REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasara – vestuvių metas, tačiau šiemet šis sezonas buvo gerokai pakoreguotas visiems baimę kėlusio koronaviruso. Nemaža dalis būsimų jaunavedžių vestuves nukėlė į kitus metus. Visgi vestuvių planuotoja tikina, kad verslui didelės įtakos tai nepadarė.

Vasara – vestuvių metas, tačiau šiemet šis sezonas buvo gerokai pakoreguotas visiems baimę kėlusio koronaviruso. Nemaža dalis būsimų jaunavedžių vestuves nukėlė į kitus metus. Visgi vestuvių planuotoja tikina, kad verslui didelės įtakos tai nepadarė.

REKLAMA

Jau įpusėjus karantinui socialiniuose tinkluose buvo galima aptikti ne vieną sunerimusių būsimų nuotakų diskusiją apie tai, ar vasarą planuojamos vestuvės bus nukeliamos, ar ne.

Vienos moterys sakė, kad tikisi geriausio ir vestuves galės atšokti dar šią vasarą, kitos pasakojo, kad vestuvių datą pavėlino mėnesiu ar net metais.

„Vestuvės buvo planuotos birželio 19 d. Nukėlėme į kitus metus, nes gyvename užsienyje. Ramiai ruošimės toliau“, – rašo viena mergina.

Kita mergina pasakojo, kad vestuves į kitus metus nukėlė, nors jos buvo suplanuotos tik rugsėjį.

„Neaišku, kiek viskas tęsis, nenorim rizikuoti šeimos, draugų sveikata. Taip pat dauguma svečių iš Airijos, čia irgi niekas neaišku, kiek visi karantine bus. Žinau, dar toli, bet būsime ramesni patys“, – dar balandžio pabaigoje rašė mergina.

REKLAMA
REKLAMA

Na, o pastaruoju metu socialiniuose tinkluose galima aptikti ir pranešimų, kuriuose dėl neįvykusių vestuvių siūloma perimti sodybų ar restoranų rezervacijas, tam, kad nebūtų prarasti pinigai.

REKLAMA

„Ieškau, kas norėtų perimti sodybos rezervaciją jūsų norimai datai šiais ar kitais metais. Deja, dėl karantino mūsų šventė neįvyko, o planuoti viską vėl iš naujo nėra jėgų. Kadangi niekas pinigėlių grąžinti nenori, reikia ieškoti kitų alternatyvų“, – „Facebook“ grupėje skelbia moteris.

Planus sujaukė, bet nuostolių nėra

Įmonės „KM Vestuvės“ planuotoja Karolina Meginytė pasakoja, kad dėl koronaviruso pandemijos ir paskelbto karantino į kitus metus buvo nukelta apie 40 proc. planuotų vestuvių, kelerias jų teko atšaukti, nes jaunieji nenorėjo laukti kitų metų ir jie susituokė tiesiog be šventės.

REKLAMA
REKLAMA

„Planus visa tai šiek tiek sujaukė, tačiau vestuvių sezonas intensyviai startuoja birželį, o kovas ir balandis būna ramesni mėnesiai, taigi didelio nuostolio nėra. Kadangi gegužės mėnesį vis dar gyvenome karantino sąlygomis, tą mėnesį planuotas vestuves nukėlėme į rudenį ar kitus metus, tad susitvarkėm“, – sako K. Meginytė.

Vestuvių planuotoja pasakoja, kad sudėtingas laikotarpis norinčių tuoktis neišgąsdino – jie nenusprendė daryti mažesnės šventės, nieko nenorėjo keisti siekiant sutaupyti.

„Mano klientai nepersigalvojo, kaip planavom, taip ir darom vestuves. Dar įdomiau tai, kad atsirado ne viena pora, kuri spėjo įšokti į šių metų traukinį ir dabar jiems turime suplanuoti vestuves per 1–2 mėnesius, nes jie laukė karantino pabaigos, kad nuspręstų daryti vestuves ar ne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip bus kitais metais – nežinau, tačiau užklausų gauname daug, tad panašu, kad žmonės planuoja“, – situaciją komentuoja „KM Vestuvės“ planuotoja K. Meginytė.

Anot jos, karantino metu buvęs poilsis seniai pamirštas, nes šiuo metu dirbama visu tempu ir per ateinančius 2–3 mėnesius reikia užsidirbti visiems metams.

Tai, kiek kainuoja iškelti vestuvių šventę, planuotoja tiksliai atsakyti negali, tačiau tikina, kad nemaža dalis išleidžia ir daugiau nei 10 tūkst. eurų.

„Paskelbėme projektą „Vestuvės už 10 tūkst. eurų“, tai šis projektas traukia visus, nes išleisti tokią sumą yra 80 proc. jaunųjų svajonė – būtent tiek ir ne daugiau jie nori skirti šventei.

REKLAMA

Aš negaliu kalbėti už visus, mano klientų ratas skirtingas, tačiau viena dalis vestuvėms vidutiniškai skiria apie 12 tūkst. eurų, kita dalis, kuri leidžia sau daugiau, apie 18–20 tūkst. eurų. Vestuvės vestuvėms nelygu“, – atskleidžia K. Meginytė.

Paklausta, kas planuojant vestuves kainuoja brangiausiai, ji tikina – brangu viskas, tačiau brangiausia šventės vietos nuoma, maistas, gėrimai, nakvynė, jei ji reikalinga – tam išleidžiama apie 40 proc. visos sumos.

Santuokų skaičius beveik toks pats kaip 2019 m. vasarą

Vilniaus miesto Civilinės metrikacijos skyriaus atstovė pasakoja, kad laikotarpiu nuo 2020 m. kovo 16 d. iki birželio 16 d. (kol buvo paskelbtas karantinas) įregistruota apie 50 proc. mažiau santuokų, nei per tą patį laikotarpį 2019 m., visgi vasarą santuokų skaičius beveik toks pats kaip praėjusiais metais.

REKLAMA

„Liepos–rugpjūčio mėnesiai praktiškai niekuo nesiskiria nuo praėjusių metų, planuojame įregistruoti nuo 60 iki 70 ir kartais daugiau santuokų per savaitę.

Tikslius skaičius įregistruotų santuokų liepos ir rugpjūčio mėn. žinosime rugsėjo pradžioje, tada galėsime palyginti su 2019 m. liepos ir rugpjūčio mėnesį“, – pasakoja Vilniaus miesto Civilinės metrikacijos skyriaus patarėja Dovilė Senulienė.

Kauno miesto Civilinės metrikacijos poskyrio vedėja Vaineta Munderzbakienė taip pat sako, kad koronavirusas įtaką padarė tik toms santuokoms, kurios buvo suplanuotos karantininiu laikotarpiu.  

„Karantino laikotarpiu nuo kovo 16 d. iki birželio 18 d. santuokas atšaukė 56 poros; neatvyko 10 porų; perkėlė į kitą laiką 160 porų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pasibaigus karantinui, t.y.  2020 m. birželio – liepos mėn. (iki šiandien dienos) įregistruotų santuokų skaičius yra 200. Tai beveik tas pats skaičius kaip ir 2019 m. tuo pačiu laikotarpiu“, – komentuoja V. Munderzbakienė.

Šiuo metu besituokiantiems asmenims jokie apribojimai nėra taikomi, tačiau vis dar rekomenduojama laikytis įvairių sveikatos apsaugos priemonių.

Statistikos departamento duomenimis, pirmą šių metų pusmetį susituokė 1962 poros. Tai yra trečdaliu mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį (3175).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų