REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarp Lietuvos ir Rusijos vėl įsiplieskė žodžių karas dėl istorijos ir Lietuvos bei kitų Baltijos šalių okupacijos traktavimo. Prezidentas Gitanas Nausėda Europos Sąjungos šalių lyderius perspėja dėl vis garsiau reiškiamo Kremliaus melo ir propagandos pavojų. Tačiau sulaukė ne tiek ES lyderių, o Rusijos vyriausybės atsako.

Tarp Lietuvos ir Rusijos vėl įsiplieskė žodžių karas dėl istorijos ir Lietuvos bei kitų Baltijos šalių okupacijos traktavimo. Prezidentas Gitanas Nausėda Europos Sąjungos šalių lyderius perspėja dėl vis garsiau reiškiamo Kremliaus melo ir propagandos pavojų. Tačiau sulaukė ne tiek ES lyderių, o Rusijos vyriausybės atsako.

REKLAMA

Prieš aštuoniasdešimt metų Stalinas su Hitleriu pasidalina Europą, draugiškai okupuoja Lenkiją, o neilgai trukus sovietinė armija įžengia į Lietuvą. Prasideda šalies okupacija ir sovietai pradeda represijas. Šie aštuoniasdešimties metų senumo įvykiai vėl grįžta į valstybių aukščiausių pareigūnų darbotvarkę. Prezidento Gitano Nausėdos perspėjimai tarptautinėje arenoje dėl Kremliaus pastaruoju metu vykdomo istorijos perrašymo sulaukė Rusijos vyriausybės reakcijos.

Kremlius jau smerkia Nausėdos perspėjimą Europai, nuskambėjusį Briuselyje.

„Iš šios valstybės vadovybės lūpų, nuosekliai vykdančios vadinamųjų miško brolių heroizavimą, kurių daugelis tiesiogiai bendradarbiavo su naciais ir kalti dėl dešimčių tūkstančių taikių gyventojų žūčių, kaltinimai Rusijai dėl istorinio revizionizmo, yra netinkami, ciniški ir amoralūs“, – sako Rusijos ministerijos atstovė Marija Zacharova.

REKLAMA
REKLAMA

Kremliaus atstovė sako apgailestaujanti, kad Lietuva neva vadovaujasi fobijomis, užuot pasistengusi gerinti santykius su Rusija.

Tuo metu Nausėda perspėja tarptautinę bendruomenę apie Rusijos revanšistinius pavojus. Rusija dabar mėgina perrašyti Antrojo pasaulinio karo istoriją neigdama, kad Sovietų Sąjunga prisidėjo prie karo pradžios, vykdė represijas prieš okupuotų kraštų gyventojus, okupaciją vadina savanorišku prisijungimu.

REKLAMA

Nausėda taip pat atkreipia dėmesį, kad neseniai pakeistoje Rusijos Konstitucijoje atsirado punktas apie „istorinę tiesą“, kuris draudžia menkinti Rusijos vaidmenį kare ir aąjungininkų pergalėje prieš nacizmą.

„Pastaruoju metu Rusijos oficialioji politika, jei ją taip galima pavadinti, istorinės atminties politika, ženkliai keičiasi, įgyja vis agresyvesnes formas, mėgina tvirtinti per prievartą savo istorinę tiesą kitų šalių atžvilgiu ir sąskaita. Tai akivaizdžiai prasilenkia su istorine teisybe, faktais“, – pasakoja Prezidentas Gitanas Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Apie Rusijos vykdomą istorijos perrašymą Prezidentas Nausėda kalbėjo Europos Vadovų Tarybos susitikimo pradžioje, pabrėždamas, kad Rusijos pastangos klastoti istoriją, Putino pasisakymai, kvestionuojantys Baltijos šalių teritorinį vientisumą ir okupacijos faktą, jau kelia grėsmę Lietuvai ir kitoms ES šalims.

Iš Europos Komisijos ryžtingesnės reakcijos dar negirdėti. Tuo metu Jungtinių valstijų valstybės sekretorius Maiklas Pompeo reiškia Lietuvai paramą ir smerkia Rusiją. Apie tai jis kalbėjo per minėjimą, skirtą Baltijos valstybių okupaciją prieš 80 metų pasmerkusiai amerikiečių deklaracijai.

„Visos sovietų okupacijos metu Estijos, Latvijos ir Lietuvos vėliavos išdidžiai plevėsavo Valstybės Departamento būstinėje čia, Vašingtone. Amerika toliau palaiko suvereniteto principus, skelbiamus Veleso deklaracijoje“, – teigia JAV valstybės sekretorius Mike Pompeo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maikas Pompeo kartu su Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministrais pasmerkė Rusijos bandymus perrašyti istoriją ir bendrame pareiškime:

„Mes griežtai prieštaraujame bet kokiems Rusijos bandymams perrašyti istoriją siekiant pateisinti 1940 metų okupaciją ir Sovietų Sąjungos įvykdytą Baltijos šalių aneksiją. Veleso deklaracija rodo, kad jau 1940 m. laisvas pasaulis sovietų veiksmus vertino taip, kokie jie buvo iš tiesų – neteisėta smurtinė aneksija.“

Atsinaujinę Kremliaus mėginimai pateisinti Baltijos šalių okupaciją, anot istorikų, yra pavojingas signalas, kurio negalima palikti be atsako.

„Jei pažiūrėsime istoriškai, visi karai, pasaulio perdalinimai prasidėdavo ginčais dėl istorijos, kas teisus ir kaltas, o pasibaigdavo nauju pasaulio ar tam tikros pasaulio dalies perdalijimu“, – kalbėjo istorikas Algimantas Kasparavičius.

Kremliaus dėmesys Baltijos šalių istorijai, anot istoriko, rodo, kad vėl esame įtraukti į kovos lauką ir liudija atgimstantį šiuolaikinės Rusijos imperializmą, ir tai yra kova dėl ateities laisvės, o ne tik dėl istorinės atminties, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų