REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Registrų centras: atkurta e. sveikatos sistemos veikla

per pirmą valandą trikdžių nepastebėta

Antradienį Registrų centro specialistai atkūrė didžiausios šalyje informacinės sistemos e. sveikata veiklą – užbaigus testavimo darbus ir įsitikinus duomenų integralumu, sėkmingai užbaigtas sistemos paleidimo etapas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Antradienį Registrų centro specialistai atkūrė didžiausios šalyje informacinės sistemos e. sveikata veiklą – užbaigus testavimo darbus ir įsitikinus duomenų integralumu, sėkmingai užbaigtas sistemos paleidimo etapas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

REKLAMA

„Dėkoju visai Registrų centro komandai ir visiems išorės specialistams, teikusiems pagalbą ir konsultacijas. Visų šių žmonių pastangomis pavyko atkurti vienos svarbiausių sistemų Lietuvoje darbą. Dar kartą apgailestaujame, kad dėl sistemos neveikimo daliai gyventojų teko susidurti su nepatogumais. Šis įvykis parodė, kad siekiant užtikrinti sklandų strateginės reikšmės informacinių sistemų valdymą, yra reikalingi neatidėliotini sprendimai aukščiausiu valstybiniu lygiu“, – sako Registrų centro generalinis direktorius Saulius Urbanavičius.

Akcentuojama, kad visus sistemoje sukauptus duomenis iš kopijavimo įrenginių pavyko sėkmingai atkurti.

Registrų centro vadovas: atkūrus e.sveikatą, per pirmą valandą trikdžių nepastebėjome

Antradienį popiet atkurta e.sveikatos sistema veikia sklandžiai, sistemoje per pirmą valandą trukdžių nepastebėta, sako Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Gavome patvirtinimą iš didžiųjų gydymo įstaigų, kad sistema veikia, jos patvirtino, kad gali išrašyti receptus, atlikti kitus veiksmus. (...) Per pirmą valandą, kol veikia sistema, negavome signalų, kad trukdžių yra, bet esame pasiruošę juos šalinti“, – žurnalistams sakė įmonės atstovas.

REKLAMA

„Ji toje pačioje vietoje, kur buvo prieš incidentą“, – pridūrė jis.

Registrų centro vadovas taip pat patikino, kad visi duomenys yra sėkmingai atkurti.

„Kiek buvo padaryta kopijų, o jos buvo daromos kas valandą, turime patvirtinimą iš gydymo įstaigų, kad duomenys yra, kad jie yra saugūs ir neprarasti“, – teigė S. Urbanavičius.

Registrų centro vadovas akcentavo, kad sistemos atkūrimas – tik darbų pradžia.

„Reikia užtikrinti, kad ji veiktų. Tikrai prašysime pagalbos, neatidėliotinų sprendimų valstybiniu lygmeniu. Turėsime galvoti apie kitas lokacijas, apie rezervinę (duomenų bazę – BNS), kaip žinia, ne kartą komunikavome, kad laukiama įrangos, tačiau jos neužteks, reikės įsigyti kitą, papildomą įrangą“, – kalbėjo Registrų centro vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

S. Urbanavičius interviu BNS yra sakęs, jog rezervinei duomenų bazei reikalinga įranga yra užsakyta, tačiau dėl įvykusio incidento ji bus naudojama kaip pagrindinė, o rezervinę vėl reikės užsakyti.

Antradienį jis nedetalizavo, kokia įranga šiuo metu naudojama e.sveikatos sistemos veiklai.

„Aš nenorėčiau sakyti, ar skolinta, ar kaip, mes radome greitus sprendimus“, – kalbėjo S. Urbanavičius.

Registrų centro vadovas taip pat dar negalėjo įvertinti patirtų nuostolių ir išlaidų, atstatant sistemą.

„Dabar ramiai viską susiskaičiuosime“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų