REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Paulius Gaižauskas teisme (nuotr. Broniaus Jablonsko)

Įvairiais padegimais sostinėje liūdnai pagarsėjęs Paulius Gaižauskas į laisvę išeis vėliau nei tikėjosi. Dėl eilinio padegimo nuteistą vyrą pasivijo dar vienas nuosprendis dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

10

Įvairiais padegimais sostinėje liūdnai pagarsėjęs Paulius Gaižauskas į laisvę išeis vėliau nei tikėjosi. Dėl eilinio padegimo nuteistą vyrą pasivijo dar vienas nuosprendis dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

REKLAMA

Vilniaus miesto apylinkės teismas P. Gaižauską pripažino kaltu dar 2019-ųjų birželį sužalojus nepažįstamą bare sutiktą vyrą. Abu jie susitiko Karoliniškių mikrorajone esančiame bare, bet išgėrus staiga užsimezgusi draugystė greitai pasibaigė. Dėl neaiškių priežasčių, P. Gaižauskas trenkė stikliniu degtinės buteliu nukentėjusiajam į veidą.

Pataikė į dešinį antakį, kuris pasruvo krauju. Nukentėjusysis bandė gintis, todėl P. Gaižauskas pagriebęs šio banko kortelę spruko kiek kojos neša. O pakeliui išmetė ir banko kortelę, kaip vėliau pats teigė teisme, jis nenorėjo daugiau problemų. Bet jų išvengti nepavyko, nes mėnuo prieš šį išpuolį jis buvo sukėlęs dar vieną gaisrą bendrabutyje.

REKLAMA
REKLAMA

Už pirmąjį nusikaltimą jam buvo paskirta 1 metų ir 1 mėnesio laisvės atėmimo bausmė. Išpuolis prieš sugėrovą P. Gaižauskui kainavo papildomus 3 mėnesius už grotų. Tiesa, teismas, jam buvo paskyręs 6 mėnesių bausmę, bet dėl kaltės pripažinimo ir gailėjimosi, ši iškart buvo sutrumpinta.

REKLAMA

Padegė autobusus

P. Gaižausko asmenybė vilniečiams yra gana gerai žinoma. Šiuo metu jo kriminalinėje biografijoje – net 10 teistumų. Daugiausia – dėl įvairių padegimų. Tiesa, jei anksčiau vyras degindavo šiukšlių konteinerius arba viešuosius lauko tualetus, tai 2015 m. pasikėsino į viešąjį transportą. Tada 4 metams nuteistas ir bausmę atlikęs padegėjas vos išėjęs į laisvę padarė jau aprašytus naujus nusikaltimus.

Naujienų portalas tv3.lt 2015-siais rašė, kad ketveriems metams už grotų patupdytas Vilniaus miegamuosius rajonus padegimais šiurpinęs vilnietis. Maža to, nuteistasis dar ir šokdino Vilniaus specialiąsias tarnybas: terorizavo jas melagingais skambučiais.

REKLAMA
REKLAMA

Bene didžiausią gaisrą jau kelis kartus teistas P. Gaižauskas sukėlė prie prekybos centro „Mandarinas“. Paprastai vakarais degindavęs tik šiukšlių konteinerius ir biotualetus vyriškis 2015-ųjų vasario pradžioje vidury dienos padegė autobusus transporto mazgo aikštelėje. Spėjama, kad vilniečio įniršį sukėlė tai, kad specialiosios tarnybos rimtai nebereagavo į jo pranešimą apie užminuotą „Mandariną“.

Ugnis prarijo autobusą ir pradėjo glemžtis šalia stovintį mersedesą. Atskubėję ugniagesiai jau bebaigiančius visai sudegti autobusus užgesino. Kaip paaiškėjo, savo padegimus filmavo ir pats padegėjas: įtariamojo telefone rasti vaizdo įrašai tapo vienu pagrindiniu įkalčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirmiausia, jis buvo sulaikytas būtent dėl pranešimo apie melagingo pranešimo apie prekybos centro susprogdinimo jisai naudojo SIM kortelę, telefoną, kurie buvo rasti sulaikymo metu. Tikrinant telefoną buvo rasti įrašai degančių autobusų“, – tuo metu žurnalistams sakė prokuroras Marius Zubkauskas.

Padegėjas kitą dieną sučiuptas tėvų namuose. Vilnietis tikino ne kartą padegęs šiukšlių konteinerius daugiabučiuose keršydamas kalėjimo draugui. Siautėti P. Gaižauskas pradėjo sugrįžęs iš pataisos namų.

Per porą savaičių jis daugybę kartų skambino Bendrajam pagalbos centrui, melagingai pranešdamas apie avarija, gaisrus, sužeistus žmones. O padegimais jis užsiėmė tik vakarais ir naktimis, tačiau autobusą padegė vidury dienos.

REKLAMA

Pasakodamas kodėl padegė autobusą, jis prisiminė, kad buvo įkliuvęs kontrolieriams be bilieto. O Bendrąjį pagalbos centrą vilnietis terorizavo esą todėl, kad prieš dešimt metų į avariją patekusiam dėdei laiku nebuvo suteikta pagalba ir jis mirė.

Už daugybę melagingų pranešimų ir padegimus P. Gaižauskui skirta galutinė ketverių metų bausmė pataisos namuose. Tokios bausmės ir prašė prokuroras.

P. Gaižauskas turėjo taip pat atlyginti apie 12 tūkst. eurų žalą. Bene didžiausia, beveik 11 tūkstančių žala už sudegintus autobusus priteista bendrovei „Susisiekimo paslaugos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų