REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienio pavakarę po beveik penkių dienų nepertraukiamų derybų su kitų ES šalių vadovais dėl europinių pinigų į Lietuvą grįžęs Gitanas Nausėda džiaugėsi pasiektu rezultatu.

Antradienio pavakarę po beveik penkių dienų nepertraukiamų derybų su kitų ES šalių vadovais dėl europinių pinigų į Lietuvą grįžęs Gitanas Nausėda džiaugėsi pasiektu rezultatu.

REKLAMA

„Gera nuotaika frįžome namo. Dėl to, kad pirmiausia džiaugiamės dėl visos ES. Buvo klausimų, abejonių, ar ES gali greitai priimti sprendimus. <...> Tačiau Europos jėga, vienybė nugalėjo“, – grįžęs iš Briuselio Vilniaus oro uoste antradienį kalbėjo prezidentas.

Jis džiaugėsi pasiektu derybų rezultatu, dėl kurio esą Lietuva turės daugiau lėšų finansuoti svarbius projektus.

„Turbūt labai svarbu konstatuoti, kad svarbus postūmis yra žemės ūkio srityje“, – kalbėjo G. Nausėda ir pridūrė, kad pavyko išsiderėti didesnes tiesiogines išmokas žemdirbiams, kurios priartės prie kitų ES valstybių tiesioginių išmokų dydžio.

Prezidentas taip pat pažymėjo finansavimą geležinkeliui Rail Baltica projektui, kariniam mobilumui, tranzitui į Kaliningrado sritį. Be to, šalies vadovas atkreipė dėmesį, kad Lietuvai skirtas papildomas finansavimas už emigraciją.

REKLAMA
REKLAMA

Anot prezidento, reikia pasidžiaugti nuveiktu darbu ir tada imtis naujų darbų, kad kuo efektyviau būtų išnaudotas būsimas finansavimas.

Lietuva, pasak G. Nausėdos, padarys viską, kad būtų padarytas kokybinis šuolis į priekį.

Primename, kad pagal naują susitarimą, palyginti su praėjusia finansine perspektyva, 2021-2027 m. Lietuva gaus 1,7 mlrd. eurų daugiau, o bendra ES lėšų Lietuvai skiriama suma siekia 14,5 mlrd. eurų. Už kiekvieną įmokėtą eurą į ES biudžetą Lietuvai sugrįš 4 eurai ES paramos.

REKLAMA

Tiesa, pradedant nuo kitų metų Lietuva į ES biudžetą sumokės vidutiniškai po 110 mln. eurų daugiau nei mokėjo pastaruosius kelerius metus. Šis skaičius išaugs 26 proc. arba iš viso apie 770 mln. eurų.

Derybose dėl ES Daugiametės finansinės perspektyvos Lietuva pagrindinį dėmesį skyrė Sanglaudos ir žemės ūkio politikos finansavimui. Sanglaudos politikos įgyvendinimui Lietuvai skirta 6,2 mlrd. eurų.

Žemės ūkio finansavimui bus skirta iš viso 5 mlrd. Eurų. Prezidentas pabrėžė, kad gera žinia yra tai, kad palyginus su ankstesne finansine perspektyva, skirta daugiau kaip 400 mln. eurų tiesioginėms išmokoms.

REKLAMA
REKLAMA

ES taip pat skyrė 490 mln. eurų Ignalinos AE uždarymo projektui, o Kaliningrado specialiosios tranzito schemos įgyvendinimui – 189 mln. eurų finansavimą. Rail Baltica vystymui suteikta papildoma 1,4 mlrd. EUR suma. Lietuvos pastangomis.

Kaip jau skelbta, bendrai ES susitarė dėl 750 mlrd. vertės specialaus skatinimo fondo kovoti su koronaviruso pasekmėmis, taip pat daugiau kaip 1 trln. 2021-2027 m. biudžeto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų