REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmieji per beveik dešimtmetį JAV erdvėlaiviu į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) atskridę astronautai šeštadienio vakarą JAV bendrovės „SpaceX“ erdvėlaiviu išskrido namo, nepaisant prie Floridos artėjančio uragano „Isaias“.

Pirmieji per beveik dešimtmetį JAV erdvėlaiviu į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) atskridę astronautai šeštadienio vakarą JAV bendrovės „SpaceX“ erdvėlaiviu išskrido namo, nepaisant prie Floridos artėjančio uragano „Isaias“.

REKLAMA

NASA filmuotoje medžiagoje matyti, kaip kosmoso tamsoje kapsulė lėtai tolsta nuo TKS, dviem astronautams Dougui Hurley ir Bobui Behnkenui baigus dviejų mėnesių viešnagę.

„Ir jie pakilo!“ – tviteryje parašė JAV kosmoso agentūra. D. Hurley ir B. Behnkenas turėtų grįžti į Žemę vėliau sekmadienį.

Jie „praleis dar vieną naktį kosmose prieš grįždami namo, į Žemę“, sakoma NASA tviterio žinutėje.

D. Hurley ir Bobas Behnkenas (Bobas Benkenas) gegužės 30-ąją pakilo iš Kanaveralo kyšulio bendrovės „SpaceX“ eksperimentine pilotuojama kapsule „Crew Dragon“.

REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį jie turėtų nusileisti vandenyne netoli vakarinių Floridos krantų. Tuo metu valstijos rytinės pakrantės link slenka atogrąžų audra „Isaias“.

REKLAMA

NASA pasirinko vykdyti erdvėlaivio skrydį iš TKS į Žemę nepaisydama audros grėsmės. „Isaias“ šeštadienį nusilpo nuo uragano iki atogrąžų audros.

Agentūra kiek vėliau patvirtino, kad kapsulė yra „saugioje trajektorijoje“.

„Dabar bus įskriejimas [į atmosferą], leidimasis ir tūpimas ant vandens – po to, kai atsiskirsime, tikėkimės, kiek vėliau šiandien“, – šeštadienį per orbitinėje stotyje surengtą atsisveikinimo ceremoniją, transliuotą NASA televizijos, sakė vienas iš astronautų D. Hurley.

„Ir komandos darbuojasi išties uoliai, juolab žinant orų dinamiką artimiausiomis dienomis aplink Floridą, – pridūrė jis. – Vertiname šias pastangas, nes žinau, kad tokie sprendimai ir darbas nėra lengvi.“

REKLAMA
REKLAMA

Per ceremoniją stotyje B. Behnkenas sakė, kad „sunkiausia dalis buvo mus paleisti. Tačiau svarbiausia dalis – sugrąžinti mus namo“.

Kalbėdamas savo sūnui ir D. Hurley sūnui, astronautas iškėlė žaislinį dinozaurą, kurį vaikai išrinko pasiųsti į šią misiją.

„Hipozauras tuojau keliaus namo – jis bus su jūsų tėčiais“, – paaiškino jis.

B. Behnkenas vėliau per „Twitter“ parašė: „Visi mano lagaminai supakuoti, esu pasiruošęs vykti.“

„Jaudinama diena“

TKS įgulos kapitonas Chrisas Cassidy sakė, kad ši diena bus itin jaudinama. Jis pridūrė liūdintis dėl dviejų įgulos narių išvykimo, bet pabrėžė, kad Jungtinėms Valstijoms buvo labai svarbu užsitikrinti naujų astronautų transporto priemonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši misija žymi pirmąjį kartą nuo amerikiečių daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ naudojimo pabaigos 2011 metais, kai pilotuojamas aparatas pakilo į orbitą iš Jungtinių Valstijų teritorijos.

Be to, tai yra pirmasis atvejis, kai astronautus į TKS nuskraidino privati bendrovė.

JAV sumokėjo iš viso apie 7 mlrd. dolerių „SpaceX“ ir aerokosminių technologijų milžinei „Boeing“ pagal sutartis dėl „kosminio taksi“ paslaugų.

Tačiau „Boeing“ programa patyrė skaudų smūgį po jos sukurto erdvėlaivio nesėkmingo bandomojo nepilotuojamo skrydžio. Tuomet „SpaceX“, įkurta tik 2002 metais, tapo aiškia šios srities lydere.

Pastaruosius devynerius metus JAV astronautai į TKS buvo skraidinami tik Rusijos erdvėlaiviais „Sojuz“. Kiekvieno astronauto vieta Jungtinėms Valstijoms kainuodavo apie 80 mln. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų