REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lazdijuose jau pusmetį vietos savivaldybės valdininkai tarpusavyje nesutaria: galima rajone statyti saulės jėgainę ar ne. Statybos planuojamos 8 hektarų plote ir įvertintos mažiausiai 4 milijonais eurų. Lazdijų valdžia statybas lyg ir palaimintų, tačiau tam prieštarauja architektas. Esą valdžia verslininkams nori įtikti nesilaikydama įstatymų.

Lazdijuose jau pusmetį vietos savivaldybės valdininkai tarpusavyje nesutaria: galima rajone statyti saulės jėgainę ar ne. Statybos planuojamos 8 hektarų plote ir įvertintos mažiausiai 4 milijonais eurų. Lazdijų valdžia statybas lyg ir palaimintų, tačiau tam prieštarauja architektas. Esą valdžia verslininkams nori įtikti nesilaikydama įstatymų.

REKLAMA

Lazdijų rajono savivaldybės vyriausiasis architektas Ričardas Vyšniauskas rodo laukus, kuriuose ketinama statyti didelio galingumo saulės elektrinę.

Jėgainė planuojama pora kilometrų nuo Lazdijų miesto, Panarvės kaime. Vaizdas būtų panašus kaip čia. Čia irgi prie Lazdijų statoma saulės jėgainė.

Tik jos galingumas beveik tris kartus mažesnis nei planuojamos naujos.P usę metų niekaip nesutariama: gali Panarvės kaime stovėti elektrinė ar ne. Lazdijų vyriausiasis architektas sako, kad jokiu būdu negali. Ir nepasirašo ant kai kurių dokumentų.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu šioje vietoje yra žemės ūkio paskirtis ir numatyta keisti tiktai į gyvenamąją paskirtį. – Komercinės paskirties sklypai nėra numatyti? – Nei komercinės, nei inžineriniai šiuo metu čia nėra numatyta“, – sako architektas Ričardas Vyšniauskas.

REKLAMA

Ričardas Vyšiauskas sako, kad šiuo metu čia galėtų stovėti nebent jėgainė iki 500 kilovatų. Tam neprieštarautų įstatymai. Tačiau norima statyti beveik 10 kartų galingesnę – kone 5 megavatų. Paskaičiuota, kad tokia elektrinė energija aprūpintų apie tūkstantį namų ūkių. Nors, pasak architekto, tokio galingumo elektrinės statyba prasilenktų su įstatymais, Lazdijų savivaldybės vadovybė esą spaudė kuo greičiau pasirašyti dokumentus, kad jėgainės reikalai pajudėtų.

„Tiesioginis spaudimas tai ir buvo, kad aš turėjau pasirašyti nežiūrint jokio įstatymo ir pažeisti įstatymus tada. Tai būtų viskas tinkama tada. Aš manau, kad to daryti negalima ir nesiruošiu to daryti“, – pasakoja R. Vyšniauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Lazdijų rajono savivaldybės vadovai sako nesuprantantys architekto užsispyrimo. Neseniai specialistas gavo griežtą papeikimą. Tačiau pripažįsta, kad Panarvės kaime tokio galingumo elektrinė bent šiuo metu tikrai negali stovėti.

„Tuo klausimu buvo sudaryta komisija. Jie bandė aiškintis kokias procedūras turime atlikti ir ar yra teisinių prieštaravimų, kad būtent toje vietoje negalėtų atsirasti saulės jėgainės. Pagal dabartinį detalųjį planą, sudarytą 2008 metais, nebuvo numatyta saulės jėgainių plėtra Lazdijų rajone“, – teigia administracijos direktorius  Saulius Petrauskas.

„Aš labai gerai suprantu jų reikalingumą Lietuvai. Tiktai svarbiausia, kad tos elektrinės būtų statomos, ten kur jos turi būti statomos. Jos negali daryti žalos žmonėms, miestui, gamtai. Jos turi stovėti tam tikrose teritorijoje, išlaikant tam tikrus atstumus“, – kalbėjo R. Vyšniauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Saulės jėgaines prie Lazdijų planuoja statyti Dzūkijoje registruota bendrovė. Jos direktorius teigia, kad prieš pusmetį, kai su savivaldybe pradėta kalbėti apie elektrinę, nebuvo jokios kalbos apie tai, kad tokios statybos šiame sklype yra draudžiamos.

„Keista, kad vyksta tokia diskusija apie galimumą investicijoms. Kurios yra tikrai palankiai vertinamos kitose šalyse ir kitose savivaldybėse“, – sako verslininkas Povilas Vilpišauskas.

Kai kurie Panarvės kaimo gyventojai sako išvis apie tokias elektrinės statybas jų panosėje nieko negirdėję. Žmonės pritaria saulės elektrinei, tačiau mano, kad tokie įrenginiai turėtų stovėti ne gyvenvietėse:

REKLAMA

„Atokesnių gi yra tų laukų visokių apleistų. O čia gyvenvietėje statys tokias. Ir tai visur visko pilna. Koronų ir visko, dar čia ant žmogaus galvos.“

„Mes tik žinom, kad saulės energija – viskas gerai. Bet ji ar veikia žmogų, žmogaus sveikatai, aplinkiniams – šito nieko nežinome.“

„Aš tai neprieštarauju. O kaip bus taip. Nėra kur bėgti.“

Apie 8 hektarus saulės baterijomis užstatyti ketinę verslininkai investicijas įvertina mažiausiai 4 milijonais eurų. Savivaldybės vadovai tikisi pakeisti numatyto sklypo paskirtį, kad elektrinės statybos galėtų prasidėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų