REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turbūt galvojate, kad apie savo turimus drabužius žinote viską, bet tai – nebūtinai tiesa. Ar žinote, kam reikalinga maža metalinė sagutė jūsų džinsuose?

Turbūt galvojate, kad apie savo turimus drabužius žinote viską, bet tai – nebūtinai tiesa. Ar žinote, kam reikalinga maža metalinė sagutė jūsų džinsuose?

REKLAMA

Šios mažos sagutės iš tiesų vadinamos kniedėmis. Galima būtų pamanyti, kad tai – dekoratyvinis elementas, bet tai – netiesa. Kniedės paprastai būna įstatytos prie priekinių bei užpakalinių džinsų kišenių ir turi labai konkrečią paskirtį. Šie maži elementai įstatomi įspaudžiant ar įkalant į diskelį metalinį kaištuką per džinsų medžiagą.

Kniedės pradėtos naudoti 1872 metais – jas sugalvojo Nevadoje gyvenęs siuvėjas Jacobas Davisas ir „Levi Strauss & Co.“ kompanija. J.Davisas pirkdavo medžiagą iš šios kompanijos ir siūdavo drabužius angliakasiams, prie kišenių pritaisydamas varines kniedes.

Jis L. Straussui parašė laišką, kuriame pasakojo, kaip kniedės padeda sustiprinti kišenes, į kurias angliakasiai deda savo naudojamus įrankius. Tuomet jiedu šį atradimą įtvirtino ir įregistravo patentu, kaip „kišenių angų tvirtinimo patobulinimą“. Nuo tada jau praėjo keli šimtmečiai, o varinės kniedės vis dar naudojamos džinsuose.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau neįprastų elementų turi ne tik džinsai – pasirodo, vieną tokį keistą dalyką galima rasti ir „Heinz“ kečupo buteliuke. Jei dar nesate to pastebėję, pasižiūrėkite į kečupo etiketę – virš jos, po buteliuko kakleliu yra skaičius 57. Manoma, kad šis skaičius reiškia įvairius „Heinz“ gaminamus produktus, bet jis taip pat turi ir dar vieną paskirtį.

REKLAMA

Pasak kompanijos atstovų, šis taškas yra tobula vieta trinktelėti buteliuką, kai kečupas sunkiai iš jo teka. Kompanija aiškina taip: „Norėdami išspausti „Heinz“ kečupą iš stiklinio buteliuko greičiau, trinktelėkite skaičiumi 57 pažymėtą vietą prie buteliuko kaklelyje esančios etiketės.“

Dar vienas įdomus dalykas – kompiuterio klaviatūroje raidės išdėstytos ne abėcėlės tvarka irgi ne šiaip sau. Pirmosios spausdinimo mašinėlėms sukurtos klaviatūros buvo abėcėlės tvarka, bet greitai paaiškėjo, kad tai – nelabai patogu. Christopheris Sholesas buvo žmogus, sukūręs „QWERTY“ klaviatūrą, rašoma dailystar.co.uk.

Taip pat yra priežastis, dėl kurios trintukai paprastai būna dviejų spalvų – tai ne šiaip smagus dizainas. Pasirodo, kiekviena trintuko pusė turi konkrečią savo paskirtį. Daugelis mano, kad raudona spalva trina pieštuką, o mėlyną – rašiklį, tačiau tiesa ta, kad raudonoji pusė yra minkštesnė, todėl ją reikia naudoti ant plonesnio popieriaus, o mėlynoji pusė skirta storesniam popieriui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų