REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje koronavirusas jau plinta neatsekamai. Visuomenės sveikatos specialistai nerimauja, neaišku, kur ir kaip užsikrėtė apie pusšimtis žmonių, o paprašyti kartais net nesivargina pranešti visų lankytų vietų ar sutiktų žmonių. Teigiama, kad gyventojai atsipalaidavo, nesisaugo, nedėvi kaukių, drąsiai keliauja po užsienio valstybes, o grįžę laisvalaikį leidžia gausiose draugų kompanijose ir užkrečia aplinkinius.

Lietuvoje koronavirusas jau plinta neatsekamai. Visuomenės sveikatos specialistai nerimauja, neaišku, kur ir kaip užsikrėtė apie pusšimtis žmonių, o paprašyti kartais net nesivargina pranešti visų lankytų vietų ar sutiktų žmonių. Teigiama, kad gyventojai atsipalaidavo, nesisaugo, nedėvi kaukių, drąsiai keliauja po užsienio valstybes, o grįžę laisvalaikį leidžia gausiose draugų kompanijose ir užkrečia aplinkinius.

REKLAMA

Per praėjusią parą Lietuvoje specialistai užfiksavo 8-is naujus koronaviruso atvejus. Tai šiek tiek mažiau nei užvakar, tačiau naujų infekcijų yra kiekvieną dieną. Per sekmadienį fiksuota 11, kai šeštadienį 7, o penktadienį 15 naujų Covid-19 atvejų. Iš viso Lietuvoje nuo metų pradžios fiksuota 2027 infekcijos.

Pasveiko keturi penktadaliai, tai yra 1623 žmonės, nuo viruso mirė 80, dėl kitų priežasčių 13 ir vis dar serga 311 asmenų.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, visuomenės sveikatos specialistai Lietuvoje pradėjo stebėti naują, gąsdinančią tendenciją. Darosi sunku atsekti viruso plitimo kelią. Nuo liepos mėnesio fiksuojama, kad kas ketvirtas naujai susirgęs žmogus, apie pusšimtis susirgusiųjų, nežinia nei kur, nei nuo ko pasigavo pavojingą infekciją.

REKLAMA

O užsikrėsti galima bet kur, ne tik masiniame renginyje: darbe, parduotuvėje, gatvėje, namuose.

„Nepavyksta tokiais atvejais nustatyti infekcijos plitimo grandinės ir infekcijos šaltinio. Tai reiškia, kad kiti žmonės gali užsikrėsti, nes infekcijos šaltinis galbūt vaikšto, neizoliuotas asmuo ir gali užkrėsti kitus“, – sako Naciniolinio visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė.

Rolanda Lingienė

Skirtingai nei pavasarį, anot specialistų, dabar koronavirusas Lietuvoje plinta visiškai kitomis sąlygomis. Naujus atvejus lydi tarp valstybių keliaujantys, atostogaujantys, nuolat judantys žmonės, kuriems visiškai nesvarbios apsaugos priemonės. Rekomendacija dėvėti kaukes ignoruojama.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonės atsipalaidavo taip, kad net ligos atveju nesivargina paaiškinti epidemiologams, visuomenės sveikatos specialistams, kur lankėsi, ką veikė.

„Epidemiologams nepateikiami tikslūs duomenys. Jau tą aš ne kartą pasakiau, kad asmenys bendradarbiauja sunkiau ir sunkiau. Tai, nepasakius tiesos, vėl tie atvejai bus neišaiškinti“, – pasakoja R. Lingienė.

„Neatsekimas kontaktų yra blogas ženklas, nes reiškia, kad virusas plinta nekontroliuojamai teritorijoje. Reiškia, yra ir daugiau sergančiųjų lengvai arba simptominių nešiotojų, kurio toliau platina virusą“, – teigia medikas Vytautas Kasiulevičius.

„Tai oro uostai, lėktuvai, ten situacija tikrai negera, pati palankiausia plisti virusui, atvykus net iš pačios palankiausios šalies. Ir turim dabar ne vieną atvejį. Kviečia draugus, šeimą, šventes organizuoja. Apeina barus, bažnyčias, tai reikėtų nuo to susilaikyti vis tik“, – kalbėjo R. Lingienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės sveikatos specialistai dar nesigilino, kuriuose miestuose daugiausiai neišaiškintų atvejų, tačiau ši tendencija esą stebima visoje Lietuvoje, ten, kur rusena infekcijos židiniai.

Vilniaus universiteto profesorius V. Kasiulevičius prognozuoja, kad po ramesnės vasaros Lietuvą greitai užgrius nauja infekcijų banga.

„Vasaros metu viruso plitimas yra lėtesnis, tas yra žinoma ir nustatyta eilėje studijų. Ir garsūs epidemiologai tą patvirtina. Šaltėjant orui, rudenį, tų atvejų daugės. Tai yra logiška, nes, oro temperatūrai krentant žemiau 8 laipsnių, paprastai visų kvėpavimo takų virusų plitimas būna intensyvesnis.“

Tam, kad gyventojai vėl susirūpintų savo ir aplinkinių saugumu, valdžia jau trečiadienį planuoja gražinti privalomą kaukių dėvėjimą. Tokiu atveju apsaugines kaukes reikės dėvėti visose uždarose viešose vietose: parduotuvėse, autobusuose, renginiuose, bus privaloma vėl dengti burną, nosį.

REKLAMA

„Tas kaukių dėvėjimas tokiose teritorijose, ypač jeigu yra nevaldomas ir nekontroliuojamas plitimas, tikrai yra naudingas. Yra daugybė studijų tą įrodančių“, – sako V. Kasiulevičius.

Higienos instituto atstovai akcentuoja, kad reikia dėvėti ne tik kaukes, bet ir toliau nuolat plauti rankas, o po kelionių užsienyje, net jei šalis nėra įtraukta į pačių rizikingiausiųjų sąrašus, vertėtų izoliuotis.

„Teigiamas testas rodo žmogaus, paciento būklę tą dieną. Jeigu jis užsikrėtė prieš 2–3 dienas, o kelionių metu, ypač oro uostuose, kur daug yra kontaktų, nesaugių kontaktų rizika užsikrėsti yra pakankamai didelė, netgi didesnė nei toje šalyje, kur jie buvo, tos dvi savaitės izoliacijos yra svarbios“, – pasakoja Higienos instituto atstovė Rolanda Valintėlienė.

Kada tiksliai įsibėgės Covid-19 sezonas, neaišku. Pasak V. Kasiulevičiaus, tai priklausys nuo žmonių elgesio. Jei ir toliau bus nepaisoma rekomendacijų, dar intensyviau augantį infekcijų skaičių esą bus galima išvysti ir iki rudens, rugpjūtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų