REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepatenkintų valdžia piliečių nuotaikos dar labiau kaista ne tik Baltarusijoje, bet ir Rusijoje. Maskvoje į gatves išėjo minia žmonių, nepatenkintų amžina Putino valdžia ir ką tik įvykusiu absurdišku balsavimu dėl konstitucijos pataisų. Temstant juos vaikyti ėmė OMON’ininkai. Masiniai protestai nesiliauja ir Rusijos rytuose – Chabarovske.

Nepatenkintų valdžia piliečių nuotaikos dar labiau kaista ne tik Baltarusijoje, bet ir Rusijoje. Maskvoje į gatves išėjo minia žmonių, nepatenkintų amžina Putino valdžia ir ką tik įvykusiu absurdišku balsavimu dėl konstitucijos pataisų. Temstant juos vaikyti ėmė OMON’ininkai. Masiniai protestai nesiliauja ir Rusijos rytuose – Chabarovske.

REKLAMA

Ir už Chabarovską, ir prieš amžiną Putino valdžią skanduotės aidi Maskvoje. Vakare prie rusų nacionalinio poeto Aleksandro Puškino statulos susirinko minia žmonių nesutinkančių su liepos 1-ąją pasibaigusiu, net savaitę trukusiu balsavimu dėl konstitucijos.

„Mane labai erzina ir siutina tai, kas vyksta Rusijoje. Mane siutina Putino valdžios uzurpavimas. Jis valdžioje jau 20 metų. Mane siutina rusų pragyvenimo lygis. Mane siutina demokratijos nebuvimas. Mane siutina tai, kad atimamos paskutinės mūsų laisvės“, – sako protestuotojas Serž Konstantinov.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad prieš šį protestą kelių Rusijos aktyvistų namuose darytos kratos, o du aktyvistai vykdę kampaniją prieš konstitucines pataisas buvo sulaikyti prieš kelias dienas.

REKLAMA

„Daug kas netenkina. Norisi pokyčių, norisi, kad valdžia pagaliau rūpintųsi piliečiais ir pažiūrėtų į žmonių kiekį, kurie ateina, į jaunimą, kuris ateina. Ir pagaliau įsiklausytų ir imtųsi veiksmų, kurie didintų piliečių gerovę, o ne tik pildytų jų kišenes“, – pasakoja protestuotoja Marija.

Prie Puškino statulos protestuotojai renka parašus – žada kelti kolektyvinę bylą prieš konstitucijos pataisas.

„Tai neteisinga. Todėl renkame dešimčių tūkstančių žmonių parašus ir teiksime skundą Aukščiausiajam teismui. Kad būtų nepripažinti rinkimai. Kad pakeitimai būtų negaliojantys“, – teigia aktyvistas Andrei Pivovarov.

REKLAMA
REKLAMA

Aktyvistai skelbia, kad vien vakar surinkti bent 5000 parašų. Vienu metu jiems net pritrūko lapų.

„Esame prieš konstitucijos pataisas. Norime laimingos ateities mūsų valstybei. Mes prieš šią valdžią“, – kalbėjo protestuotoja Jekaterina.

Mažesnis – maždaug tūkstančio žmonių protestas susirinko ir antrame pagal dydį Rusijoje Sankt Peterburge. O temstant Maskvoje prasidėjo tai, kas Rusijoje įprasta – protestuotojų suėmimai. OMON‘ininkų grotuoti autobusai vienas po kito prisipildo žmonių.

Kremliui neįtinkanti nuomonė čia nereikalinga. Skelbiama, kad vakar vakare pareigūnai Maskvoje sulaikė kone 150 žmonių, tarp jų ir kampanijai prieš konstitucijos pataisas vadovavusi deputatė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, vakar Rusijos Dūma beveik galutinai pritarė įstatymui, kuris leis nuo šiol šalyje rengti iki 3 dienų trunkančius balsavimus ir ne tik balsavimo apylinkėse, bet ir įvairiose viešose vietose. Galutinai naujai tvarkai turėtų būti pritarta jau kitą savaitę.

Panašu, kad Kremlius nori įstatymiškai įteisinti visą tą absurdą, kuris šalyje vyko nuo birželio 25 iki liepos 1 d., kuomet už konstitucijos pataisas balsai buvo renkami pakrūmėse, automobilių bagažinėse ar net prekių vežimėliuose.

Pasak oponentų – tokio balsavimo neįmanoma nei dorai stebėti, nei užkirsti kelią klastojimui.

Tuo pat metu, kaip ir Maskvoje – vakar į gatves minios išėjo ir Maskvos protestuotojų palaikomame Chabarovske. Čia protestai nesiliauja jau kelias dienas po to, kai FSB parodomosios akcijos metu buvo sulaikytas ir žmogžudysčių organizavimu prieš keliolika metų apkaltintas vietinių palaikomas gubernatorius Sergėjus Furgalas.

REKLAMA

Neabejojama, kad Furgalas į šoną patrauktas todėl, kad laimėjęs rinkimus iš regiono išstūmė Putino palaikomos „Vieningosios Rusijos“ kandidatą. Vietiniai reikalauja jo laisvės.

Savaitgalį čia vyko didžiausi protestai Chabarovsko istorijoje, kai į gatves išėjo dešimtys tūkstančių. Ir panašu, kad vietiniai neketina sustoti.

Tiesa, čia policija taikių protestuotojų, kaip Maskvoje, netalžo. Štai pareigūnė susirinkusiems net dalina apsaugines kaukes.

O Minske, kuriame dieną prieš tai baltarusiai garsiai parodė Lukašenkos valdžiai savo nepasitenkinimą varžovų pašalinimu iš rinkimų – vakar vakarėjant prie Centrinės rinkimų komisijos pareikšti skundų dėl pagrindinių Lukašenkos konkurentų pašalinimo iš rinkimų, susirinko tokia eilė žmonių, kad sunku patikėti.

Nuo Centrinės rinkimų komisijos būstinės žmonių grandinė nusidriekė bent porą kilometrų. Šimtai žmonių neskubėjo skirstytis ir po to, kai 19 val. komisija baigė darbą. O tuomet OMON‘ininkai dar sulaikė kelis režimui nepaklūstančius piliečius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų