REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
46
Egzaminas (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Trečiadienį pradėti skelbti brandos egzaminų rezultatai. Nors anglų kalbos rezultatai yra bene geriausi, tačiau situacija dėl matematikos egzamino švietimo specialistų nedžiugina. Tvirtinama, kad dėl to gali būti neužimta tūkstančiai valstybės finansuojamų vietų.

46

Trečiadienį pradėti skelbti brandos egzaminų rezultatai. Nors anglų kalbos rezultatai yra bene geriausi, tačiau situacija dėl matematikos egzamino švietimo specialistų nedžiugina. Tvirtinama, kad dėl to gali būti neužimta tūkstančiai valstybės finansuojamų vietų.

REKLAMA

Tarptautinių santykių ir politikos instituto (TSPMI) dėstytoja Nerija Putinaitė tvirtina, kad dėl neefektyvaus lėšų panaudojimo švietime, bus neužimta mažiausiai 4 tūkst. valstybės finansuojamų vietų.

„Valstybės finansuojamų vietų planavimas aukštosiose mokyklose ir matematikos egzaminas.

Apie planavimą ir neefektyviai naudojamas lėšas. Liks mažiausiai 4 tūkst neužimtų valstybės finansuojamų vietų.

Šiemet neatsižvelgiant į mažėjantį abiturientų skaičių, buvo padidintas valstybės finansuojamų vietų skaičius aukštosiose mokyklose iki apie 16 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA

Tam, kad įstotum į aukštąją mokyklą (išskyrus menus), turi būti išlaikęs valstybinį lietuvių kalbos egzaminą ir matematikos egzaminą (ir užsienio kalbos). Matematikos egzaminą ir taip laikė mažiau nei yra valstybės finansuojamų vietų (15241 abiturientas). Na, bet čia tiek to, gal dar praeitais metais ne visi stojo, kur stojo, kokius 2 tūkst. galima pridėti. 

REKLAMA

Tačiau kai matematikos egzaminą išlaiko apie 10 tūkst abiturientų, ir net jei laikantis prielaidos, kad visi jie stos į aukštąsias mokyklas (ko nei vienais metais nebuvo), ir jei dar pridedant kokius 2 tūkst anksčiau neįstojusių, vis tiek gausis, kad lieka apie 25 proc. neužpildytų valstybės finansuojamų vietų. Apie 4 tūks. ir čia palankiausiais skaičiavimasi. Ir kai manome, kad visi abiturientai praeina kartelę. Realiai gali likti dar daugiau. (Apie 6 tūkst iš 16 tūkst.).

Apie ką aš čia?

Apie susinamą aukštąjį mokslą ir švaistomas lėšas. Užuot tas lėšas, kurios skiriams studijoms papildomai, skirti vieno studento finansavimo didinimui (ypač mažinant tą milžinišką atotrūkį tarp gamtos ir socialinių mokslų studento), buvo pridėtos papildomos studijų vietos, išlaikant sąlygiškai mažą (ypač kai kuriose kryptyse) vieno studento finansavimą. Pinigų padaugėjo, bet situacijos tai nepagerino.

REKLAMA
REKLAMA

25-35 proc laisvų valstybės finansuojamų vietų kažin ar gali būti laikoma planavimo paklaida“, – socialinėje paskyroje rašė N. Putinaitė.

Ministras: reikalingi pokyčiai

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius, įvertinęs valstybinio matematikos brandos egzamino rezultatus, teigia, kad yra reikalingi sisteminiai pokyčiai bendrajame ugdyme ir didesnė pagalba mokiniams.   

„Numatome keletą svarbiausių sprendimo priemonių. Mokiniai turi mokytis pagal atnaujintas bendrojo ugdymo programas. Būtent nuo šių mokslo metų jos bus pradėtos diegti tam tikrose mokyklose, o vėliau tai taps ir visuotina. Mokinius reikia sudominti ir motyvuoti pamėgti matematiką, naujais metodais ugdyti analitinius ir taikomuosius matematinius gebėjimus, kurių, kaip matome, dabar nepakanka. Į šį tikslą orientuotas ne tik naujas ugdymo turinys, bet ir mokytojų rengimas, jų kvalifikacijos tobulinimas, šiuolaikinių informacinių technologijų taikymas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo rudens būtina stiprinti pagalbą mokiniams, besiruošiantiems matematikos, gamtos mokslų egzaminams. Todėl aptarsime su savivaldybių, mokyklų vadovais, kaip per mokslo metus užtikrinti papildomas konsultacijas būsimiems abiturientams, vyresnių klasių mokiniams.  

Svarbu pažymėti, kad 10 klasėje atliekamo pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo rezultatai koreliuoja su brandos egzaminų rezultatais. Vadinasi, kuo anksčiau reikia pastebėti vaiko poreikius ir teikti reikalingą pagalbą. 

Klausiama, ar pasiteisins sprendimas didinti valstybės finansuojamų vietų skaičių aukštosiose mokyklose. Atsakau – taip, nes šis sprendimas yra ilgalaikis, brėžiantis valstybės kryptį užtikrinti, kad studijos būtų prieinamesnės visuomenei, nemažinant jų kokybės kartelės“, – pažymi ministras A. Monkevičius. 

REKLAMA

Tiesa, Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė pasidžiaugė gerais anglų kalbos egzaaminų rezultatais.

„Anglų kalbos rezultatai jau daugelį metų yra puikūs. Iš 18022 šiemet laikiusiųjų anglų kalbos valstybinį brandos egzaminą 9 proc. kandidatų gavo šimto balų įvertinimus, o neišlaikė vos 1 proc. Istorijos egzamino rezultatai taip pat labai geri. Iš 7780 kandidatų, jo neišlaikė vos 17 kandidatų, o šimtukus gavo 11“, – sako Nacionalinės švietimo agentūros direktorė R. Krasauskienė. 

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad geografijos valstybinį brandos egzaminą laikė 2727 kandidatai. Egzamino išlaikymo riba – 16 proc. iš 100 užduoties taškų. Egzaminą išlaikė 98,97 proc. kandidatų (2019 m. – 96,05proc. kandidatų). Šimto balų įvertinimą gavo 1,03 proc. kandidatų (2019 m.  – 0,55 proc.). 

REKLAMA

Istorijos valstybinį brandos egzaminą laikė 7780 kandidatų. Egzamino išlaikymo riba – 16 proc. iš 100 užduoties taškų. Egzaminą išlaikė 99,78 proc. kandidatų (2019 m. – 98,68 proc. kandidatų). Šimto balų įvertinimą gavo 0,14 proc. kandidatų (2019 m.  – 0,2 proc.). 

Matematikos valstybinį brandos egzaminą laikė 15241 kandidatas. Egzamino išlaikymo riba – 15 proc. iš 100 arba 9 taškai iš 60 užduoties taškų. Egzaminą išlaikė 67,61 proc. kandidatų (2019 m. – 82,09 proc. kandidatų). Šimto balų įvertinimą gavo 0,96 proc. kandidatų (2019 m.  – 1,46 proc.). 

Fizikos valstybinį brandos egzaminą laikė 2050 kandidatų. Egzamino išlaikymo riba – 16 proc. iš 100 užduoties taškų. Egzaminą išlaikė 94,73 proc. kandidatų (2019 m. – 96,67 proc. kandidatų). Šimto balų įvertinimą gavo 1,61 proc. kandidatų (2019 m.  – 2,07 proc.). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Biologijos valstybinį brandos egzaminą laikė 5404 kandidatai. Egzamino išlaikymo riba – 16 proc. iš 100 užduoties taškų. Egzaminą išlaikė 97,74 proc. kandidatų (2019 m. – 97,55 proc. kandidatų). Šimto balų įvertinimą gavo 1,54 proc. kandidatų (2019 m.  – 1,04 proc.). 

Chemijos valstybinį brandos egzaminą laikė 1069 kandidatai. Egzamino išlaikymo riba – 16 proc. iš 100 užduoties taškų. Egzaminą išlaikė 97,38 proc. kandidatų (2019 m. – 97,78 proc. kandidatų). Šimto balų įvertinimą gavo 0,47 proc. kandidatų (2019 m.  – 2,93 proc.). 

Informacinių technologijų valstybinį brandos egzaminą laikė 2269 kandidatas. Šio egzamino išlaikymo riba – 20 proc. iš 100 užduoties taškų. Egzaminą išlaikė 92,03 proc. kandidatų (2019 m.  – 96,76 proc.). Šimto balų įvertinimą gavo 6,34 proc. kandidatų (2019 m. – 10,6 proc. kandidatų). 

REKLAMA

Užsienio kalbos (anglų) valstybinį brandos egzaminą laikė 18022 kandidatai. Egzamino išlaikymo riba – 16 proc. užduoties taškų. Egzaminą išlaikė 98,95 proc. visų laikiusiųjų. 2019 metais užsienio kalbos (anglų) egzaminą išlaikė 97,8 proc. kandidatų. Šimto balų įvertinimą gavo 9,11 proc. kandidatų. (2019 m. – 6,57 proc. kandidatų). 

Užsienio kalbos (rusų) valstybinį brandos egzaminą laikė 1607 kandidatai. Egzamino išlaikymo riba – 16 proc. užduoties taškų. Egzaminą išlaikė 99,94 proc. visų laikiusiųjų (2019 m. – 99,69). Šimto balų įvertinimą gavo 15,99 proc. kandidatų. (2019 m. – 17,83 proc. kandidatų). 

Šiais metais geografijos, istorijos, fizikos, chemijos, matematikos, biologijos, informacinių technologijų,  užsienio kalbos (anglų, rusų) valstybinių brandos egzaminų darbai buvo vertinami elektroniniu nuotoliniu būdu. 

REKLAMA

Rezultatus kandidatai gali sužinoti savo mokyklose o pamatyti gali prisijungę prie egzaminų rezultatų skelbimo sistemos galima adresu https://rezultatai.egzaminai.lt/results-web iš duomenų tvarkytojo (mokyklos) gautu kandidato kodu ir vienkartiniu slaptažodžiu, kurį privaloma pasikeisti prisijungus pirmą kartą. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų