REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bulgarijos premjeras Boiko Borisovas atleido finansų, ekonomikos ir vidaus reikalų ministrus, trečiadienį paskelbė vyriausybė, protestuotojams gatvėse toliau reikalaujant paties vyriausybės vadovo atsistatydinimo.

Bulgarijos premjeras Boiko Borisovas atleido finansų, ekonomikos ir vidaus reikalų ministrus, trečiadienį paskelbė vyriausybė, protestuotojams gatvėse toliau reikalaujant paties vyriausybės vadovo atsistatydinimo.

REKLAMA

B. Borisovo konservatyvi partija GERB paskelbė pareiškimą, kad premjeras trijų ministrų atsistatydinimo paprašė po derybų su partija.

Vyriausybė performuojama B. Borisovui patiriant tūkstančių protestuotojų, kurie savaitę rengia demonstracijas sostinėje Sofijoje ir kituose miestuose, spaudimą.

Protestus išprovokavo keli incidentai, kurie, pasak kritikų, akcentavo vyriausybės favoritizmą oligarchų atžvilgiu. Politika ir didysis verslas Bulgarijoje yra neatskiriamai persipynę.

Vyriausybės spaudos tarnyba pranešė, kad finansų ministras Vladislavas Goranovas, ekonomikos ministras Emilis Karanikolovas ir vidaus reikalų ministras Mladenas Marinovas „deklaravo pasirengimą tuojau pat įteikti atsistatydinimo raštus“.

REKLAMA
REKLAMA

Protestuotojai piktinasi skurdu ir kyšininkavimu po dviejų incidentų, kurie, opozicijos teigimu, parodo ministrų ir turtingų oligarchų ryšius.

Viena maža dešiniojo sparno partija paskelbė atskleidusi vyriausybės suteiktas privilegijas ir apsaugą, kuriomis naudojosi buvęs turkų mažumos partijos DPS lyderis, B. Borisovo šalininkas Ahmedas Doganas ir jo pavaduotojas, įtakingas verslininkas ir provyriausybinės žiniasklaidos priemonių savininkas Delianas Pejevskis.

REKLAMA

GERB trečiadienį sakė, jog partijos regionų koordinatoriai reikalavo B. Borisovo atleisti tris ministrus ir taip atremti įtarimus, kad jie tiesiogiai priklauso nuo A. Dogano ir D. Pejevskio.

Per antrąjį incidentą gerai ginkluoti policininkai ir prokurorai atliko kratas dviejų prezidento Rumeno Radevo, kurį remia opozicijoje esantys socialistai, artimų padėjėjų biuruose.

Protestuotojai šias kratas laiko B. Borisovo ir vyriausiojo prokuroro išpuoliu prieš prezidentą, itin griežtai kritikavusį vyriausybės „ryšius su oligarchais“.

„Dabartinis oligarchinis valdžios modelis išsisėmė, žmonės jį atmeta“, – anksčiau trečiadienį sakė R. Radevas, spausdamas atsistatydinti B. Borisovą ir vyriausiąjį prokurorą, kurių pasitraukimą vadino vieninteliu keliu iš krizės.

B. Borisovas atsistatydinti atsisakė. Jo dabartinė kadencija turi baigtis 2021 metų pradžioje.

Kitą savaitę jo parlamente laukia balsavimas dėl nepasitikėjimo, kurį inicijuoja opozicijos socialistai. Vis dėlto nepasitikėjimas vargu ar bus pareikštas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų