REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
„Laisvės partijos“ rinkimų kampanijos paskelbimas (nuotr. Justinas Auškelis/TV3)

Bernardinų sode pirmadienį įvyko  „Laisvės partijos“ rinkimų kampanijos paskelbimas. Partija į rinkimus eina su šūkiu „Norintiems džiaugtis“. Į sodą sugužėjo apie šimtas partijos narių, kurie atėjo su savo keturkojais ir mažaisiais palaikytojais. Partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė pristatė kampaniją bei įvardino 5 įsipareigojimus Lietuvai. Partijos programą sudaro 163 puslapiai, o pirmadienį buvo pristatyti svarbiausi dalykai.

19

Bernardinų sode pirmadienį įvyko  „Laisvės partijos“ rinkimų kampanijos paskelbimas. Partija į rinkimus eina su šūkiu „Norintiems džiaugtis“. Į sodą sugužėjo apie šimtas partijos narių, kurie atėjo su savo keturkojais ir mažaisiais palaikytojais. Partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė pristatė kampaniją bei įvardino 5 įsipareigojimus Lietuvai. Partijos programą sudaro 163 puslapiai, o pirmadienį buvo pristatyti svarbiausi dalykai.

REKLAMA

Pirmas mūsų įsipareigojimas. Mes esame pasiruošę ugdyti laisvus ir kūrybingus žmones. Lietuvos mokyklose mes kiekvieną jauną žmogų ugdysime kaip savitą, unikalią ir individualią asmenybę.

Mūsų motyvuoti mokytojai turi padėti kiekvienam vaikui rasti jo sėkmės raktą ir auginti drąsius, kūrybingus, savarankiškai ir kritiškai mąstančius žmones“, – teigė A. Armonaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Šalia mokomų lietuvių, anglų ir kitų užsienio kalbų partija nori Lietuvos mokyklos, kaip patys sako, įvesti ketvirtąją kalbą – tai IT.

REKLAMA

Laisvės partija antruoju įsipareigojimu žadėjo palaikyti dirbančius ir kuriančius žmones. Esą žmonės gyvens turtingiau ir ambicingiau, jei valdžia palaikys jų iniciatyvas ir investuos į ateitį.

„Turime pasitikėti tais, kurie kuria darbo vietą sau ir kitam. Turime leisti jiems veikti. {...} Privalome investuoti į žinias ir vystyti naujoves.

Laisvės partija siūlo Lietuvai užsibrėžti ambicingą tikslą ateičiai, skirti bent 3 proc. BVP moksliniams tyrimams ir plėtrai“, – teigė A. Armonaitė.

A. Armonaitė pažymėjo, kad skęsta el. sveikatos sistemos serveriai, ji ragino atidaryti ambasadas sąjungininkų valstybėse: „Pagaliau, atverkime valstybės valdomus duomenis verslui, visuomenei, žiniasklaidai. Atsisakykime valstybei nereikalingo turto ir radikaliai sumažinkime biurokratiją“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak partijos pirmininkės, trečias dalykas, kurie jie sieks, kad vienodos žmogaus teisės taptų norma. „LGBT + asmenys turės teisę įteisinti savo šeimos santykius. Žmonės su negalia, vyresnio amžiaus karta pagaliau turi tapti visaverčiais mūsų visuomenės nariais“.

Ketvirtuoju punktu, Laisvės partija žadėjo, kad Lietuva džiaugsis švaria visuomenės gamta. Pasak A. Armonaitės, turime susirūpinti ne tik temperatūrų skirtumais, bet nuolat teršiama Baltijos gamta ir atsakomybės už aplinką stoka.

Penktas partijos įsipareigojimas Lietuvai – tai kanapių legalizavimas pramonei, medicinai ir rekreacijai. „Vietoj baisių bausmių taikysime griežtą platinimo kontrolę, kovosime su organizuotu nusikalstamumu ir suteiksime lengvai prieinamą priklausomybių gydymą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra pusė darbo“

Renginyje dalyvavo Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius teigė, kad jau yra padaryta pusė darbo, nes suburta Laisvės partijos komanda.

„Tai yra pusė darbo. Kai yra komanda su aiškiais tikslais – tai yra pusė darbo. Vėliau prasideda technikos reikalas ir yra jau aišku, ką daryti.

Labai svarbu, kad valdžioje būtų žmonės, kurie tos valdžios negeidžia per daug, geriausia, kai iš viso negeidžia arba pasiruošę panešti tą naštą, jeigu reikia“, – teigė R. Šimašius.

Pasak jo, valdžioje jis mato nemažai politikų, kurie atėjo dėl idėjos, o kiti dėl interesų.

Pasisakė ir architektas Algirdas Kaušpėdas. Anot jo, sąmoninga, reikšminga, tikra kūryba įmanoma tik laisvėje ir laisve reikia visada rūpintis.

REKLAMA

„Laisvę kiekvienas žmogus ir savyje turi auginti ir dėl to reikia kaip galima kruopščiau šalinti savyje kartais užplūstančias zombiškas programas – egoistines, siauras, kupinas prietarų programas ir reikia kurti naujas programas“, – teigė A. Kaušpėdas.

Sąrašą ves Armonaitė

Laisvės partijos nariai ir rėmėjai sureitingavo sąrašą rinkimams, anksčiau paskelbė, kad jį ves partijos vadovė A. Armonaitė.

„Rinkimų sąraše gausu švietimo, žmogaus teisių ekspertų, nevyriausybininkų ir visuomenininkų bei savo verslą sukūrusių žmonių. Jie kiekvienas veikdami savo srityse puikiai žino, ko pirmiausiai turėtume imtis, kad Lietuvoje užaugtų savarankiška, kūrybinga, laisva ir atsakinga nauja karta“, – partijos pranešime buvo cituojama jos lyderė A. Armonaitė. 

REKLAMA

Pirmajame kandidatų sąrašo dešimtuke išreitinguoti žmogaus teisių aktyvistas Tomas Vytautas Raskevičius, priklausomybės ligų ekspertė Morgana Danielė, Vilniaus vicemeras Vytautas Mitalas, neįgaliųjų teisių gynėja Monika Ošmianskienė, teisininkė Evelina Dobrovolska, partijos Vilniaus miesto skyriaus lyderis Kasparas Adomaitis.

Aštuntoje sąrašo vietoje atsidūrė kadenciją baigęs Vilniaus universiteto rektorius Artūras Žukauskas, devintą ir dešimtą vietas užima lygiai balsų surinkę IT specialistas bei ekologas Nerijus Vitkauskas ir investicijų pritraukimo specialistas Karolis Žemaitis. 

Laisvės partijos rinkimų sąrašo reitingavimas buvo atviras, t. y. reitinguoti galėjo ne tik partijos nariai, bet ir užsiregistravę partijos šalininkai. Kiekvienas iš jų balus galėjo skirti 10-čiai kandidatų iš 81 esančio sąraše.  Išreitinguotas partijos sąrašas bus tvirtinamas šį šeštadienį vyksiančio elektroninio partijos suvažiavimo metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal partijos valdybos sprendimą, partijos vadovė A. Armonaitė taip pat turės teisę koreguoti sąrašą jau po įvykusio reitingavimo –  keisti 3 pozicijas kiekviename sąrašo dešimtuke pakeldama reitinguotus sąrašo asmenis arba įtraukdama nereitinguotus asmenis. Planuojama, kad galutinis sąrašas bus pristatytas visuomenei vasaros viduryje.

Šimašių mato premjeru

Anksčiau partijos lyderė A. Armonaitė teigė, kad Laisvės partija ministru pirmininku matytų dabartinį Vilniaus merą R. Šimašių. Nors partijos rinkimų sąraše R. Šimašiaus nėra, pasak A. Armonaitės, premjeras gali būti siūlomas ir ne iš sąrašo.

„Jeigu apie premjero poziciją kalbant, tai, manau, Vilniaus mero vaidmuo krizėje parodė, kad jis gali būti ne tik vieno miesto lyderis, bet ir visos valstybės“, – Žinių radijui penktadienį sakė A. Armonaitė.

REKLAMA

Laisvės partijos sąrašą į rinkimus ves A. Armonaitė. Ji sako, kad apie tai, kokią poziciją po rinkimų svarstytų užimti pati, dar anksti kalbėti.

Praėjusių metų birželį liberalios krypties Laisvės partiją įsteigė Seimo narė A. Armonaitė ir R. Šimašius su bendražygiais.

Birželio pabaigoje skelbtos „Vilmorus“ apklausos duomenimis, už Laisvės partiją spalio 11 dieną vyksiančiuose rinkimuose balsuotų apie 2 proc. rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų