REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Italijos Maisto klastočių kompetentinga institucija pastarąją savaitę patvirtino, kad vienam alyvuogių aliejaus gamintojui dėl vartotojų klaidinimo jau pritaikytos poveikio priemonės.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Italijos Maisto klastočių kompetentinga institucija pastarąją savaitę patvirtino, kad vienam alyvuogių aliejaus gamintojui dėl vartotojų klaidinimo jau pritaikytos poveikio priemonės.

REKLAMA

Sankcijų itališko aliejaus gamintojas šios valstybės nustatyta tvarka sulaukė pernai VMVT inspektoriams išaiškinus kokybės rodiklių neatitikimus ir dėl to uždraudus tiekti Lietuvos rinkai 9 tūkst. litrų aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo, išgauto tik mechaninėmis priemonėmis alyvuogių aliejaus Pietro Coricelli Spa loc. Madonna di Lugo ir 306 litrus Selezionato da: F. lli Ruata S. p. A.  

Alyvuogių aliejaus kokybė Lietuvoje, kaip ir kitose Europos Sąjungos valstybėse, tiriama kasmet, siekiant užtikrinti, kad vartotojai nebūtų klaidinami dėl aliejaus juslinių savybių, sudėties, kokybės, kilmės, kategorijos, gamybos būdo ar ženklinimo. Per pirmąjį šių metų pusmetį VMVT inspektoriams atrinkus ir akredituotose Graikijos bei Vokietijos laboratorijose ištyrus 6 alyvuogių aliejaus mėginius, 2 iš jų neatitiko nustatytų reikalavimų.

REKLAMA
REKLAMA

Itališko alyvuogių aliejaus „Basso“ (gamintojas – Basso Fedele ir Figli SRL, geriausias iki 2021-06-04) ir „Filippo Berio“ (gamintojas – Salov Spa, Massarose, geriausias iki 2020-11-30) ženklinimo etiketėse buvo deklaruojama, kad tai aukščiausios kokybės aliejus, tačiau atlikus išsamius riebalų rūgščių tyrimus nustatyta, kad tai neatitiko faktų.

REKLAMA

Nors tirti alyvuogių aliejaus mėginiai pagal cheminius rodiklius atitiko reikalavimus, tačiau abiejuose mėginiuose nustatyta juslinių savybių (skonio, kvapo, defektų), vaisiškumo kriterijų neatitikimų. Ekspertai tirtus aliejus priskyrė „Lampante olive oil“  kategorijai – toks aliejus nėra tinkamas vartoti žmonėms.

Įvertinus tyrimų išvadas, 937 vnt. alyvuogių aliejaus „Filippo Berio“, išfasuoto po 500 ml stiklinėje pakuotėje, ir alyvuogių aliejaus „Basso“, 468 vnt. skardinių po 1 litrą, neleista realizuoti, sulaikytos partijos grąžintos gamintojui į Italiją. Apie galimai suklastotą aliejų VMVT jau informavo Europos Komisiją ir Italijos kompetentingą instituciją, kad būtų atliktas patikrinimas aliejaus gamybos įmonėje ir išsiaiškintos kokybės neatitikimo priežastys.

REKLAMA
REKLAMA

Tarnybos duomenimis, į dažniausiai Europoje klastojamų produktų sąrašą patenka alyvuogių aliejus, prieskoniai, žuvis, vynas, medus, arbatžolės. Nepaisant įvairiapusių ES valstybių narių pastangų, pastaraisiais metais alyvuogių aliejaus klastojimo atvejų nustatoma vis daugiau: 2018 m. Europoje buvo nustatyti 29 klastočių atvejai, 2019 m. – 44.

VMVT atkreipia dėmesį, kad už parduodamų produktų kokybę ir saugą atsako jų pardavėjai, todėl prekybininkai turėtų atidžiau pasirinkti tiekėjus, užtikrinančius aukščiausius alyvuogių aliejaus kokybės standartus, ne vien priimtiniausią kainą, pristatymo laiką ar kiekius. Taip pat, kaip numato tarptautinės rekomendacijos ir prekybos įmonių savikontrolės sistemos, labai svarbu reguliariai vertinti tiekėjus ir patiems praktiškai įsitikinti patikimumu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų