REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Koronavirusas (nuotr. Scanpix)

PSO: reikia tikėtis „ilgos“ koronaviruso pandemijos

papildyta 10.24 val.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) šeštadienį perspėjo, kad koronaviruso pandemija veikiausiai bus „ilga“, jos komitetui susitikus aptarti prieš pusmetį priimtą sprendimą paskelbti koronavirusinės infekcijos COVID-19 protrūkį tarptautinio masto ekstremalia visuomenės sveikatai padėtimi.

669

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) šeštadienį perspėjo, kad koronaviruso pandemija veikiausiai bus „ilga“, jos komitetui susitikus aptarti prieš pusmetį priimtą sprendimą paskelbti koronavirusinės infekcijos COVID-19 protrūkį tarptautinio masto ekstremalia visuomenės sveikatai padėtimi.

REKLAMA

PSO savo pranešime nurodė, kad ekstremalių padėčių komitetas „pabrėžė numatomą ilgą šios COVID-19 pandemijos trukmę“ ir įspėjo apie „nuovargio reakciją“, atsižvelgiant į socialinį ir ekonominį spaudimą šalims.

Ekstremalių padėčių komitetas penktadienį buvo susitikęs aptarti sausio 30-ąją priimtą sprendimą paskelbti COVID-19 protrūkį tarptautine krize.

„PSO toliau vertina COVID-19 pasaulinės rizikos lygį kaip labai aukštą“, – nurodė organizacija po to susitikimo.

Nuo praėjusių metų gruodžio, kai Kinijoje atsirado šis virusas, pasaulyje jis pareikalavo mažiausiai 680 000 žmonių gyvybių, patvirtinta mažiausiai 17,6 mln. užsikrėtimo atvejų, rodo naujienų agentūros AFP duomenys, renkami iš oficialių šaltinių.

REKLAMA
REKLAMA

Komitetas, susidedantis iš 17 narių ir 12 patarėjų, vienbalsiai sutarė, kad pandemija vis dar yra tarptautinio masto ekstremali visuomenės sveikatai padėtis.

REKLAMA

„Nuovargio reakcija“

Kai kurios šalys visame pasaulyje buvo įvedusios griežtus karantinus, siekiant suvaldyti šios kvėpavimo takų ligos plitimą, o tai sukėlė staigų ekonomikos susitraukimą.

Komitetas paragino PSO pateikti detalias, pragmatiškas COVID-19 valdymo gaires „siekiant sumažinti nuovargio reakcijos riziką atsižvelgiant į socialinį ir ekonominį spaudimą“.

Jis taip pat paragino PSO paremti šalis rengiantis patvirtintų vaistų ir vakcinų platinimui.

Komitetas taip pat paragino agentūrą paspartinti likusių „kritinių nežinomųjų“ apie virusą, pavyzdžiui, ligos gyvūninės kilmės ir galimų gyvūnų-nešiotojų, tyrimus.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, komitetas ragino geriau suprasti COVID-19 epidemiologiją ir sunkumą, įskaitant ilgalaikį infekcijos poveikį sveikatai.

Komitetas taip pat išreiškė norą, kad būtų daugiau informacijos apie viruso dinamiką, pavyzdžiui, „perdavimo būdus, plitimą, galimas mutacijas; imunitetą ir apsaugos koreliatus“.

Beveik šešias valandas trukęs pasitarimas vyko PSO būstinėje Ženevoje, o kai kurie dalyviai prisijungė vaizdo ryšiu.

Kitas komiteto posėdis turi įvykti per artimiausius tris mėnesius.

„Padariniai, jaučiami dešimtmečius“

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas teigė, kad pandemijos padariniai bus ilgalaikiai.

„Susimąstai pagalvojęs, kad prieš šešis mėnesius, kai jūs rekomendavote paskelbti [COVID-19 protrūkį] tarptautinio masto ekstremalia visuomenės sveikatai padėtimi, už Kinijos ribų tebuvo mažiau nei 100 atvejų ir nė vienos mirties“, – sakė jis penktadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pandemija yra kartą per šimtmetį kylanti sveikatos krizė, kurios padariniai bus jaučiami ateinančius dešimtmečius“, – kalbėjo PSO vadovas.

Ekstremalių padėčių komitetas perspėjo šalis paruošti savo sveikatos sistemas kovoti su sezoninio gripo ir kitų ligų protrūkiais greta naujojo koronaviruso.

Jos taip pat buvo paragintos „skatinti visuotinį solidarumą“ dėl COVID-19 ir atkreipti dėmesį į klaidingą informaciją apie virusą.

PSO buvo smarkiai kritikuojama dėl to, kiek laiko jai prireikė paskelbti tarptautinę ekstremalią situaciją.

JAV, apkaltinusios PSO esant pernelyg artimą Kinijai, liepos mėnesį oficialiai pradėjo pasitraukimą iš organizacijos.

REKLAMA

Agentūra taip pat buvo kritikuojama dėl rekomendacijų, kurios laikomos pavėluotomis ar prieštaringomis, ypač dėl kaukių nešiojimo ar viruso perdavimo būdų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų