REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos teisėsauga netikėtai daugeliui suėmė 33 Rusijos privačios karinės bendrovės „Vagner“ samdinius. Valdžios atstovų teigimu, į Baltarusiją galėjo atvykti daugiau nei 200 smogikų, kurie turėjo „destabilizuoti situaciją rinkimų kampanijos metu“. Sulaikytiesiems iškelta baudžiamoji byla dėl terorizmo. Rusijos ekspertai tvirtina, kad samdiniai tapo politinių žaidimų įkaitais.

Baltarusijos teisėsauga netikėtai daugeliui suėmė 33 Rusijos privačios karinės bendrovės „Vagner“ samdinius. Valdžios atstovų teigimu, į Baltarusiją galėjo atvykti daugiau nei 200 smogikų, kurie turėjo „destabilizuoti situaciją rinkimų kampanijos metu“. Sulaikytiesiems iškelta baudžiamoji byla dėl terorizmo. Rusijos ekspertai tvirtina, kad samdiniai tapo politinių žaidimų įkaitais.

REKLAMA

Liepos 29-osios rytą netoli Minsko esančioje sanatorijoje buvo sulaikyti 32 privačios karinės bendrovės „Vagner“ samdiniai, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

Maža to, valstybinės televizijos eteryje buvo parodyti sulaikymo vaizdai, žiniasklaidoje paviešinti sulaikytųjų asmeniniai duomenys. Dar vienas asmuo buvo sulaikytas Baltarusijos pietuose. 

Areštai įvykdyti iki Baltarusijos prezidento rinkimų likus dviem savaitėms. „Paskutiniu Europos diktatoriumi“ vadinamas A. Lukašenka bandys ir toliau išlaikyti jau daugiau nei 26 metus uzurpuotas prezidento pareigas. 

REKLAMA
REKLAMA

Šalyje pastarosiomis savaitėmis kilo protestai po to, kai buvo sulaikyti keli opozicijos lyderiai ir kandidatuoti į prezidentus bandę politikai. Pats A. Lukašenka kaltino juos „tapus marionetėmis“ kitų rankose ir kaltina tiek Vakarus, tiek ir Maskvą bandant destabilizuoti padėtį šalyje.

REKLAMA

 

Rusų samdiniai vyko į Sudaną?

Naujienų kanalas „Nexta“ atkreipė dėmesį, kad daugelis samdinių yra registruoti „Mirotvorec“ (liet. „Taikdarys“) duomenų bazėje, kurioje fiksuojami kariniuose veiksmuose Ukrainoje dalyvavę asmenys.

Pažymima, kad kai kurie asmenys į duomenų bazę buvo įtraukti būtent po to, kai baltarusiai paviešino jų tapatybę. Tačiau dalis jų yra žinomi jau ne vienerius metus kaip „Vagner“ smogikai, dalyvavę kariniuose veiksmuose Ukrainos rytuose 2015-2016 metais. 

Buvęs „Donecko liaudies respublikos“ spec. padalinio vado pavaduotojas, rusų rašytojas Zacharas Prilepinas ura.ru patvirtino, kad tarp sulaikytųjų jis atpažino kelis savo būrio smogikus. 

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat neigia, kad Minske buvę samdiniai „siekė destabilizuoti situaciją Baltarusijoje“. Jo teigimu, iš šios šalies sostinės jie „turėjo išvykti į kitus pasaulio taškus“.

Vaizdo įraše matyti kratų metu sanatorijoje pas įtariamuosius aptikti lapai arabiškais rašmenimis, Sudano valiuta ir tos pačios šalies mobiliojo ryšio operatorių kortelės. Baltarusijos, kuri yra laikoma ir paties A. Lukašenkos nuolat yra vadinama Rusijos strategine partnere, valstybinė televizija siužeto metu pasakojo ir apie šios neoficialios Kremliaus karinės grupuotės veiklą Ukrainoje ar Sirijoje.

Su Rusijos spec. tarnybų šaltiniais ryšių turintis kanalas „WarGonzo“ paskelbė, kad Minskas buvo naudojamas kaip placdarmas koronaviruso pandemijos metu perkelti smogikus į „karštuosius taškus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Akivaizdu, Baltarusijos spec. tarnybos buvo iš anksto informuotos ir žinojo, kas vyksta, o realiai užtikrino ramų mūsų smogikų perkėlimą pandemijos metu į rytinius frontus. Susitarimas dėl šio transporto koridoriaus buvo pasiektas pačiame aukščiausiame lygyje ir Lukašenka, aišku, viską žinojo, ką Minske veikia vagneroviečiai ir kur jie skrenda“, – rašoma „WarGonzo“. 

Tarptautinių ekspertų ir žvalgybos atstovų duomenimis, „Vagner“ grupuotė faktiškai priklauso Rusijos gynybos ministerijai, tiesiogiai paklūsta GRU nurodymams.

Šie samdiniai dalyvavo Krymo užgrobime prieš 5 metus, toliau kariauja Rusijos pusėje Donecko ir Luhansko srityse ir Sirijoje. Šią karinę grupuotę pastebėjo Sudane ir Centrinėje Afrikos Respublikoje, kur buvo nužudyti jų veiklą tiriantys trys rusų žurnalistai. Rusų samdiniai taip pat buvo pastebėti Jemene, Libijoje ir Venesueloje. 

REKLAMA

Lukašenka: Rusijai reikia kažkaip pateisinti savo purvinus kėslus

Liepos 29-osios vakarą Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka dalyvavo skubiai sušauktoje Saugumo Taryboje. Jis pareikalavo iš Rusijos pasiaiškinti dėl prie Minsko sulaikytų „Vagner“ smogikų.

„Aš stebiu rusų reakciją. Jie jau teisinasi, sako, kad mes čia vos ne patys juos atsivežėm. Aišku, reikia kažkaip pateisinti savo purvinus kėslus. Jeigu rusų piliečiai (o aš suprantu, juos apklausė), reiškia, reikia skubiai kreiptis į atitinkamas Rusijos struktūras, kad jos paaiškintų, kas vyksta“, – po trečiadienio vakarą vykusios skubaus Saugumo Tarybos susirinkimo kalbėjo A. Lukašenka.

REKLAMA

NEXTA taip pat skelbia, kad ketvirtadienį Minsko gatvėse pasirodė karinės technikos kolona. Naujienų kanalo teigimu, „dabar visoje šalies teritorijoje perdislokuojamos vidaus pajėgos, desantininkai ir pasieniečiai“. 

Trečiadienio vakarą Baltarusijos saugumo tarybos sekretorius Andrejus Ravkovas paskelbė, kad pasienyje su Rusija bus pasitelktos „ženkliai sustiprintos pajėgos“. 

Kremlius nemato rusų nusikaltimų

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį pareiškė, kad „neturi duomenų apie destabilizuojančius rusų veiksmus Baltarusijoje“.

„Mes matome oficialius Minsko atstovų pareiškimus, kad rusai yra susiję su situacijos Baltarusijoje destabilizavimu“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad laukia šio tyrimo detalių iš Rusijos ambasadoriaus Minske ir spec. tarnybų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pareiškė, kad Maskva „nepripažįsta dalies iš sulaikytųjų turimos Ukrainos pilietybės“. Pasak D. Peskovo, visi sulaikytieji yra „Rusijos piliečiai“. 

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos pirmininkas Sergejus Krivonosas pasiūlė kreiptis į kolegas Baltarusijoje, kad šie išduotų kai kuriuos „Vagner“ smogikui, dalyvavusius kariniuose veiksmuose Ukrainoje. Pasak jo, tai pagerintų abiejų šalių santykius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų