REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelyje Europos valstybių užsikrėtimų koronavirusu skaičius auga. Tačiau tautiečiai kelionių šiltuose kraštuose neatsisako. Tiesa, kelionių organizatoriai pastebi, kad keičiasi keliautojų įpročiai. Žmonės keliones įsigyja paskutinę minutę. Kainos kelionėms taip pat palankios, pavyzdžiui, kelialapį į Kretą galima įsigyti nuo 170 eurų.

Daugelyje Europos valstybių užsikrėtimų koronavirusu skaičius auga. Tačiau tautiečiai kelionių šiltuose kraštuose neatsisako. Tiesa, kelionių organizatoriai pastebi, kad keičiasi keliautojų įpročiai. Žmonės keliones įsigyja paskutinę minutę. Kainos kelionėms taip pat palankios, pavyzdžiui, kelialapį į Kretą galima įsigyti nuo 170 eurų.

REKLAMA

Kelionių organizatoriaus „Novaturas“ komunikacijos vadovė Dovilė Zapkutė teigia, kad ilgalaikis kelionių planavimas šiuo laikotarpiu yra sudėtingas.

„Epidemiologinė situacija pasaulyje keičiasi kasdien, nuolatos gauname naujausią informaciją ir reaguoti privalome greitai. Norime apsaugoti klientus, todėl į nerekomenduotinas vykti šalis skrydžių nevykdome.

Štai liepos 29 d. su savo partneriais – kelionių agentūromis ir klientais pasidalinome sprendimu, kad atsižvelgdami į atsakingų institucijų informaciją, Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas ir iš užsienio partnerių gaunamą informaciją, kelionių dėl COVID-19 ribojimų į Ispaniją nevykdysime iki rugpjūčio pabaigos. Ar atnaujinsime keliones į Ispanijos kurortus nuo rudens, priklausys nuo epidemiologinės situacijos šalyje ir atsakingų institucijų sprendimų“, – komentuoja kelionių organizatoriaus atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, šiuo metu planuojama, kad rugpjūčio mėnesį žmonės galės atostogauti Graikijos salose ir Baltijos šalyse.

„Atostogas Graikijoje ir Baltijos šalyse planuojame pratęsti ir rudens sezonui. Graikijoje sergamumo rodiklis šiek tiek mažesnis negu Lietuvoje. Ši tendencija išlieka nuo liepos pradžios, kai pradėjome vykdyti skrydžius į Graikijos salas.

REKLAMA

Taip pat ir kainos šiuo metu tikrai palankios atostogoms Graikijoje, savaitės trukmės poilsis vienam žmogui kainuoja nuo 320 eurų. O trumpas 3 naktų poilsis Kretoje kainuoja nuo 170 eurų.

Įprastai daugiausiai poilsiautojų vasaros sezonu sulaukianti Turkija kol kas lieka uždaryta, tačiau stebime situaciją ir laukiame URM rekomendacijų. Pirmaisiais rudens mėnesiais tikimės, kad galėsime savo keliautojams pasiūlyti ir daugiau atostogų krypčių, svarstome Sicilijos ir Kipro kryptis“, – pasakoja kelionių organizatoriaus atstovė.

Pasak specialistės, šiuo metu keliautojams kyla kaip niekad daug klausimų ir abejonių.

„Suprantame, kad žmonės gali norėti pasikeisti keliones, net jei jos dėl pandemijos ir nėra atšauktos, todėl visi šiais metais poilsio keliones jau įsigiję ar dar tik planuojantys įsigyti poilsiautojai gali vieną kartą pakeisti kelionės datą, trukmę, viešbutį ar maršrutą nemokamai, likus vos 2 savaitėms iki išvykimo“, – pasakoja D. Zapkutė.

REKLAMA
REKLAMA

Perka paskutinės minutės keliones

Kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė taip pat teigia, kad kelionės į Ispaniją yra atšauktos iki rugpjūčio 31 dienos. Tačiau tikimasi, kad jau rugsėjį ši kryptis bus atnaujinta.

„Kol Ispanijoje nesaugu, keliautojų į ją neskraidiname. Jei situacija pasikeistų, būtų svarstoma keliones atnaujinti nuo rugsėjo į Barseloną, Maljorką ir Malagą. Nuo rugsėjo taip pat planuojame keliones į Italijos Siciliją ir Kalabriją.

Keliones organizuojame tik į tas šalis, į kurias vykti yra saugu ir iš jų sugrįžus netaikoma privaloma 14 dienų saviizoliacija. Paleisdami ar stabdydami kryptis, vadovaujamės Lietuvos atsakingųjų institucijų nurodymais ir rekomendacijomis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu saugiausia keliauti į Graikiją ir jos salas, Kiprą. Kelionės kaina šiose šalyse vienam asmeniui, savaitei, prasideda nuo 300 eurų“, – aiškina specialistė.

Anot I. Aukštuolytės, klientas gali atsisakyti vykti į kelionę, tada jam yra siūloma pasirinkti kitą kryptį ir datą.

„Pastebėjome, kad virusas kiek pakoregavo keliautojų įpročius. Sugrįžta paskutinės minutės kelionių tendencija, kai kelialapiai įsigyjami likus savaitei ar dviem iki išvykimo.

Tie keliautojai, kurie savo keliones įsigijo iš anksto, pavyzdžiui, prieš pusę metų, dažniausiai jų neatšaukia. Jei nėra galimybės vykti į šalį, bandoma ieškoti alternatyvios krypties, kad iš anksto suplanuotos atostogos įvyktų.

REKLAMA

Pavyzdžiui, šiuo metu kelionių agentūrose itin teiraujamasi kelionių į Turkiją, tačiau kol kas į šią šalį tiesioginių skrydžių nėra.

Jei visgi klientas turi įsigijęs kelialapį į Turkiją ir nenori jokios kitos krypties, o yra ir tokių šalies gerbėjų, sudarome galimybes jų keliones nukelti kitiems metais“, – teigia specialistė.

Tikisi, kad atsivers sienos su Turkija

Kelionių organizatoriaus „Itaka“ pardavimų vadovė Daiva Strumskienė irgi teigia, kad šiuo viena saugiausių šalių atostogoms yra Graikija.

„Taip pat atsižvelgdami į naujausią informaciją esame pasiruošę rudenį atnaujinti skrydžius į Madeiros salą – šioje saloje užfiksuotų susirgimų atvejų yra itin nedaug, ši autonominė Portugalijos sritis taip pat deda visas pastangas dėl saugumo užtikrinimo keliautojams ir vietos gyventojams“, – sako specialistė.

REKLAMA

Nors URM vykti į Turkiją nerekomenduoja, tačiau į šią šalį kelionių organizatorius kelialapius parduoda.

„Šiuo metu keliauti į Turkiją nerekomenduojama, tačiau šis sprendimas galioja iki rugpjūčio pabaigos, tad laukiame sprendimų dėl tolimesnių laikotarpių“, – situaciją komentuoja specialistė.

Paklausta apie kainas, D. Strumskienė teigia, kad savaitės atostogos Graikijos salose vienam asmeniui atsieitų apie 400-500 eurų.

„Klientai stebi sergamumo rodiklius, tad vieni pasirenka kaimynines šalis, kiti renkasi tolimesnes, o yra ir tokių, kurie šiemet nusprendžia likti namuose. Remiantis liepos mėnesio pardavimais, matome, kad sprendimas keliauti yra priimamas įsivertinus daugelį rodiklių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu klientai persigalvoja dėl kelionės stengiamės lanksčiai pažvelgti į tokią situaciją, keliautojams siūlome alternatyvas. Vadovaujamės priimtais civilinio kodekso pakeitimais, Vartotojų teisių tarnybos rekomendacijomis ir sutarties su turistu sąlygomis“, – tikina D. Šumskienė.

Būtina saviizoliacija

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad Lietuvos piliečiams, grįžusiems iš šalių, kur sergamumo rodiklis viršija 16  atvejų 100 tūkst. gyventojų, privaloma 14 dienų izoliacija.

Numatyta, kad iš paveiktų šalių sąraše esančių valstybių sugrįžusieji ar atvykusieji per 24 valandas turi užsiregistruoti, pateikdami savo duomenis Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC). Tokia tvarka galioja ir iš šių šalių grįžtantiems Lietuvos piliečiams, ir leidimą atvykti turintiems užsieniečiams.

REKLAMA

O Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad jeigu žmogus jau išvykdamas į užsienio šalį praleisti atostogų žino, kad grįžus jam reikės karantinuotis, nedarbingumo pažymėjimas jam nebebus išduodamas.

„Griežtesne tvarka norime paskatinti Lietuvos gyventojus atostogų kryptis rinktis atsakingai. Tikimės užbėgti už akių galimam piktnaudžiavimui, kai atostogų sezonu žmonės išvyksta į šalį, kuri jau įtraukta į koronaviruso infekcijos paveiktų šalių sąrašą, o grįžę atostogas „prasitęsia“ gaudami nedarbingumo pažymėjimą ir ligos išmoką“, – pakeitimų priežastis paaiškino socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų