REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Obuolius mėgstantiems lietuviams pinigines teks praverti plačiau – per pastaruosius metus jų mėgstamas vaisius pabrango dvigubai. Taip pat šoktelėjo pandemijos metu itin perkamų česnakų kaina. Tačiau ženkliai pigo kai kurios daržovės – tarp jų burokėliai, pomidorai ir bulvės. Daržovių augintojai mano, jog šiems kainų pokyčiams įtakos turėjo karantinas ir geras derlius.

Obuolius mėgstantiems lietuviams pinigines teks praverti plačiau – per pastaruosius metus jų mėgstamas vaisius pabrango dvigubai. Taip pat šoktelėjo pandemijos metu itin perkamų česnakų kaina. Tačiau ženkliai pigo kai kurios daržovės – tarp jų burokėliai, pomidorai ir bulvės. Daržovių augintojai mano, jog šiems kainų pokyčiams įtakos turėjo karantinas ir geras derlius.

REKLAMA

Produktų kainas fiksuojančio Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis (ŽŪIKVC), labiausiai pabrango „Jonagold“ ir „Golden“ rūšies obuoliai – jų kainos šoktelėjo beveik dvigubai. „Jonagold“ obuolių kaina per metus (šių metų 30-ą savaitę palyginti su ta pačia 2019 m. savaite) vidutiniškai išaugo nuo 0,86 euro iki 1,5 euro už kilogramą, o „Golden“ nuo 1,33 euro iki beveik 2 eurų.

Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos valdybos pirmininkas Juozas Ravinis sako, kad kainos galėjo kilti dėl pavasarinės šalnos pakirsto obuolių derliaus. Jis akcentuoja, jog šiuo metu prekiaujama įvežtiniais obuoliais, o prasidėjus lietuviškų obuolių sezonui, kainos turėtų gerokai kristi.

REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas lietuviškų obuolių sezonas dar neprasidėjo, tad daugiausiai prekiaujama įvežtiniais obuoliais. Galbūt tai galėjo lemti kainų šuolį, nes prasidėjus lietuviškiems obuoliams, kainos smarkiai kris“, – pastebi J. Ravinis.

REKLAMA

Koronavirusas įtakos neturėjo

Pašnekovas akcentuoja, jog pandemija neturėjo koreguoti obuolių kainų.

„Pandemija obuolių augintojams Lietuvoje įtakos tikrai neturėjo. Kalbant apie įvežtinius obuolius, jų kaina dėl pandemijos taip pat neturėjo kisti. Juk krovininis transportas, pristatantis maistą, nebuvo suvaržytas ir laisvai kirto sienas. Nebent kito darbuotojų išlaikymo kaštai“, – svarsto J. Ravinis.

Prekybos tinklų „Rimi“ ir „Norfa“ atstovai pripažįsta, jog šiemet obuoliai brangesni, nes senasis derlius jau baigiasi, o didelio kiekio naujo derliaus vaisių tiekėjai dar negali pasiūlyti.

REKLAMA
REKLAMA

„Maximos“ atstovai sako, kad kainos šoktelėjo, nes obuolių derlių paveikė šalnos. „Pavasarį, būtent tuo metu, kai prasidėjo pats obelų žydėjimo metas, obelų žiedus pakando šalnos. Kaip galimą prastesnio praėjusio obuolių sezono priežastį galima įvardinti ir tai, jog vaismedžiai yra linkę vienais metais duoti gausesnį, o kitais – kiek mažesnį derlių“, – komentuoja „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Dėl koronaviruso pildo česnakų atsargas

Parduotuvių lentynose pastebima ir brangesnių česnakų – jų kaina kito 33,21 proc. Praėjusių metų 30-ą savaitę kilogramas česnakų kainavo 2,74 euro, o šiemet kaina šoktelėjo iki 3,65 euro. Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorės Zofijos Cironkienės teigimu, tokiam kainų šuoliui įtakos turėjo dėl koronaviruso pandemijos išaugusi česnakų paklausa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pandemijos metu česnakų paklausa gerokai išaugo. To priežastis gali būti žmonių susidomėjimas česnakais kaip imunitetą stiprinančiu ir antibakterinių savybių turinčiu produktu. Labiausiai žmonės perka lietuviškus česnakus ir tikisi, jog šalyje užaugintas produktas padės sustiprinti imunitetą. Kadangi koronaviruso grėsmė išlieka, matyti, kad gyventojai stengiasi papildyti atsargas“, – komentuoja Z. Cironkienė.

„Įdomu tai, jog paklausa didelė, o pasiūla, palyginti su praėjusiais metais, nėra ženkliai išaugusi. Žinoma, pasiūla auga, bet ne taip greitai, kaip reikėtų rinkai“, – priduria ji.

Išaugusias česnakų kainas kai kurių prekybos tinklų atstovai neigia. Parduotuvės „Rimi“ atstovai sako, kad kaina netgi krito, nes česnakų paklausa šiltuoju metų sezonu sumažėjo.

REKLAMA

„Dėl pasaulyje siaučiančios koronaviruso pandemijos, ilgą laiką strigo česnakų pristatymas iš Kinijos, kuri yra viena pagrindinių česnakų eksportuotojų, ir atsigavo tik dabar. Nors česnakų tikrai netrūksta“, – tikina prekybos tinklo „Maxima“ atstovė.

Burokėlius pardavinėja pusvelčiui

Per pastaruosius metus kai kurios daržovės ir gerokai atpigo. Pavyzdžiui, burokėliai atpigo net 70,93 proc. Jų kaina sumažėjo nuo 0,86 euro iki 0,25 euro už kilogramą. Taip pat pigiau galima įsigyti pomidorų ir bulvių.

„Orai palankūs, tad ir derlius geras. Galima teigti, kad viešasis sektorius dar nėra atsigavęs ir rinka nefunkcionuoja taip, kaip anksčiau. Dėl šios priežasties pasiūla yra didelė ir kainos mažėja“, – sako Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Z. Cironkienė.

REKLAMA

Prekybos tinklų atstovai patvirtina, kad kai kurių daržovių kainos sumažėjo.

„Šį pokytį lėmė geras praėjusių metų burokėlių derlius. Taip pat mažesnis burokėlių suvartojimas viešbučių ir restoranų sektoriuje karantino metu. Dėl to augintojų sandėliuose likę didesni burokėlių kiekiai dabar parduodami pigiau. Šių metų bulvių derlius, palyginti su praėjusių metų, taip pat labai geras. Tad šiuo metu bulvės irgi pastebimai pigesnės“, – sako E. Dabkienė.

„Pomidorai ir bulvės pinga. Šiuo metu – pats pomidorų derėjimo metas, todėl jų pasiūla ypač gausi. Taip pat įsibėgėja lietuviškų bulvių sezonas. Burokėlių kaina „Rimi“ parduotuvėse kol kas nesikeičia – šviežių šių daržovių pasiūla dar nėra didelė“, – komentuoja „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovai sako, jog burokėlių kainoms įtakos turėjo koronaviruso pandemija. „Vienas didžiausių burokėlių augintojų nepardavė derliaus užsienyje, todėl pigiai juos pardavinėja Lietuvoje“, – atskleidžia „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

Praėjusių metų liepos duomenimis labiausiai per metus pabrangusi daržovė buvo svogūnas. Kitaip nei šiemet, itin brango burokėliai, bulvės ir kopūstai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų