REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne visi politikai tesi savo pažadus, ypač, jeigu šie susiję su politine karjera. Iki 2020 metų Seimo rinkimų likus metams ar kiek mažiau dalis Seimo narių, ministrų ar politikų patarėjų viešai tvirtino neketinantys sieti savo karjeros su Seimu. Vis dėlto dabar jau aišku, kad ir šio pažado įgyvendinti kai kuriems nepavyko. Daugiausiai tokių persigalvojusių politikų ketina rinkimuose dalyvauti kartu su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Ne visi politikai tesi savo pažadus, ypač, jeigu šie susiję su politine karjera. Iki 2020 metų Seimo rinkimų likus metams ar kiek mažiau dalis Seimo narių, ministrų ar politikų patarėjų viešai tvirtino neketinantys sieti savo karjeros su Seimu. Vis dėlto dabar jau aišku, kad ir šio pažado įgyvendinti kai kuriems nepavyko. Daugiausiai tokių persigalvojusių politikų ketina rinkimuose dalyvauti kartu su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

REKLAMA

Portalas tv3.lt kviečia prisiminti, kurie politikai ar jų patarėjai yra viešai sakę, jog neketina dalyvauti 2020 metų Seimo rinkimuose, tačiau persigalvojo.

Persigalvoti pastūmėjo kolegos

Praėjusių metų spalį beveik tris dešimtmečius Seime dirbantis socialdemokratas Algimantas Salamakinas naujienų agentūrai ELTA sakė svarstantis galimybę baigti karjerą parlamente ir nedalyvauti 2020 metų Seimo rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Gyvenimas taip sutvarkytas, kad reikia pasakyti: gana. Manau, kad ir kiekvienam žmogui tą reikia pasakyti. Aš nesu iš tų, kurie sulaukę 80 metų ir daugiau dar norėtų sėdėti ir dirbti Seime“, – kalbėjo A. Salamakinas.

REKLAMA

Vis dėlto Lietuvos socialdemokratų partijos patvirtintame rinkimų sąraše A. Salamakinui skirtas 22 numeris. Kaip pasakojo pats 67-erių politikas, persigalvoti dėl rinkimų jį pastūmėjo partijos kolegos.

„Viena mano pusė kuždėjo, kad gal ir reikia baigti, bet partijos bičiuliai vis dar kvietė. Sakė, kad, palyginti su kitais, kurie kandidatuoja ir kitose partijos, ir mūsų sąraše, amžius mano dar visai solidesnis. Bet, antra mano pusė sakė, kad vis tiktai reikia padėti. 

Tai nutariau tai palikti spręsti rinkėjams. Į vienmandatę neinu, būsiu tik sąraše. Tegul rinkėjai sprendžia, jei matys, kad man dar reikia būti Seime, tai balsuos, jei ne – išeisiu į atsargą“, – tv3.lt sakė A. Salamakinas.

REKLAMA
REKLAMA

Jei kolegos įkalbinėtų, rezultatas būtų priešingas

LVŽS narė, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė praėjusią liepą laiške valstiečių frakcijai tvirtino neketinanti dalyvauti 2020 m. Seimo rinkimuose.

„Galiu Jus patikinti, kad asmeniškai aš neplanuoju kitų Seimo rinkimų, tad neplanuoju užimti nei vietos sąraše, nei vienmandatės apygardos. <...> Man nėra svarbios jokios pareigos, dėl to su Jūsų frakcijos seniūnu esame sutarę, jog po Vyriausybės suformavimo sėsime kalbėti dėl galimybių pakeisti mane Teisės ir teisėtvarkos komitete“, – laiške valstiečių frakcijai rašė A. Širinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto A. Širinskienė ne tik liko Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininke, bet ir persigalvojo dėl dalyvavimo Seimo rinkimuose. Ji LVŽS rinkimų sąraše eina 7-uoju numeriu.

Paklausta, kas paskatino persigalvoti, parlamentarė sakė norinti baigti pradėtus darbus.

„Tai pareigos jausmas tęsti tuos darbus, kuriuos LVŽS yra pradėjusi. <...> Turėjau galimybę ir pakankamai laiko įvertinti tas visas aplinkybes, kurios iš esmės ir lėmė, kaip jau minėjau, – siekis pradėti darbus, kurie jau pradėti, ir neleisti valstybės užvaldyti toms jėgoms, kurios kažkada ja pakankamai manipuliavo“, – tv3.lt kalbėjo A. Širinskienė.

Seimo narė šmaikštauja, kad, jei partijos kolegos būtų bandę ją įkalbėti dalyvauti šiųmečiuose rinkimuose, rezultatas greičiausiai būtų priešingas.

REKLAMA

„Partijos bičiuliai žino, kad įprastai geriau duoti man pačiai apsispręsti, neraginant ir nespaudžiant, nes gali būti priešingas efektas paspaudus“, – juokėsi A. Širinskienė.

Apsisprendė po darbo pandemijos metu

Šių metų vasarį premjeras Saulius Skvernelis patikino, kad jo patarėjas Lukas Savickas tikrai nekandidatuos rinkimuose su LVŽS.

„Tikrai jis šiuo metu planų dalyvauti rinkimuose neturi. Mes apie tai netgi kalbėjome, o kaip pasisuks – priklauso nuo daugelio aplinkybių, – sakė ministras pirmininkas.

Vis dėlto šiuo metu Vyriausybės vicekanclerio pareigas einantis L. Savickas šiųmečiuose Seimo rinkimuose 16 numeriu dalyvaus būtent su LVŽS.

REKLAMA

Apie sprendimą bandyti sėkmę Seimo rinkimuose paskatinusias priežastis L. Savickas šią savaitę rašė savo „Facebook“ paskyroje. Kandidatas teigia, kad jį pastūmėjo iki šiol politikų vykdyti darbai kovoje su Covid-19 pandemija.

„Paskutinis pusmetis, nulėmė mano tvirtą pasiryžimą̨ kandidatuoti kartu su Premjero Sauliaus Skvernelio sąrašu Seimo rinkimuose ir padaryti viską, kad nebūtų̨ nukrypstama nuo pasirinkto kelio – kad ne tik DNR planas tęstų savo pradėtą̨ kelionę, bet ir kiti darbai pakeliui nenugultų stalčiuose. Taip, esame padarę klaidų, bet nuveikti dideli darbai ir pandemijos suvaldymas parodė, kad susitelkimas yra ir bus ypač̌ svarbus šiandien ir ateinančiais metais“, – rašė L. Savickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nedirbtų, jei negalėtų išsakyti savo nuomonės

Lygiai prieš metus, praėjusią liepą, tuometinis partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis patikino neketinantis dalyvauti 2020 metų Seimo rinkimuose. Tąkart jis teigė galintis politinę karjerą iškeisti į privatų sektorių.

„Aš šiandien dirbu Seime, po metų, matyt, mano kadencija baigsis ir aš pereisiu dirbti į privatų savo sektorių, ką aš ir dirbau iki tol“, – Žinių radijui pernai liepą teigė R. Žemaitaitis.

Seimo narys sakė nebematantis savęs politiku ateityje.

„Aš planuoju savo gyvenimą taip, kad politikoje sunkiai save įsivaizduoju. Politikas, kuris ateina ketveriems metams ir galvoja, kad ateina amžiams, tai man nuoširdžiai gaila to politiko. Reiškia, jis atėjo į Seimą ir pataikaus masėms, nepadarys ir nematys valstybės valdymo tokio, kaip ūkinės dalies“, – sakė R. Žemaitaitis.

REKLAMA

Vis dėlto dabar jau aišku, kad naujai suformuotą „Laisvės ir teisingumo“ partiją šiųmečiuose Seimo rinkimuose ves jos pirmininkas R. Žemaitaitis.

Paklaustas, kodėl persigalvojo dėl rinkimų, R. Žemaitaitis juokėsi laukęs šio žurnalistų klausimo. Jo teigimu, radijo laidoje jis sakė, kad rinkimuose nedalyvautų, jei parlamento darbas išliktų toks pat, kaip tuo metu.

„Galvojau, kad išauš ta diena, jeigu seka žurnalistai. Sakiau, kad esant tokiai situacijai nematyčiau galimybės dalyvauti Seimo rinkimuose. Priešingu atveju, turiu privatų sektorių, darbą, savo specialybę, kurioje galėčiau dirbti.

Aš nė kiek nepergyvenu, kaip kiti Seimo nariai, kurie bijo balsuoti prieš, bijo prieštarauti partijos vadovybei, bijo išsakyti savo nuomonę, ypač vienmandatininkai, ir paklūsta beatodairiškai partijos lyderių kažkokiems pasakymams. Pamenu, čia buvo ir dėl tų alkoholio draudimų, dėl visų kitų dalykų. Ko dabar verti Seimo nariai, jeigu jie negali apginti savo pozicijų?“ – tv3.lt kalbėjo R. Žemaitaitis.

REKLAMA

Pažadą nekandidatuoti įamžino įraše

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis gegužės mėnesį vykusiame Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdyje patikino, kad neketina dalyvauti Seimo rinkimuose.

TS-LKD frakcijos posėdžio įraše girdėti, kaip Seimo nario Justo Džiugelio frakcijos posėdyje paklaustas, ar jau turi pažadėtą vietą rinkimų sąraše, L. Kukuraitis padėkojo už klausimą ir tvirtino: „Neisiu aš į rinkimus“.

LVŽS rinkimų sąraše L. Kukuraičiui šiemet paskirtas 18 numeris.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų