REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prabėgus mėnesiui po karantino ir ligoninėms bei poliklinikoms vis dar pilnai neatnaujinant veiklos, Panevėžio medikai pirmą kartą pakvietė panevėžiečius nemokamai pasitikrinti. Tačiau prevencinė akcija virto kone masine sveikatos patikra. Prie medikų neprisibraunantys panevėžiečiai senjorai plūdo susitikti su specialistais akis į akį skubėdami jiems išsakyti visas savo turimas ligas ir bėdas.

Prabėgus mėnesiui po karantino ir ligoninėms bei poliklinikoms vis dar pilnai neatnaujinant veiklos, Panevėžio medikai pirmą kartą pakvietė panevėžiečius nemokamai pasitikrinti. Tačiau prevencinė akcija virto kone masine sveikatos patikra. Prie medikų neprisibraunantys panevėžiečiai senjorai plūdo susitikti su specialistais akis į akį skubėdami jiems išsakyti visas savo turimas ligas ir bėdas.

REKLAMA

Panevėžyje prie visuomenės sveikatos biuro greitai susidarė didžiulė eilė. Kieme žmonės vienas po kito skubinosi rikiuotis į nemokamą susitikimą su intervencinės radiologijos mediku ir kraujagyslių chirurgu, pakvietusių panevėžiečius pasitikrinti pilvo aortos.

Kadangi norinčių pasitikrinti pacientų atėjo trigubai nei užsiregistravo, eilė išsitempė net trims savaitėms į priekį:

REKLAMA
REKLAMA

„Po trijų savaičių, nu, taip, sakė vyriukas toks. Nu palauksim, ką gi, laiko turim.“

„Užsiregistravau. Po trijų savaičių. Po trijų savaičių paskambins. Ir dar neaišku, gali ir nebūti po trijų savaičių.“

REKLAMA

Senjorams nė motais, kad patikrinimas tik profilaktinis ir tik dėl aortos. Svarbiausia, kad galima gyvai susitikti su ligoninės medikais ir pabendrauti. Pensininkai skundėsi, kad baisiausia buvo kamuojamiems visokių sveikatos bėdų. Juk net tris mėnesius nebuvo galima patekti pas šeimos gydytojus, ką jau kalbėti apie stacionaro paslaugas. Pas medikus sunkiau patekti ir dabar:

„Čia stebuklas. Ir bėdas išsakyt ir kas ten manyje yra, kad pažiūrėtų."

„Blogiausia buvo, kad negalėjau patekt pas šeimos gydytoją ir, žinote, kai užsidarai tarp 4 sienų seną žmogų, slegia vienatvė.“

REKLAMA
REKLAMA

„Labai sunku buvo tik telefonais, ir onkologiniam turėjau būti, ir atsisakė, tik dabar operuos. O reikėjo operuoti prieš 2 mėn.“

Ir išties Panevėžio ligoninės intervencinės radiologijos skyriaus vedėjas, medicinos mokslų daktaras Andrius Pranculis kartu su kolega kraujagyslių chirurgijos skyriaus vedėju Arūnu Čapkausku vieną po kito guldosi pacientus.

Medikai pilvo aortos aneurizmos tyrimą gyventojams pataria darytis jau peržengus 60-dešimtmetį. Nors tai be galo klastinga liga, nes yra besimtomė dauguma atėjusių vis tik prisipažino mėginsiantys pasikonsultuoti ir dėl kitų ligų:

„Viskas gerai, sveikas kaip ridikas. Jeigu bus blogai, liepė kreiptis.“

„Svarbiausia, kad priims ir kad gražūs jauni vyrai į mus žiūrės, tai pusę sveikatos duos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Viską pasakiau, kas operuota, kas ką. Žiūrėjo labai, gražiai paaiškino. Kad man nieko nėra.“

Tokio norinčių pasitikrinti žmonių antplūdžio nesitikėjo ir medikai. Bet iš kitos pusės supranta, kad per karantiną žmonės nenustojo sirgti ir kitomis ligomis.

„Nesitikėjom, kad tiek ateis, svarbu, kad jie domisi nori ir noriai ateina“, – sako kraujagyslių chirurgas Arūnas Čapkauskas.

„Per tą karantiną atrodo, kad visi žmonės sirgo tik viena liga, bet kada nuo tos pačios aortos per tą patį laikotarpį gal net daugiau žmonių numirė, nei nuo tos pandemijos, vistiek nesinorėjo, kad tie žmonės liktų užmiršti“, – pasakoja intervencinis radiologas dr. Andrius Pranculis.

REKLAMA

Pilvo aortos aneurizma viena klastingiausių ligų. Iki tol kol pilvo arterija plyšta žmogus praktiškai nejaučia jokių ligos simptomų. Medikai įsitikinę, kad palaukti tokios ligos kaip ši mėnesį ar du tikrai negali ir neturėtų.

„Kai duoda simptomus, praktiškai beveik 80 proc žmonių numiršta, o virš 65 m net 8 proc. vyrų gali turėti aneurizmą. Liga labai paplitusi. Ją reikia diagnozuoti ir žiūrėti“, – teigia dr. A Pranculis.

Vyriausybė jau kelia ultimatumą toms šalies įstaigos, kurios iki šiol neskuba atnaujinti veiklos. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga jau anksčiau pranešė, kad per liepą ligoninės, poliklinikos turi būti atnaujinusios 70-80 procentų paslaugų, tačiau kai kur situacija daug prastesnė.

REKLAMA

„Noriu priminti, kad birželį tik iš principo buvo reikalavimas atnaujinti paslaugas, nes daug kur jos buvo sustabdytos. Ar labai smarkiai apribotos, tai skirtumai yra didžiuliai, nuo keliolikos proc. iki beveik 80 proc“, – kalbėjo sveikatos ministras Aurelijus Veryga.

„Tai yra netoleruotina. kai kurios gydymo įstaigos atstatė savo paslaugas 12 proc., 17 proc., kai kurios tik 0. Jei situacija nesikeis mes privalėsim nutraukti tą 1/12 finansavimą ir sumokėti pagal faktą“, – sako ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Prie ikikarantininių darbų apimčių negrįžtančias įstaigas Vyriausybė žada drausminti – iki rugsėjo nesusitvarkiusioms sumažins finansavimą. Lietuvos rajonų ligoninių asociacija atkerta, kad dirbti ir teikti daugiau paslaugų negali dėl galiojančių sveikatos apsaugos ministro nustatytų reikalavimų. Neva trūksta specialistų, jie negali atvykti iš kitų rajonų. bet ministras pabrėžia, kad tai jau tik rekomendacija, ir laikytis aklai reikalavimų įstaigoms nebeprivaloma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų