REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies didmiesčių darželiai perpildyti, tad nuo rugsėjo į juos patekti gali dar mažiau vaikų. Didžiausios problemos tėvams kyla sostinėje, kur be vietos darželyje liko beveik pusketvirto tūkstančio vaikų. Tėvai piktinasi, o gerų žinių neturi ir privačios ugdymo įstaigos – net ir brangiai kainuojančių vietų jose taip pat trūksta.

Šalies didmiesčių darželiai perpildyti, tad nuo rugsėjo į juos patekti gali dar mažiau vaikų. Didžiausios problemos tėvams kyla sostinėje, kur be vietos darželyje liko beveik pusketvirto tūkstančio vaikų. Tėvai piktinasi, o gerų žinių neturi ir privačios ugdymo įstaigos – net ir brangiai kainuojančių vietų jose taip pat trūksta.

REKLAMA

Vilnietės Jūratės sūnui Vakariui – 2,5 metų. Savo daugiabučio kieme su vaiku žaidžianti moteris pusantrų metų laukė eilėje, kad gautų vietą sūnui vos už kelių žingsnių esančiame darželyje, tačiau sėkmė jai nenusišypsojo. Vietos šiame darželyje Vakariui neatsirado, tad į jį žvalgytis Jūratei tenka tik per tvorą:

„Gaila, kad negalim patekti. Savo kieme gyvenam, savo kieme turim darželį, o į jį vaiko nepriima niekas. Turbūt, nelabai kaip jaučiamės. Nesutvarkyta iki galo sistema, turbūt, yra savivaldybės. Priėmimas vyksta nežinia kaip ir niekam neaišku, kaip.“

REKLAMA
REKLAMA

Pasirodo, šiame 18-os grupių sostinės lopšelyje-darželyje „Pilaitukas“, į kurį Jūratės sūnus nepateko, driekiasi vienos didžiausių eilių mieste. Nuo rugsėjo šį darželį lankyti pradės 127 nauji darželinukai. Iš viso čia bus ugdomi 360 vaikų. Visgi dar 129 vaikai, kurių tėvams šis darželis buvo pirmas pasirinkimas, į jį nepateko, dauguma mažųjų – iki trejų metų.

REKLAMA

„Pilaitė jaunas mikrorajonas, daug jaunų šeimų įsikūrinėja ir poreikis ankstyvojo amžiaus vaikams yra labai didelis. Šiuo metu vyksta plėtra, yra įrenginėjamos dvi grupės būtent ankstyvojo amžiaus vaikučiams. Tai ta problema yra sprendžiama“, – sako „Pilaitukas“ direktorė Rosita Gilienė.

Iš viso šiemet be vietos darželyje liko beveik pusketvirto tūkstančio sostinės vaikų, kurių tėvai dabar suka galvą, ką su mažaisiais daryti nuo rugsėjo, nes ne visi išgali leisti atžalas į privačius darželius ar samdyti jiems aukles.

REKLAMA
REKLAMA

Sostinės savivaldybės atstovai sako, kad su metų metus besitęsiančia problema nesusitvarko, nes Vilniuje nuolat auga vaikų skaičius.

„Šiems mokslo metams priėmėme 7500 vaikų ir liko eilėje stovinčių vaikų apie 3400. Tai matome, kad šiais metais beveik 1000 daugiau priėmėme vaikų ir eilėje liko daugiau. Tai, vadinasi, yra labai intensyviai augantis miestas, vykdoma miesto plėtra ir vis daugiau jaunų šeimų apsigyvena Vilniuje“, – pasakoja Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Su vietų stygiumi ikimokyklinio ugdymo įstaigose susiduria ir kiti didmiesčiai. Štai Klaipėdoje vietos darželiuose dar negavo 250 vaikų, Kaune – 700. Didelė dalis laikinosios sostinės šeimų pageidauja, kad jų atžalos lankytų šį Kauno lopšelį-darželį „Aušrinė“, kuriame yra vos 244 vietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvai vaikus į šią įstaigą registruoja vos tik gimusius, o direktorei neretai net tenka atkalbinėti tėvus laukti vietos šiame darželyje.

„Prieš kokį mėnesį buvo virš 500, dabar tikriausiai jau daugiau, nes skambinančių buvo ir stojančių naujai į eilę, tik ką gimusių vaikučių taip pat buvo. Bandau, todėl kad man gaila, kai dūžta tėvų viltys ir jie nepatenka“, – teigia „Aušrinė“ direktorė Audronė Trumpickienė.

Beje, kad Kaune mažiau mažamečių liktų be vietos darželyje, šiemet nuo rugsėjo pirmosios mieste bus atvertos septynios naujos vaikų grupės, o artimiausiu metu planuojama pastatyti du ir renovuoti vieną lopšelį darželį.

REKLAMA

Be to, į 700 laukiančiųjų sąrašą įtraukti ir tie vaikai, kurių tėvai negavę vietos valstybiniame, pasirinko privatų darželį.

„Į šį skaičių įeina ir tie vaikai, t. y. apie 200 vaikų, kurie yra nepatekę į pageidaujamą įstaigą ir šią dieną lanko privačią įstaigą ir gauna 100 eurų savivaldybės kompensaciją“, – kalbėjo Kauno švietimo skyriaus atstovė Ona Gucevičienė.

Visgi bent jau sostinėje vietų nėra ne tik valstybiniuose, bet ir privačiuose darželiuose, kurie tėvams atsieina ir po kelis šimtus eurų per mėnesį.

„Ir privačiuose darželiuose taip pat yra eilės, taip pat reikia užsirašyti iš anksto. Tai nėra taip, kad tiesiog atėjau ir lankau. Vietą rezervuoja tėvai gerokai iš anksto. Paprastai tų metų sausį tėveliai jau pradeda ieškoti tų metų rudeniui vietos. Tada prasideda susitikimai ir pažintis su darželiu“, – sako „Mylimukai“ vadovė Manta Dargienė.

Beje, nuo rugsėjo pirmosios Lietuvoje atsiranda ir dar viena alternatyva. Tėvai pagal bendrąsias ugdymo programas galės mokyti darželinukus ir moksleivius namuose. Tiesa, visame Vilniuje tokių šeimų kol kas atsirado vos trys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų