REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Lietuvoje visi žino garsiąją valdovo ir Barboros Radvilaitė meilės istoriją, apipintą legendomis ir sąmokslo teorijomis. Žygimantas Augustas mylimajai nuolat siųsdavo žiedus, brangakmenius ir perlus, pirkdavo brangius drabužius, buvo užrašęs daugiau nei 20 Lietuvos dvarų. Mirus Barborai jos karstą, vežamą iš Krokuvos į Vilnių, gedėdamas lydėjo miestuose eidamas pėsčiomis. Yra išlikę karališkieji laiškai. 

Lietuvoje visi žino garsiąją valdovo ir Barboros Radvilaitė meilės istoriją, apipintą legendomis ir sąmokslo teorijomis. Žygimantas Augustas mylimajai nuolat siųsdavo žiedus, brangakmenius ir perlus, pirkdavo brangius drabužius, buvo užrašęs daugiau nei 20 Lietuvos dvarų. Mirus Barborai jos karstą, vežamą iš Krokuvos į Vilnių, gedėdamas lydėjo miestuose eidamas pėsčiomis. Yra išlikę karališkieji laiškai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš penkis šimtus metų 1520 m. rugpjūčio 1 d. Krokuvos Vavelio pilyje gimė berniukas – labai lauktas Lenkijos Karalystės ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sostų įpėdinis. Tėvo Žygimanto Senojo ir motinos Bonos Sforcos norai lėmė, jog kūdikis gavo du vardus: tėvo valia sūnus buvo pavadintas Žygimantu, o motinos – Augustu. Bonos Sforcos sprendimui įtakos turėjo ne tik gimimo mėnuo. Lotyniškai augustus reiškia „didingas“. Berniukas, gimęs didžiojo imperatoriaus Oktaviano Augusto garbei pavadintą mėnesį, ateityje valdė dvi dideles valstybes. 

REKLAMA

„Žygimantui Augustui reziduojant Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sostinėje, ji tapdavo Renesanso kultūros židiniu, šio Europos regiono politiniu ir diplomatiniu epicentru, kuriame buvo modeliuojama to meto Europos politika”,- pabrėžiama prezidento G. Nausėdos pranešime spaudai. 

Garsiausia meilės istorija Lietuvoje 

„…Ir negalėtų Jūsų Karališkajai Malonybei mano maloningajam ponui taip gerai visur sektis, netgi jeigu aš to Jūsų Karališkajai Malonybei savo maloningajam ponui labiau trokščiau nei sau sveikatos. Tokios nuomonės, Jūsų Karališkoji Malonybe mano maloningasis geradary, prašau būti apie mane, mažiausiąją savo tarnaitę. Kadangi iš Jūsų Karališkosios Malonybės laiško žinau, kad Jūsų Karališkoji Malonybė ten būdamas manęs teikiesi nepamiršti, tai tegul Viešpats Dievas Jūsų Karališkajai Malonybei atsilygina, o aš, amžinoji belaisvė, už tai Jūsų Karališkajai Malonybei savo maloningajam ponui amžinai ir nuolankiai tarnausiu . Siunčiu Jūsų karališkajai Malonybei žiedelį kaip ženklą mano mažiausiosios tarnystės, kurią paskiriu Jūsų Karališkosios Malonybės savo maloningojo pono maloningajam palankumui. Jūsų Karališkosios Malonybės mažiausioji tarnaitė ir amžinoji belaisvė Barbora Radvilaitė”, - savo laiške rašė Barbora Radvilaitė vyrui Žygimantui Augustui (1547 gruodžio pabaiga, Dubingiai). 

REKLAMA
REKLAMA

Istorija įkvėpė daugybę menininkų – sunku ir suskaičiuoti, kiek paveikslų nutapyta, istorijų parašyta, spektaklių ar operų pastatyta. Meilės istorijai įamžinti net sukurtas pašto ženklas! Pažymėti 500 Žygimanto Augusto gimimo metines, Lietuvos paštas kviečia rašant meilės laiškus, kurios galima įmesti į specialią pašto dėžutę sostinės kavinėje „Augustas ir Barbora love story café” iki šios savaitės pabaigos. Meilės istorijai dedikuota originali vieta Vilniuje - “Augustas ir Barbora love story café” “Ieškodamas pavadinimo kavinei, norėjau surasti istoriją, kuri būtų ne rašytojo sukurta pasaka kaip žymioji Romeo ir Džiuljetos istorija, o tikra, lietuviška bei kilminga. Manau, kad Augusto ir Barboros meilės istorija yra išskirtinė, itin romantiška, o šis pavadinimas puikiai tinka vietai, kurioje yra skiriamas ne vienas pasimatymas”, - pasakoja energingasis Patrikas Ribas. Kavinę pamėgo Vilniečiai ir miesto svečiai. Dėl išskirtinio interjero ir įspūdingų lauko papuošimų ši kavinė laimėjo miesto apdovanojimą, o gatvelėje sustoję žmonės dažnai fotografuojasi ir daro asmenukes. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Augustas ir Barbora love story cafe ypatinga tuo, jog čia galite patirti itin dėmesinga bei nuoširdų aptarnavimą, kuris džiugina ne mažiau nei puikūs desertai. Kavinės svečius pasitinka jaukus, bet tuo pačiu karališkas interjeras, primenantis aukštuomenės pasivaikščiojimus uždaruose soduose. Na, o visai šalia galima ne tik įsigyti juvelyrinių dirbinių, bet ir stebėti, kaip jie gimsta juvelyro rankose.”- džiaugiasi Patrikas. Neregėto grožio papuošalai Barborai – didelės meilės įrodymas. Didelės ir turtingos viduramžių valstybės valdovas Augustas buvo ypač dosnus mylimajai. Barbora turėjo galybę diademų, auksinių grandinių, apyrankių, laikrodžių, žiedų su rubinais, safyrais, agatais ir perlais. Žiedus ji mėgo ir nešiojo po kelis ant abiejų rankų pirštų.

Mėgiamiausias žiedas – auksinis, inkrustuotas juodu emaliu ir trimis žirnio dydžio brangakmeniais: deimantu, rubinu ir smaragdu. Dažnai nešiojo šešių eilių perlų vėrinį su rubinais ir aukso girlianda. Karališka pora beveik kasdien puošdavosi vis kitais apdarais ir papuošalais. Tai būdinga renesanso epochos monarchams Europoje. Dabar Barboros Radvilaitės įvaizdis dažnam asocijuojasi su puošniais juvelyriniais dirbiniais. „Ką dovanoja įsimylėję vilniečiai? Priklauso nuo to, kiek jie įsimylėję, ar kiek „prisidirbę” (juokiasi). Ex Factory papuošalus žmonės dovanoja tuomet, kai nori įteikti kažką vertingo, juk auksas ir deimantai - amžinai madinga klasika. Taip pat, kai nori pradžiuginti bei papuošti savo antrą pusę, svarbių gyvenimo įvykių proga. Vilniečiai ir miesto svečiai renkasi tiek klasika jau tapusius gaminius, tiek modernaus dizaino dirbinius iš naujausių mūsų kolekcijų”, - atvirauja deimantų ekspertas Patrikas Ribas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų