REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelis žmonių artėjančias mėnesines nuspėja pagal pilvo skausmus ir kitus simptomus, bet yra ir dar keletas dalykų, į kuriuos galima atkreipti dėmesį.

Daugelis žmonių artėjančias mėnesines nuspėja pagal pilvo skausmus ir kitus simptomus, bet yra ir dar keletas dalykų, į kuriuos galima atkreipti dėmesį.

REKLAMA

Kiekvienai moteriai pažįstamas tas jausmas, kai pilve pajunti spazmą ir žinai, kad jau artėja tas mėnesio laikas. Daugiau nelabai ką galima padaryti – tik patogiai įsitaisyti lovoje su karšto vandens pūsle ir nuskausminamaisiais po ranka.

Bet tokie iškalbingi spazmai nėra vienintelis dalykas, išduodantis, kad artėja mėnesinės – pastebėti dar penki požymiai, į kuriuos galima atkreipti dėmesį. Kai kurie jų, gerai pagalvojus, gan akivaizdūs, o kiti – mažiau nuspėjami.

Migrena

Daugelis moterų prieš mėnesines kenčia stiprius galvos skausmus – jie gali būti dar skausmingesni, nei pilvo spazmai. Migrena siejama su hormonais, reguliuojančiais menstruacijų ciklą – estrogenu ir progesteronu. Anot oficialių Amerikos galvos skausmų asociacijos gairių, „menstruacijų migrena“ pasitaiko nuo dviejų dienų prieš mėnesines iki trijų dienų po jų. Jei skausmas stiprus, galima gerti vaistus nuo skausmo. Taip pat prostaglandinai kai kurioms sukelia diarėją, o kitoms – tik dažnesnį tuštinimąsi.

REKLAMA
REKLAMA

Jautri krūtinė

Labai tikėtina, kad artėjant mėnesinėms krūtinė pasidaro labai jautri. Ginekologė Alexa Dweck „Cosmopolitan“ sakė, kad krūtys gali būti patinusios visą savaitę – neretai kai kurioms prireikia ir vienu dydžiu didesnės liemenėlės. Taip nutinka dėl padidėjusio progesterono lygio. Dr. Rebecca Brightman, ginekologė iš Niujorko, rekomenduoja vartoti mažiau kofeino, į pagalbą pasitelkti šaltus kompresus arba karšto vandens pūsles ant krūtinės, arba gerti vaistus nuo skausmo.

REKLAMA

Saldumynų noras

Mėnesinių metu vyksta nemažai hormonų pokyčių. Juntama ne tik intensyvesnė seksualinė energija, bet taip pat ir kyla noras valgyti daugiau saldumynų ar riebaus maisto. Dr. Debas Laino, licencijuotas sekso terapeutas iš Delavero, JAV, sako, kad serotonino lygis prieš mėnesinių pradžią nukrenta, o kortizolio, streso hormono – pakyla. „Cosmopolitan“ jis pasakojo: „Saldumynai ir riebus maistas paprastai suteikia serotonino pliūpsnį. Tas pats nutinka su kortizoliu. Kortizolio padaugėja, kai išgyvenamas stresas – todėl kyla noras valgyti ir sūrų maistą.“

REKLAMA
REKLAMA

Šis simptomas iš tiesų nėra pats nemaloniausias, nes, žinoma, sūrų ir saldų maistą valgyti smagu. Svarbu tik kartais nepamiršti įmaišyti ir kokios daržovės, rašoma mirror.co.uk.

Padidėjęs svoris

Alyssa Dweck sako, kad dėl to kaltas progesterono kiekio padidėjimas. Daugeliui žmonių tokie svorio svyravimai normalizuojasi per dieną ar dvi po mėnesinių pradžios. Ji teigia: „Didžioji dalis medicininės literatūros tvirtina, kad tai gali būti vos kilogramas ar pusantro. Bet daug moterų skundžiasi, kad prieš mėnesines priauga ir du su puse kilogramo ar daugiau.“

Sunkiau sportuoti

Daliai moterų sportas prieš mėnesines padeda numalšinti spazmų sukeliamus skausmus, bet mėnesinių metu sportuoti gali būti sunkiau. 2014 metais „Journal of Trauma Rehabilitation“ publikuotas tyrimas apie tai, kaip moterys atsigauna po nestiprių smegenų traumų, parodė, kad savaitę po mėnesinių progesterono lygis būna aukštesnis – tai vadinama lutealine menstruacijų ciklo faze – ir šiuo laikotarpiu moterys gyja sunkiau.

Ši tendencija galioja ne tik smegenų traumoms – būtent todėl reguliariai sportuojant šiuo laikotarpiu raumenis skaudėti gali ilgiau, nei įprastai. Dėl lutealinės fazės daugeliui žmonių taip pat patankėja kvėpavimas ar pasireiškia tiesiog bendras nuovargis. Taip nutinka todėl, kad jūsų organizmas ruošiasi mėnesinėms – tai sunkus darbas. Todėl gydytojai rekomenduoja mėnesinių metu nepervargti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų