REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio mokslininkai toliau ieško naujų būdų kovoti su klastingu koronavirusu ir jų žvilgsniai dabar krypsta į žmonių nešiojamas išmaniąsias apyrankes ir laikrodžius. Panašu, kad šie išmanūs įrenginiai ant mūsų riešų gali padėti aptikti koronaviruso ligą, dar nepasireiškus jokiems jos simptomams.

Pasaulio mokslininkai toliau ieško naujų būdų kovoti su klastingu koronavirusu ir jų žvilgsniai dabar krypsta į žmonių nešiojamas išmaniąsias apyrankes ir laikrodžius. Panašu, kad šie išmanūs įrenginiai ant mūsų riešų gali padėti aptikti koronaviruso ligą, dar nepasireiškus jokiems jos simptomams.

REKLAMA

Tuo metu pasaulyje pastarosios dvi paros buvo rekordinės pagal koronaviruso susirgimų skaičių – ketvirtadienį pasaulyje COVID-19 užsikrėtė net 275 tūkst. žmonių. Tai kelis kartus daugiau nei susirgimų buvo fiksuojama balandį ar gegužę.

Ginklas prieš besimptomio COVID-19 pavojų – galimai jau mūsų rankose. Tiksliau ant mūsų riešų. Apple, Garmin, Fitbit, Oura, Samsung ir daugelio kitų įvairiausių gamintojų išmanūs laikrodžiai ir apyrankės sulaukė didelio Stanfordo universiteto mokslininkų dėmesio.

„Kai susergate ir dar apie tai nenutuokiate, jūsų organizmas jau keičiasi: padažnėja širdies ritmas, jis kinta, vyksta daug procesų. O išmanieji laikrodžiai visą tai fiksuoja. Per dieną jie atlieka iki 250 tūkst. matavimų. Taigi jie gali pastebėti pokyčius, kol jūs nejaučiate jokių simptomų“, – sako Stanfordo universiteto mokslininkas Michael Snyder.

REKLAMA
REKLAMA

Išnagrinėję 5000 sveikų ir 31 sergančio Covid-19 žmogaus duomenis mokslininkai išsiaiškino, kad išmaniosios apyrankės ir laikrodžiai COVID-19 pastebi vidutiniškai prieš 3 dienas iki simptomų pasirodymo. 80 proc. ligonių tuomet padažnėja pulsas ir kvėpavimas.

REKLAMA

„Pirmas mūsų atvejis buvo žmogus, kurio širdies ritmas buvo pakilęs 9,5 dienas prieš pasirodant simptomams. Jis galėjo vaikščioti aplink ir užkrėsti žmones to nežinodamas“, – pasakoja M. Snyder.

Išmanių įrenginių galimybes perspėti apie besimptomatinius atvejus šiuo metu tiria ir Google priklausanti apyrankių gamintoja FitBit.

Tuo metu šiaurės Airijoje technologijos padeda medikams geriau suprasti, kaip koronavirusas veikia plaučius pavojingiausios infekcijos stadijos metu. Be to randais pasidengus kai kurioms plaučių dalims – sutrinka deguonies cirkuliacija ir jis nepakliūva į kraują. JK mokslininkų sukurtas modelis padeda aiškiau ne tik medikams, bet ir visiems žmonėms suprasti, kaip smarkiai koronavirusas paveikia plaučius.

REKLAMA
REKLAMA

Moksliniai tyrimai vėl rodo koronaviruso  pakilimą kai kuriuose Paryžiaus rajonuose. Išmatų tyrimai kanalizacijose atskleidžia, kad po karantino įvedimo Paryžiuje beveik dingęs virusas vėl atgyja. Nuotekose koronavirusas randamas net jei žmonės ir nejaučia ligos simptomų.

„Nuo birželio pabaigos kai kuriose teritorijose, kuriose viruso jau nebuvo – jis vėl atsiranda. Turime viruso koncentracijas panašias į kovo mėnesio pradžią“, – teigia Paryžiaus vandenų mikrobiologas Laurent Moulin.

Prancūzijoje šią savaitę vėl įvestas reikalavimas viešose susibūrimo vietose dėvėti kaukes. O nuo penktadienio be kaukės draudžiama ir nesibūriuojant pasivaikščioti vakarų pakrantės kurortuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ispanijoje valdžia žengia dar toliau – į viršų šokant susirgimų kreivei – Madrido sveikatos prievaizdai rekomenduoja kaukes dėvėti net namuose.

„Rekomenduojame profilaktiškai kaukes dėvėti ir privačioje erdvėje, kai susirenka žmonės su kuriais negyvenate. Net jei laikotės saugaus atstumo. Tai svarbu, nes dauguma židinių įsiplieskia šeimų ar draugų susitikimų ir švenčių metu“, – kalbėjo Madrido regiono atstovas Enrique Ruiz Escudero.

Netrukus po Madrido, rekomendaciją kaukes dėvėti ir namie išplatino ir Kanarų salos.

Tuo metu už Atlanto, kur prezidentas Donaldas Trumpas pastarosiomis savaitėmis jau ir pats kartais užsideda kaukę, ir rekomenduoja jas kitiems – prezidentas paskelbė atšaukiantis anksčiau planuotą rugpjūčio respublikonų suvažiavimą Floridoje, kur jis turėjo būti nominuotas jų kandidatu į prezidentus.

REKLAMA

„Aš visuomet pasirūpinsiu jumis – todėl taip ir padarysime. Kalbėjau su Floridos gubernatoriumi ir informavau kitus lyderius. Noriu padėkoti Džeksonviliui – jie to labai norėjo“, – sako JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

JAV per paskutinę parą užregistruota per 76 tūkst. naujų koronaviruso atvejų. O paskutinės dvi paros pagal susirgimus visam pasauliui buvo rekordinės. Ketvirtadienį visame pasaulyje koronavirusu susirgo per 275, o trečiadienį per 280 tūkst. žmonių. Tai kelis kartus daugiau nei būdavo fiksuojama balandį ir gegužę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų