REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinėse Valstijose teko užmigdyti šunį, tapusį pirmuoju šalyje, kuriam buvo nustatyta naujojo koronaviruso infekcija, pranešė žurnalas „National Geographic“. 

Jungtinėse Valstijose teko užmigdyti šunį, tapusį pirmuoju šalyje, kuriam buvo nustatyta naujojo koronaviruso infekcija, pranešė žurnalas „National Geographic“. 

REKLAMA

Gyvūnui pasireiškė simptomai, panašūs į tuos, kokie vargina koronavirusine infekcija COVID-19 sergančius žmones. 

Septynerių metų vokiečių aviganis Badis susirgo balandį, maždaug tuo pat metu, kai jo savininkas Robertas Mahoney sveiko nuo COVID-19, šią savaitę pranešė žurnalas.  

Badžiui, regis, užgulė nosį, jam buvo sunku kvėpuoti. Ilgainiui jo būklė tik prastėjo.

Niujorke su žmona Allison gyvenančiam R. Mahoney galiausiai teko liepos 11 dieną užmigdyti savo augintinį, kai Badis ėmė vemti ir šlapintis krauju, taip pat nebegalėjo paeiti. 

Šeima žurnalui sakė, kad jiems buvo nelengva gauti patvirtinimą, kad Badis, kaip jie iškart įtarė, yra užsikrėtęs koronavirusu SARS-CoV-2.   

REKLAMA
REKLAMA

„Aš iškart neabejojau, kad Badis užsikrėtęs“, – sakė R. Mahoney, tačiau daugelis veterinarijos gydyklų jų rajone buvo uždarytos dėl pandemijos.    

REKLAMA

Kai kurie veterinarai apskritai netikėjo, kad naminis gyvūnas gali užsikrėsti šiuo virusu. Be to, testai koronavirusui nustatyti buvo saugomi žmonėms.  

Galiausiai viena veterinarijos klinika patvirtino, kad Badis užsikrėtęs virusu. Taip pat buvo nustatyta, kad nesirgusio šeimos 10 mėnesių šuniuko organizme esama antikūnų.   

Badžio veterinarai vėliau nustatė, kad šuo tikriausiai taip pat serga limfoma. Tai iškėlė klausimų, ar kitų ligų turintys gyvūnai, kaip ir žmonės, gali būti labiau linkę sirgti sunkesne COVID-19 forma.      

REKLAMA
REKLAMA

Nei visuomenės sveikatos pareigūnai, nei veterinarai negalėjo suteikti šeimai daugiau informacijos, nes neturima pakankamai duomenų, kaip ši infekcija vystosi gyvūnų organizmuose, išskyrus žinomą faktą, kad tokie atvejai reti.   

„Neturėjome nei žinių, nei praktikos, paremtos moksliniais duomenimis apie COVID-19 šunų organizmuose“, – žurnalui „National Geographic“ sakė  Badį tyręs veterinaras Robertas Cohenas.

Šeimai susidarė įspūdis, kad nei miesto, nei federalinių sveikatos apsaugos pareigūnų nesudomino Badžio atvejis. Kai jie visgi nusprendė atlikti šuns palaikų tyrimų, Badis jau buvo kremuotas.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) laikosi pozicijos, kad naminiai augintiniai tikriausiai tik retais atvejais gali perduoti virusą savo šeimininkams.,  

Pensilvanijos universiteto veterinarė Shelley Rankin pabrėžė, jog reikalingi nuodugnesni tyrimai. 

„Jei sakome pasauliui, kad paplitimas (tarp gyvūnų) mažas, turime tirti didelį skaičių“ gyvūnų, sakė ji.     

„National Geographic“ duomenimis, Jungtinėse Valstijose koronavirusas nustatytas 12 šunų ir 10 kačių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų