REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darželių auklėtojai užvertė švietimo profsąjungas skundais dėl vasaros metu ikimokyklinio ugdymo įstaigose esą vykdomų pažeidimų. Darbuotojai skundžiasi turintys dirbti viršvalandžius, negalintys papietauti, o už kolegų pavadavimą negaunantys deramo atlygio. Tuo metu darželių steigėjai teigia, kad darbo krūvis išaugo dėl to, kad šią vasara daugiau tėvų veda vaikus į darželius.

Darželių auklėtojai užvertė švietimo profsąjungas skundais dėl vasaros metu ikimokyklinio ugdymo įstaigose esą vykdomų pažeidimų. Darbuotojai skundžiasi turintys dirbti viršvalandžius, negalintys papietauti, o už kolegų pavadavimą negaunantys deramo atlygio. Tuo metu darželių steigėjai teigia, kad darbo krūvis išaugo dėl to, kad šią vasara daugiau tėvų veda vaikus į darželius.

REKLAMA

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS) praneša pastaruoju metu vis aktyviau sulaukianti ikimokyklinio ugdymo pedagogų skundų dėl jų darbo sąlygų. 

Priversti dirbti viršvalandžius

Pasak profsąjungos pirmininko Egidijaus Milešino, įstaigų direktoriai nesilaiko galiojančių įstatymų, neskirdami pedagogams nekontaktinių valandų ir paversdami jas kontaktinėmis.

Problema, pasak E. Milešino, ypač paaštrėjo vasarą, kai po karantino tėvai gausiau nei įprastai pradėjo vesti vaikus į darželius, nes dalis tėvų išnaudojo sukauptas atostogas dar karantino metu.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu prieš tai vasarą dauguma tėvų nevesdavo vaikų į darželius, šiemet po karantino dauguma veda. Auklėtojoms pagal įstatymą priklauso 33 kontaktinės darbo valandos – tai yra darbas su vaikais, ir trys valandos per savaitę priklauso nekontaktinės – tai yra pasiruošimas, panašiai, kaip mokykloje mokytojams. 

REKLAMA

Kadangi vaikų daug, grafikai sudaromi taip, kad tos trys nekontaktinės valandos paverčiamos kontaktinėmis, praktiškai pažeidžiamas įstatymas“, – tv3.lt kalbėjo E. Milešinas.

Lietuvos Respublikos Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatyme numatoma, kad ikimokyklinio ugdymo pedagogų darbo krūvis yra 36 valandos per savaitę. Iš jų 33 valandos skiriamos tiesioginiam ir trys netiesioginiam darbui su vaikais. 

Tačiau tai nėra vienintelė problema darželiuose. Su profsąjunga susisiekiantys auklėtojai sako, kad iš jų reikalaujama dirbti po 10 ar net 12 valandų kasdien, jie neturi laiko pietums.

REKLAMA
REKLAMA

„Pavadavimų nemoka, pietų pertraukos, darbo grafikai... Ne vienoje savivaldybėje yra įvesta suminė laiko apskaita. Tai auklėtojos po savaitę kasdien dirba po 10 val., yra ir po 12 val. Po to išlygina, bet viršvalandžių neskaičiuoja. Taip pat jungia grupes, didelis vaikų skaičius grupėse, kuris neatitinka jokių higienos normų“, – apie darbuotojų patiriamas problemas pasakojo E. Milešinas.

Problemos kartojasi visoje Lietuvoje

Daugiausiai skundų profsąjunga sulaukia iš valstybinių darželių darbuotojų, nors žino ir apie problemas privačiose įstaigose.

„Apie privačius darželius ir privačias mokyklas taip pat turime nusiskundimų. Bet ten sudėtinga kažką daryti, vien dėl to, kad steigėjas yra privatus. Ten, kur yra privatus sektorius, ten yra vienos problemos ir ten mokytojai išvis bijo pajudėti, nes su jais yra labai greitai atsisveikinama, nutraukiamos darbo sutartys ir panašiai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O viešasis sektorius, kur steigėjas savivaldybės, tikrai mes visas tas problemas spręsime“, – tvirtino profsąjungos pirmininkas.

Profesinė sąjunga renka ikimokyklinių įstaigų darbuotojų skundus ir ketina dėl galimų pažeidimų darbo vietose kreiptis į darželių steigėjus bei Valstybinę darbo inspekciją. Anot E. Milešino, pažeidimų fiksuojama ir regionuose, ir didmiesčiuose.

„Vakar trumpą apklausą padarėme savo narių, tai gavome per valandą iš 10 savivaldybių atsakymus, kad pažeidimų yra ir Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, mažesniuose regionuose. Ta pati situacija yra visoje Lietuvoje“, – sakė E. Milešinas.

Krūvis išauga, nes tenka pavaduoti kolegas 

Vilniaus miesto vicemerė Edita Tamošiūnaitė pripažįsta, kad šią vasarą, palyginti su praėjusiomis, sostinės darželiuose vaikų srautas kiek išaugo, tačiau nepasiekė įprasto mokslo metų skaičiaus.

REKLAMA

„Jeigu lyginant su kitomis vasaromis, tai daugiau yra vaikų, bet ne tiek daug, kiek įprastai. Šiuo metu sostinės darželius lanko apie 9 tūkst. vaikų“, – tv3.lt kalbėjo E. Tamošiūnaitė. 

Jos teigimu, darbo organizavimas darželiuose, kad ir darželinukų grupių jungimas, yra kiekvienos ugdymo įstaigos savarankiškas sprendimas. Vis dėlto vicemerė neatmeta galimybės, kad darželių auklėtojams ši vasara darbingesnė, nes tenka pavaduoti atostogaujančius kolegas, o vaikų srautas didelis.

„Esu girdėjusi, kad profsąjungos kelia tuos klausimus. Aišku, tie krūviai gali būti šiek tiek ir padidinti, nes šiuo metu visgi yra atostogų metas. Auklėtojas, pedagoges, suprasdami ir karantino laikotarpį, raginome išnaudoti dalį atostogų. Dalis darbuotojų tuo pasinaudojo, bet kita dalis atostogų dar yra likusi. Darbuotojai turi teisę į atostogas. 

REKLAMA

Tie, kurie dirba šiek tiek didesniu krūviu nei etatas, sakykim, 1,25 etato, tai jiems yra mokamas ir atlyginimas už papildomą darbą. Tai tikrai tie pedagogai, darbuotojai, kurie dirba šiek tiek didesniu krūviu, jiems, aišku, už visą darbą yra apmokama“, – patikino vicemerė.

E. Tamošiūnaitė mano, kad rudenį, prasidėjus naujiems mokslo metams, darbo krūvis ikimokyklinio ugdymo įstaigose normalizuosis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų