REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Registrų centras ir toliau teisinasi, kad duomenų perkėlimo darbai ilgai trunka, o ligoniai kiekvieną rytą bergždžiai vaikštinėja į vaistines. Tiesa, kada vaistai vėl taps prieinami, kol kas visiškai neaišku. Negana to vaistininkai piktinasi, kad valdžia, užuot sutvarkiusi nuolat stringančią sistemą, planuoja joje diegti naujas funkcijas.

Registrų centras ir toliau teisinasi, kad duomenų perkėlimo darbai ilgai trunka, o ligoniai kiekvieną rytą bergždžiai vaikštinėja į vaistines. Tiesa, kada vaistai vėl taps prieinami, kol kas visiškai neaišku. Negana to vaistininkai piktinasi, kad valdžia, užuot sutvarkiusi nuolat stringančią sistemą, planuoja joje diegti naujas funkcijas.

REKLAMA

Dėl sugedusios e.sveikatos sistemos į vaistines traukia vis daugiau sergančių, kuriems išseko medikamentų atsargos. Vilnietė Jalena negali pasinaudoti elektroniniu receptu, nusipirkti vaistų, reguliuojančių kraujospūdį.

Moteris turi dvi galimybes: arba eiti pas šeimos gydytoją, gauti popierinį receptą ir sugrįžti į vaistinę, arba įrodyti, kad vartoja šiuos vaistus. Tada vaistinė gali daryti išimtį – duoti mažiausią vaistų kiekį, tačiau už visą kainą.

„Neturėjo sugesti. Tiek milijonų išpilta ir kur jie yra? Taigi neturėjo taip būti. Mūsų valstybė visai nusileido“, – sako vilnietė Jelena.

REKLAMA
REKLAMA

Ir taip kiekvienoje šalies vaistinėje. Žmonės, kuriems pavyko susisiekti su šeimos gydytojais dėl popierinių receptų, laimingi, nes problemų išvengti pavyko:

REKLAMA

„Niekada nebereikėjo, visada rašė elektroninį, o dabar prireikė. Paskambino ryte gydytoja akių, sako, ar turite knygute, sakau, turiu.“

„Labai blogai. Čia ir Prezidentui, ir pats Urbonavičius buvo. Žinojo, bet miegojo. Ne tada mieli ponai ir Prezidentai reikia šunis lakyti, kada reikia važiuoti į medžioklę.“

„Šiandien turėčiau pasiimti tuos vaistus, bet antradienį eisiu pas gydytoją, pasitvirtinti ir tada, manau, kada ta sistema tuoj veiks.“

„Minimalų kiekį mes galim išduoti, užregistruojam žurnale ir minimalų kiekį mes išduodame. Palikti žmogų be vaistų nėra gerai. Dabar pastarosiomis dienomis, tris dienas, visi receptai popierinėse knygelėse. Mes beveik pamiršę kaip jas pildyti“, – pasakoja „Gintarinės vaistinės“ atstovė Zita Janušauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kol vaistinėse žmonės mėgina įvairiausiais būdais gauti reikalingų vaistų, pirmadienį liūties užpiltas Registrų centras niekaip nesugeba atsistoti ant abiejų kojų. Teisingumo ministerija patvirtino, kad visi kiti anksčiau užstrigę jos registrai: gyventojų, adresų, nekilnojamo turto, juridinių asmenų ir kiti duomenys vėl pasiekiami. Tačiau vaistų pardavimus paralyžiavusi, lūžusi e.sveikata neatsigauna. Registrų centras kol kas nepateikia jokių prognozių. Visiškai neaišku, kada sistema vėl veiks.

„Čia tiesiog reikia suprasti, kad tai yra technologiniai dalykai, kurie nuo žmogiškųjų išteklių ne visuomet priklauso. Kažką prognozuoti nėra lengva. Tikrai darome viską, kas nuo mūsų priklauso. Ir visa komanda dirba ties tuo, kad ta sistema veiktų kuo greičiau, bet matome, kad kiekvieną dieną tas terminas vis atsikelia. Tikrai apgailestaujam, kad ilgai užtrukom“, – teigia „Registrų centro“ atstovas Mindaugas Samkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors didelė dalis gyventojų yra priversti pirkti vaistus be kompensacijos, Sveikatos apsaugos ministerija apie pinigų gražinimą pacientams nekalba.

„Dabar pagrindinis uždavinys yra atstatyti e.sveikatą. Visi dirba ta linkme, kad būtų atstatytas e.sveikatos veikimas, o atstačius veikimą bus svarstomi kiti klausimai“, – kalbėjo viceministrė Kristina Garuolienė.

„Registrų centras“ teisinasi, kad e. sveikatos sistemai savo dydžiu ir kompleksiškumu neprilygsta jokia kita šalies informacinė sistema ar registras, tačiau duomenų apsaugos ekspertai, bei vaistinių atstovai vieningai kritikuoja reguliariai stringančią sistemą. Esą, tokio svarbumo duomenys nelaimės atveju privalo atsistatyti trumpiau nei per dieną.

REKLAMA

Anot vieno vaistinių tinklo, iki nelaimės „Registrų centre“ per dieną jų vaistinėse receptinius preparatus nusipirkdavo 11-a tūkstančių klientų. Dabar su popieriniais receptais pasirodo vos 500-ai.

„Mūsų mastais tai yra labai didelis skaičius žmonių. Tai reiškia, kad yra tūkstančiai. Dešimtys tūkstančių žmonių, kuriems skauda, kurie neturi vaistų, kurių jiems reikia“, – sako „Eurovaistinės“ atstovė Laura Bielskė.

„Laukiam kada sistema atsigaus ir dirbs, bet tik matom, kad turi būti planas B. Ir jis ne tada, kai jau yra problema ir nebežinome, ką daryti, bet iš anksto“, – pasakoja vaistinių asociacijos vadovė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Vaistininkai atkreipia dėmesį, kad tai nėra pirmas kartas, kai lūžta e.sistema. Dėl to jie abejoja, ar reikia toliau plėsti šios nuolat lūžtančios sistemos galimybes, diegti dar daugiau funkcijų. Mat, šiuo metu yra kuriama tvarka, kuri leistų nuotoliniu būdu per e.sistemą pirkti ir receptinius vaistus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų