad R. Karpavičius buvo ne tik verslo mokytojas, bet patarėjas ir asmeniniais klausimais, kartais atstodavo tėvą.

A. Grinevičius apie R. Karpavičių atsiliepė tik iš gerosios pusės: „Lietuvoje tokių verslininkų kaip R. Karpavičius reikėtų gerai paieškoti. Jis turėjo visas verslininko savybes. Jis kontroliavo visą verslą: pradedant nuo parkerių iki investicinių projektų. Versle jam nebuvo nesvarbių dalykų. Jis puikiai mokėjo skaičiuoti ir skaičiavo pinigus. Gerbė žmones, kurie pasako savo nuomonę, o ne tik klauso, ką jis pasakys. Jis daug kartų yra pasakęs: „Visi turėkit savo nuomonę ir sugebėkit ją apginti“. Tai jam buvo labai svarbu.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiteiravus, kokie buvo R. Karpavičiaus santykiai su pirmąja žmona ir sūnumi Roku Karpiu, A. Grinevičius aiškino, kad su pirmąja žmona jie gyveno kartu iki paskutinės minutės, kol verslininkas buvo išvežtas į Kauno klinikas 2018 metų lapkričio 15 dieną.

Tą dieną į tualetą nuėjusi pirmoji žmona neberado nei vyro R. Karpavičiaus, nei jų automobilio. Nuo tos dienos taip jo ir nepamatė. Prakalbęs apie santykius su sūnumi, pasak vyro, buvo visko, tačiau jie nuolat bendravo.

„Tėvas yra labai stipri asmenybė. Kaip danai būna, sūnus irgi labai stipri asmenybė ir nelinkęs nusileisti. Konfliktų tarp jų įvairių buvę, bet tai normalu. Niekada tai neperaugdavo į kažką rimtesnio, bet konfliktų būdavo. Kaip ir kiekvienoje šeimoje.

REKLAMA

Nuolat jie bendravo ir kartu atostogaudavo. Kartu ir anūkai būdavo Nidoje. Kartu vystė verslo projektus – tai buvo normalūs tėvo ir sūnaus santykiai be jokių pagražinimų, kuriuose buvo visko“, – kalbėjo A. Grinevičius.

Mirusio verslininko brolio H. Karpavičiaus, kuriam po mirties atiteko pusė turto, A. Grinevičius nematė apie 15 metų: „Labai nustebino, kai atsirado. Jie nebendravo kaip brolis su broliu. Jis trumpą laikotarpį buvo „Marijampolės pieno konservų“ generalinis direktorius. Tačiau dėl teismo negaliu daugiau kalbėti.“

Trečiadienį į teismą atvyko ir Valdemaras Anužis, tačiau jis atsisakė bendrauti su žiniasklaida.

REKLAMA

Teisme dėl palikimo aiškinasi abi pusės: antroji žmona posėdyje neketina dalyvauti

Kaip pirmadienį skelbė TV3 Žinios, byla dėl šimtamilijoninio Karpavičiaus testamento šią savaitę nagrinėjama iki ketvirtadienio. Iš viso pakviesti 16 liudytojų. Naujoji žmona teisme šią savaitę nepasirodė, bet planuojama ją apklausti vėliau.

Tiesa, šia byla meksikietiškas muilo operas primenanti šeimos drama nesibaigia. R. Karpavičiaus sūnus R. Karpis šiuo metu užsienyje, todėl posėdyje nedalyvavo.

Advokatas Artur Jušinski sako, ko siekiama teismu: „Kad jis būtų panaikintas. Tada įsigaliotų įstatymų numatyta tvarka – pirmos eilės galimas paveldėjimas – tai yra jam. Jam dabar yra atimta paveldėjimo teisė. Tas yra viešai žinoma.“  

REKLAMA
REKLAMA

Nors posėdis uždaras ir plačiau bylos nagrinėjimo neaptarinėja nei ieškovai, nei atsakovai, žinoma, kad Karpavičiaus buvusios žmonos ir sūnaus advokatai siekia įrodyti, kad testamentas buvo pakeistas pasinaudojus sunkia verslininko būkle. Taigi jie kelia klausimą, ar Raimondas Karpavičius palikdamas visą savo turtą, kurį sudaro ir štai ši didžiulė vila Palangoje, taip pat namai Nidoje, Tenerifėje, suvokė savo veiksmus.

Pagal medikų išvadas, po santuokos su Aiste Karpavičienė praėjus vos trims dienoms Karpavičius buvo atvežtas į Kauno klinikas. Vyras smarkiai karščiavo, negalėjo pakilti iš lovos, gydytojai įtarė sepsį. Ten medikai esą aptiko ir galimai netinkamos verslininko priežiūros po anksčiau atliktos operacijos požymius – pragulas, paraudimą dešinėje rankoje, kateterio vietoje.

Visgi Karpavičiaus sveikatos istorijoje informacijos apie tai, kas jį prižiūrėjo – nėra. Ieškovų samdytiems ekspertams įtarimų sukėlė ir verslininko parašas ant testamento – esą jis pasikeitęs, kampuotas, smulkiomis raidėmis, tad tai gali liudyti sunkią, ir galimai neadekvačią būklę.

Atsakovų gynėjai šių argumentų nekomentuoja.  Advokatas Kęstutis Švirinas situaciją aiškina taip: „Pozicija paprasta. Su ieškiniu atsakovė Aistė Karpavičienė nesutinka.“  

REKLAMA

Pirmadienį liudyti pakviesti ir keturi medikai. Pirmiausia į teismo salę eina kardiologas Remigijus Žaliūnas. Jis Karpavičiaus sveikata rūpinosi 2018 metų  rugpjūčio-gruodžio mėnesiais.

Pasak profesoriaus, tuo metu abejoti verslininko sąmonės skaidrumu nebuvo jokio pagrindo:

„Tuo metu psichologiškai jis tikrai buvo ramus, atsakinėdavo į klausimus adekvačiai. Tada jis buvo toks pats, kaip ir jį mačiau 2017 metų gegužės, birželio mėnesiais.“  

Profesorius sako, kad per tą laiką, kuomet gydė Karpavičių, jo šeimos narių – pirmosios žmonos ir sūnaus nematė. Na, o Kauno klinikų gydytoja radiologė Silvija Riškienė tikina, su verslininko artimaisiais bendravusi: „Su lydinčiu asmeniu bendravau, su juo nebendravau.“

Jau pusantrų metų teisėsauga bando išsiaiškinti, kas iš verslininko namų Palangoje ir Nidoje pavogė milijono eurų vertės meno kūrinių bei brangenybių. Klaipėdos prokuratūra įtarimus buvo pareiškusi Karpavičiaus sūnui, tačiau nesurinkus pakankamai įkalčių, juos panaikino. Vėliau tyrimas vėl buvo atnaujintas.

Daugiau apie R. Karpavičiaus palikimo bylą galite žiūrėti TV3 Žinių reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų