REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasara Plateliuose neįsivaizduojama be tarptautinio plaukimo maratono,  kuris tradiciškai rengiamas paskutinį liepos šeštadienį.

Vasara Plateliuose neįsivaizduojama be tarptautinio plaukimo maratono,  kuris tradiciškai rengiamas paskutinį liepos šeštadienį.

REKLAMA

Platelių plaukimo maratonas, kuriame kovojama dėl Lietuvos sporto draugijos „Žalgiris“ prizų,  prieinamas visiems – mažiems ir dideliems, profesionalams ir mėgėjams.

Liepos 25 d. įvyksiantis plaukimo maratonas bus surengtas jau 39 kartą. Per „Platelle–2020“ renginį bus pagerbtas ir šviesus šiemet mirusio pastarųjų metų maratono varžybų vyriausiojo teisėjo Petro Valučio atminimas.

Dalyvių lauks tradiciniai 3,5 km ir 1,8 km,  o senjorų - 300 m nuotoliai. Kaip ir kasmet, kiekvienam plaukikui bus įteikti specialiai pagaminti sportiniai marškinėliai, ženkliukai, medaliai.

Nugalėtojai bus apdovanoti „Žalgirio“ draugijos medaliais, taurėmis ir diplomais, bus išduoti sertifikatai.  

Prizai laukia ir iš toliausiai atvykusio sportininko, jauniausio ir vyriausio varžybų dalyvių.  

REKLAMA
REKLAMA

Varžybų vyr. teisėjas – Plungės sporto ir rekreacijos centro direktorius Alvydas Viršilas – sako, kad sėkmingam maratonui surengti daug ko nereikia: gero oro, gausaus plaukikų ir žiūrovų būrio.

REKLAMA

Ankstesniais metais jis irgi gal 20 kartų sėkmingai kelis kartus yra įveikęs ilgąją ir trumpąją distancijas.

Platelių plaukimo pradininkai – plateliškis žurnalistas ir kraštotyrininkas Eugenijus Bunka bei sovietmečiu „Nemuno“ draugijos Plungės rajono tarybos pirmininku dirbęs Benas Čiutys.

Jie abu puikiai mena, kai pirmajamemaratone 1982-aisiais dalyvavo vos 16 plaukikų.

Pirmuoju varžybų nugalėtoju tapo palangiškis Egidijus Bružas, 1752 m distanciją įveikęs per 32 min. 35 sek.

Ilgainiui plaukikų gretos gausėjo, renginys tapo populiarus ir kasmet sutraukia daug įvairaus amžiaus moterų ir vyrų plaukikų, norinčių  išbandyti save.

REKLAMA
REKLAMA

Rekordinis plaukikų skaičius – 175 – dalyvavo jubiliejiniame 25-ajame maratone. Arti rekordo (171 dalyvis) buvo ir 30-asis plateliškių maratonas.

Platelių maratone  yra dalyvavę ir Rusijos, Baltarusijos, Vokietijos, Latvijos, JAV, Prancūzijos plaukimo entuziastai.  

Nuolatinis šių varžybų direktorius, Platelių „Žalgirio“ jachtklubo direktorius Vaclovas Buivydas, atsakingas už plaukikų saugumą, ir „Žalgirio“ draugijos vyriausioji specialistė Angelė Bilevičienė tikisi, kad, esant geram orui, šiemetis maratonas turėtų sutraukti iki 170 įvairaus amžiaus sportininkų.

„Ankstesniais metais sportininkai nuo jachtklubo plaukdavo per visą ežerą, apie 7 km, paskui - nuo jachtklubo iki Pilies salos ir atgal.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po to nuotolis sutrumpėjo iki 3,5 km, o 1,8 km distancija buvo visą laiką. Svarbiausiai plaukikams – kad būtų ne vėsesnis kaip 17 laipsnių  ežero vanduo.

Kai vandens temperatūra būna 15–16 laipsnių, plaukti 3,5 km nuotolį jau pavojinga sveikatai.

Didžiausias Žemaitijos ežeras iki šiol mūsų neišduodavo, liepos mėnesį vanduo neatvėsdavo.   

Kaip ir ankstesniais metais, šiemet tikimės  sulaukti svečių ir už užsienio. Iš toliausiai atvykusiam plaukikui Eugenijus Bunka tradiciškai įteiks savo pagamintą suvenyrą“, - sako V. Buivydas.  

Platelių maratoną pamėgo ir 33 kartus Lietuvos čempionė, 1973 metų Universiados bronzinė medalininkė, pirmoji Lietuvos plaukikė, dalyvavusi olimpinėse žaidynėse Birutė Užkuraitytė -Statkevičienę, kuri varžybose dažniausiai dalyvauja su savo auklėtiniais.  

REKLAMA

Iki šiol visuose Platelių plaukimo maratonuose rungtyniavęs 72-ejų Antanas Guoga iš Marijampolės klubo „Torpedos“ tapo savotišku Platelių plaukimo maratono simboliu.

A.Guoga bandys jėgas ir šiemet, senjorų grupėje įveiks mažąjį maratoną.   

Kad žiūrovams varžybos neprailgtų, vyks linksmosios varžybos, kurių labiausiai intriguojama - alaus statinės nešimo vandenyje rungtis. Statinė sveria nei daug, nei mažai - 30 kg. Vyrams iššūkį kartais meta ir moterys.

Emocingos turėtų būti virvės traukimo vandenyje varžybos, lenktynės netradicinėmis plaukimo priemonėmis, smiginio varžybos.

„Platelle–2020“ iškilmingas varžybų atidarymas – šeštadienį 12.15 val. , maratono varžybų pradžia – 12.30 val., o nugalėtojų apdovanojimas - 16 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų