REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečia diena iš eilės visiškai paralyžiuota elektroninės sveikatos sistema. Po liūties, kuri nuplovė Registrų centro duomenis, ima aiškėti netikėtos detalės – elektroninės sveikatos sistema veikė net neturėdama atsarginių serverių. Kas kaltas dėl tokio aplaidumo ir kas turi prisiimti atsakomybę, kol kas dar aiškinamasi.

Trečia diena iš eilės visiškai paralyžiuota elektroninės sveikatos sistema. Po liūties, kuri nuplovė Registrų centro duomenis, ima aiškėti netikėtos detalės – elektroninės sveikatos sistema veikė net neturėdama atsarginių serverių. Kas kaltas dėl tokio aplaidumo ir kas turi prisiimti atsakomybę, kol kas dar aiškinamasi.

REKLAMA

Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius pripažįsta žinojęs apie tai, kad nėra atsarginių serverių, juos esą planavo pastatyti iki rudens, tačiau liūtis buvo pirmesnė.

Krašto apsaugos ministerijos kibernetinio saugumo ekspertai skelbia, kad duomenys nebuvo saugūs, o elektroninės sveikatos sistema privalėjo būti atstatyta per aštuonias valandas.

Chaosas ir betvarkė šalies vaistinėse tęsiasi – į jas vienas po kito vis dar plūsta gyventojai, norėdami išsiaiškinti, ar jau gali nusipirkti jiems reikiamų vaistų. Vilnietė Liudmila jau trečią dieną iš eilės bando gauti mamai kompensuojamų kraują skystinančių vaistų. Pasak pašnekovės, jei mama šių vaistų negaus, ją gali ištikti insultas. Skundžiasi ir kiti kalbinti gyventojai: 

REKLAMA
REKLAMA

„Be jo niekaip, gali būti trombas ir insultas – ir viskas. Už pilną kainą, prašom, imkite, o jie labai brangūs.“

„Žmonių gaila ir man pačiai savęs gaila. Dėl to, kad nugarą skaudą, pas gydytojus prisibelsti tik telefonu gali.“

REKLAMA

„Aplamai tai šita sistema nėra gera, nėra jinai gerai veikianti. Bet ir, žinoma, gaila pinigų.“

Po trijų dienų visiškai paralyžiuotos elektroninės sveikatos sistemos ima aiškėti daugiau detalių. Registrų centro serverius, užpylus vandeniui, labiausiai nukentėjo elektroninės sveikatos sistema, ji vis dar neveikia, mat Registrų centras šiai sistemai nebuvo įrengęs atsarginių serverių. Būtent jie leistų greitai užkurti ir paleisti visą sistemą iš naujo.

Tiesa, kitoms sistemoms atsarginiai serveriai įrengti buvo. Prieš dvejus metus Registrų centro vadovo vietą užėmęs Saulius Urbanavičius sako žinojęs, kad tokių atsarginių serverių nėra. Dabar valstybinės įstaigos vadovas tikina, kad visą reikiamą įrangą ir serverius planavo pastatyti iki rudens, tačiau liūtis juos aplenkė.

REKLAMA
REKLAMA

„Būtent žinojome tuos procesus. Mes biudžetuojame pinigus kitiems metams, atliekame viešuosius pirkimus. Tas darbas yra pradėtas, deja, incidentas aplenkė. Aš savo atsakomybę matau visur, net ir trūkusiame vamzdyje“, – sako Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius.

Tuo tarpu Ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius bando situacija glaistyti tvirtindamas, kad dabar ne metas ieškoti kaltų. Esą geriau galvoti apie tai, kaip atstatyti visos sistemos veiklą, o ši, pasak ministro, jau turėjo veikti prieš parą.

„Aš nežinau, ar reikia dabar ieškoti galvų kapojimo meto. Dabar reikia pirmiausia atstatyti e. sveikatą, kol kas pagal šios dienos situaciją progresas pasiektas nemažas“, – pasakoja ministras Rimantas Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas nei ministras, nei Registrų centras negali atsakyti, kada pradės veikti elektroninės sveikatos sistema. Dešimtis valandų trukęs duomenų atkūrimas iš kopijų jau yra baigtas, po jo pradėtas testavimas.

Krašto apsaugos ministerija Registrų centrui žeria priekaištus. Kibernetinio saugumo ir informacinių technologijų ekspertas tikina, kad elektroninės sveikatos sistema ilgiausiai galėjo neveikti aštuonias valandas, o ne tris dienas. Pasak Kibernetinio saugumo ir informacinių technologijų politikos grupės vadovo – tai yra aukščiausio nacionalinio svarbos lygio duomenys ir sistemos.

„Reikalavimuose yra numatyta, kad atsarginiai serveriai turi turėti kitą patalpą, iš kurios turi būti galimybė, kad veikla privalo būti atstatyta per 8 valandas. Tai dabartinių technologijų e. sveikatos sudėtingumą be dubliuojančios infrastruktūros kitoje lokacijoje aš neįsivaizduoju, kaip tai galima padaryti“, – teigia vadovas Jonas Skardinskas.

REKLAMA

Informacinių technologijų ekspertai susidariusią situaciją vadina vienu žodžiu – tragedija. Mat netgi mažos įmonės turi dubliuotas aukšto patikimumo sistemas, kurios viena nuo kitos yra atskirtos tam, kad vienai sugedus, kita galėtų veikti be trikdžių. Maža to, pasak ekspertų, ir pats duomenų atstatymas vyksta per ilgai.

„Jeigu mano sugriuvo sistema, kuri yra super kritiška, aš turiu ją sugebėti atstatyti per naktį, tai akivaizdu, kad šitas yra nepaskaičiuota, neįvertinta ir dabar tas atstatymas jau yra trys dienos. Matant tą progresą aš bijau, kad dar užtruks kažkiek laiko“, – kalbėjo „Telia Lietuva“ Technologijų infrastruktūros vadovas Andrius Šemeškevičius.

REKLAMA

Į Elektroninės sveikatos sistemos sukūrimą moksčių mokėtojai įmerkė apie 40 milijonų eurų. Milijonus kainavusi sistema ne kartą pakliuvo ir į Seimo Antikorupcijos komisijos akiratį. Buvęs komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius tikina, kad parlamentinio tyrimo išvadose daugybę kartų skelbta apie elektroninės sveikatos sistemos problemas už kurias atsakingos buvusios vyriausybės. 

„Visa sistema buvo kuriama korumpuotai, siekiant sukurti sąlygas konkretiems juridiniams asmenims. Apie saugumą sistemos nė minčių nebuvo. Tiesiog buvo siekiama konkretiems juridiniams asmenims sudaryti sąlygas gauti pajamas iš diegiamos sistemos“, – sako Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kad ši sistema nuolatos stringa kalba ir medikai, bei vaistininkai, o nuo to labiausiai kenčia gyventojai. Tūkstančiai žmonių vis dar laukia, kada galės gauti jiems reikiamų vaistų, mat pakliūti pas gydytojus gali ne visi.

„Gydymo įstaigos yra perpildytos norinčiųjų gauti popierinį receptą. Ir jau trigubai daugiau atėjo tų, kurie su popieriniais. Primenu, kad yra tūkstančiai žmonių, kurie laukia, kada sistema pradės veikti ir jiems skauda“, – pasakoja „Eurovaistinės“ Komunikacijos vadovė Laura Bielskė.

Tuo tarpu Registrų centras prašo Vyriausybės pagalbos, kad ši padėtų surasti kitas patalpas, į kurias būtų galima perkelti serverinę. Taip pat ekspertai turi įvertinti ir dabartines Registrų Centro patalpas Kudirkos gatvėje – ar jas dar galima suremontuoti ir jose laikyti visos Lietuvos gyventojų ir įmonių duomenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų