REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepos mėnesį vis daugiau Vilniaus ir Kauno darželių pradėjo atostogas, auklėtojas išleido poilsiauti ir sujungė skirtingas vaikų grupes arba suformuotas naujas grupes prijungė prie kito darželio. Visuomenės sveikatos departamento specialistai perspėja, kad esant ekstremaliai situacijai jungti skirtingas vaikų grupes ar juos pervesti į kitą darželį yra draudžiama. Tačiau savivaldybių atstovai įsitikinę, kad vos po kelis vaikus lankančių grupių jungimas ar pervedimas nepažeidžia sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos nurodymų.

Liepos mėnesį vis daugiau Vilniaus ir Kauno darželių pradėjo atostogas, auklėtojas išleido poilsiauti ir sujungė skirtingas vaikų grupes arba suformuotas naujas grupes prijungė prie kito darželio. Visuomenės sveikatos departamento specialistai perspėja, kad esant ekstremaliai situacijai jungti skirtingas vaikų grupes ar juos pervesti į kitą darželį yra draudžiama. Tačiau savivaldybių atstovai įsitikinę, kad vos po kelis vaikus lankančių grupių jungimas ar pervedimas nepažeidžia sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos nurodymų.

REKLAMA

Apie darželių grupių jungimą naujienų portalui tv3.lt patvirtino ir darželinukų tėvai. Vilnietė mama stebėjosi, kodėl ministerija ir savivaldybės nesusikalba, darželiai jungia grupes, nors tai yra draudžiama.

Sveikatos apsaugos ministerija draudžia jungti grupes, karantino pradžioje skelbta, kad auklėtojos atostogavo, tai vasarą darželiai dirbs pilnu pajėgumu ir ką matome? Lietuvoje vėl siūloma įvesti kaukes, nes Covid-19 plinta, o savivaldybės ir darželiai problemos nemato, jungia grupes, tegul plinta ta korona ir visi kiti virusai, bakterijos tarp vaikų ir jų artimųjų, nes tėvai per karantiną pailsėjo, pajamų neprarado, tai gali ir dar sergančius vaikus paslaugyti.

REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjo, kad auklėtojos dirbo per karantiną, nes siuntė užduotis. Jūs juokaujate gal? Tėvai vienu metu ir dirbo, ir vaikus žiūrėjo, nemeluokite ir taip pavargusiems žmonėms“, – piktinosi vilnietė.

REKLAMA

Darželių grupių sujungimu nepatenkintas ir kitas vilnietis, kuris apie tai, kad grupės sujungtos sužinojo tik tada, kai vaikai grįžo po dviejų savaičių atostogų.

„Visų pirma, darželio vadovybė tėvų neinformavo apie tai, kad ketina jungti grupes, nebuvo jokios informacijos. Tėvams praktiškai neliko pasirinkimo – apsaugoti vaiką nuo kitų ir palikti namuose ar vesti į bendrą grupę, kur užsikrėsti koronavirusu grėsmė ženkliai išauga“, – darželių sprendimu stebėjosi vilnietis.

Vilniečiui sunkiai suprantama ir valstybės institucijų komunikacija: „Aš niekaip nesuprantu, kuri institucija reguliuoja mūsų gyvenimą. Sveikatos apsaugos ministerija sako, kad darželių grupių negalima jungti, o Vilniaus savivaldybė leidžia tai daryti savo darželiams. Tai kaip mes apsisaugosime nuo viruso, kai dešinė ranka nežino, ką daro kairė.“

REKLAMA
REKLAMA

Jungti ar į kitą darželį pervesti grupes – draudžiama

Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė Giedrė Namajūnaitė tv3.lt atsakė, kad bet koks to paties ar skirtingų darželių grupių jungimas arba pervedimas į kitus darželius yra draudžiamas ir ikimokyklinės ugdymo įstaigos privalo to laikytis.

„Vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu yra nustatytas įpareigojimas ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo paslaugų teikėjams užtikrinti, kad ugdymo paslaugos būtų organizuojamos maksimaliai laikantis grupių izoliacijos principo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad vaikai, lankytų nuolatos tą pačią grupę, grupės veikla būtų vykdoma taip, kad būtų išvengta skirtingas grupes lankančių vaikų kontakto patalpose, kuriose teikiamos ugdymo paslaugos.

Taigi, jungti skirtingas ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo vaikų grupes šiuo metu yra draudžiama.  Taipogi, grupės keitimas prieštarautų pirmiau paminėtoms nuostatoms, todėl tai draudžiama“, –  tv3.lt komentavo G. Namajūnaitė.

Vilniuje jungia grupes, nes mažai vaikų

Sostinės vicemerė Edita Tamošiūnaitė teigė, kad šiuo metu Vilniaus miesto darželius lanko tik trečdalis vaikų, todėl darželiai koreguojasi ir jungia grupes.

REKLAMA

„Atsižvelgiant į labai mažą lankančių vaikų skaičių, tai tas grupes galima sujungti. Jei kiekvienoje grupėje ateina tik po kelis vaikus. Suprantate, tos grupės jungiamos visam vasaros laikotarpiui, o ne taip, kad vieną dieną vaikas yra vienoje grupėje, o kitą dieną – kitoje.

Kiekvienas darželis pasikoreguoja, nes reikia suprasti, kad dalis darbuotojų irgi turi teisę į kasmetines atostogas. Kai buvo karantinas, mes raginome dalį atostogų pasiimti. Mūsų darbuotojai ir kitas personalas išnaudojo pusę atostogų, bet kita pusė dar liko“, – tv3.lt sakė sostinės vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Pasak vicemerės, Vilniaus savivaldybė nėra gavusi jokių skundų, užklausų dėl darželių grupių jungimo.

REKLAMA

„Problemų ar skundų iš tėvų ar kitų asmenų tikrai nesame gavę. Jei kažkokia yra problema, tai tėvai yra raštingi ir visuomet gauname laiškus ar užklausas, bet šiuo metu tikrai neturime.

Darželiai irgi susitelkę visi. Negavome skundų iš darbuotojų, kad būtų blogai. Profsąjungos kėlė klausimą dėl pedagogų didesnio darbo krūvio vasaros metu, nes kolegos atostogauja, bet mes ir sumokame, jei žmogus dirba viršvalandžius, yra atitinkama priemoka“, – prisiminė E. Tamošiūnaitė.

Vilniaus vicemerė: sprendimo teisę turi turėti ir savivaldybės

Pasak sostinės vicemerės, SAM turėtų atsižvelgti į savivaldybes, kad jos turėtų sprendimo teisę tokiose situacijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„SAM turėtų atsižvelgti, kad sprendimo teisę turėtų ir savivaldybės. Mes kiekvieną dieną renkame statistiką, kalbamės su vadovais. Ne taip, kad mes leidžiame ir nekontroliuojame.

Kiekvienas darželis pasižiūri, kiek jiems darbuotojų reikia išleisti atostogauti, kiek tame darželyje yra vaikų. Mes sąmoningai analizuodami ir suprantame grėsmę, kokiu laikotarpiu šiuo metu gyvename“, – teigė E. Tamošiūnaitė.

Pasak vicemerės, karantino metu darželiai dirbo su medikų ir abiejų dirbančiųjų tėvų vaikais, tuomet savivaldybės itin klausėsi nurodymų, nes situacija buvo kita. O situacija keičiasi kasdien.

„Gyvenimo sąlygos padiktuoja tai. Karantino metu mes dirbome su medikų vaikais, dviem dirbančių tėvų vaikais, klausėmės nurodymų ir juos vykdėme.

REKLAMA

Kiekviena diena pakoreguoja mūsų gyvenimą. Matyt, jau nuo rugsėjo vėl bus kažkokie reikalavimai ir nurodymai, ar visi vaikai galės grįžti į darželius, ar bus kiti reikalavimai. Mes diskutuojame apie tai. Dabar laikas aprimęs ir kažkiek mažiau, bet anksčiau Vidaus reikalų ministerija ir SAM rengė pasitarimus ir aktyviai dalyvavome“, – pažymėjo vicemerė E. Tamošiūnaitė.

Kaune – budintys darželiai: į juos perveda kitų įstaigų vaikus

Kaune šiuo metu dirba apie 80 proc. ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Pasak Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Astos Keruckės, dalis darželių atostogauja, todėl vaikai perėjo į kitus, taip vadinamus, budinčius darželius, kurių Kaune yra septyni.

REKLAMA

„Prasidėjus ekstremaliai situacijai ir vasarai Kaune lieka budintys darželiai. Tie darželiai, kurie nedirba, tai pas mus toks principas, kad jungiamos ne grupės, o vieno darželio grupės vaikai atėjo į kitą darželį ir eina visa grupė.

Vaikai niekur nemaišomi, tų nedirbančių darželių vaikai eina kitame darželyje į tą pačią grupę“, –  tv3.lt komentavo A. Keruckė.

Anot A. Keruckės, budinčiuose darželiuose taip pat dirba ir ten buvusios darželinukų grupės, kurios buvo ugdomos anksčiau.

„Jos dirba, tačiau priminkime, kad pavasarį visi galvojo, kad darželiai masiškai dirbs, taip tikrai nėra. Tėveliai eina atostogauti ir vaikų yra žymiai mažiau. Jei toje grupėje buvo 20 vaikų, o šiandien jie liko 5 – tai jie ir eina į tą pačią grupę, grupės nėra jungiamos“, – pažymėjo pašnekovė.

Pasak A. Keruckės, jie nepažeidžia SAM nurodymų: „Visos mūsų įstaigos laikosi tų rekomendacijų ir visų priemonių. Asmeniškai bendrauti, tokios praktikos nėra, ir nesame gavę kažkokių personalinių nurodymų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų