REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos įpusėjus vasarai žmonės jau džiaugiasi puikiu grybų derliumi. Socialiniuose tinkluose dalijamasi nuotraukomis su kalnais voveraičių, kurių dalis iškeliauja į supirkimo punktus. Čia už kilogramą voveraičių dažnu atveju mokama apie 3 eurus, tačiau parduotuvėse kaina beveik penkis kartus didesnė.

Vos įpusėjus vasarai žmonės jau džiaugiasi puikiu grybų derliumi. Socialiniuose tinkluose dalijamasi nuotraukomis su kalnais voveraičių, kurių dalis iškeliauja į supirkimo punktus. Čia už kilogramą voveraičių dažnu atveju mokama apie 3 eurus, tačiau parduotuvėse kaina beveik penkis kartus didesnė.

REKLAMA

Socialiniuose tinkluose žmonės džiaugiasi – vos kelios valandos miške ir į namus grįžtama pilnomis pintinėmis voveraičių, kurių užtenka ne tik palepinti savo šeimą, bet ir parduoti.

Grybautojai tarpusavyje dalijasi informacija ir apie voveraičių supirkimo kainas Lietuvoje. Vienas Zarasų gyventojas nurodo, kad dabar supirkimo kaina svyruoja nuo 2 iki 2,8 euro už voveraičių kilogramą. Jis tikina – panaši kaina vyrauja visoje Lietuvoje.

Visgi iš Vilniaus rajono, Mostiškių kilęs grybautojas nurodo, kad voveraičių supirkimo kaina šiuo metu kur kas didesnė – 3,5 euro.

REKLAMA
REKLAMA

Susisiekus su keletu supirkėjų iš Švenčionių ir Varėnos, buvo tikinama – supirkimo punktuose už voveraičių kilogramą žmonėms mokama 3,3 euro.

REKLAMA

Supirkimo kaina mažesnė nei pernai

Grybų, uogų ir daržovių supirkimu, perdirbimu ir realizacija užsiimančios įmonės „Tandemus“ komercijos direktorius Vidmantas Budrikis teigia, kad nors tikslios supirkimo kainos praėjusiais metais prisiminti negali, ji tikrai buvo didesnė.

„Lietuvoje dabar sausa, voveraičių nėra daug ir mokama žmonėms tik apie 3 eurus už kilogramą. Jie dabar gal daugiau mėlynes renka – finansiškai labiau apsimoka“, – svarsto V. Budrikis.

Anot jo, voveraičių daugiau Ukrainoje, Baltarusijoje, į supirkimo punktus jų pristatoma daugiau, nes žmonės eina į miškus rinkti grybų ir už mažesnę kainą.

REKLAMA
REKLAMA

V. Budrikis svarsto, kad net jei palijus miškuose ir padaugės voveraičių, supirkimo kaina vargu ar keisis.

„Jeigu palis, padaugės voveraičių, o pirkimo kainos greitu metu kažin ar keisis. Baltarusijoje, Ukrainoje voveraičių pilni šaldytuvai, kai palis jų ir ten bus daugiau“, – apie konkurenciją su šiomis šalimis pasakoja „Tandemus“ komercijos direktorius.

Tokia pačia veikla užsiimančios įmonės „Girios“ direktorius Modestas Masevičius taip pat tikina, kad šįmet voveraičių yra ne tiek daug, kiek gali pasirodyti, o supirkimo punktus nustelbia turgūs.

„Mes dirbame Aukštaitijoje, tai voveraičių labai mažai. Dzūkijoje gal daugiau. Kaina nėra didelė, bet ir voveraičių nėra daug. Kaina apie 3 eurus, tik visa bėda, kad už tuos 3 eurus nupirkti jų negalima – daug voveraičių pardavinėjama turguose, o ten kaina visada didesnė, todėl iki mūsų atkeliauja tik maža jų dalis“, – pasakoja „Girios“ direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžia, kad tenka rinkoje tenka konkuruoti su Rusija, Baltarusija, todėl jei supirkimo kaina krenta šiose šalyse, tenka ją mažinti ir Lietuvoje.

„Žmogui atrodo daug, kai jis randa kelis kilogramus voveraičių, tačiau tai nėra komerciniai kiekiai. Baltarusijoje yra daug voveraičių, o Lietuvoje jų supirkimo punktuose ir nebus daug, nors miške jų ir būtų, nes neliko rinkėjų. Esame bendroje rinkoje su rusais, baltarusiais ir jei kaina krenta pas juos, krenta ir pas mus“, – sako M. Masevičius.

Lietuviškos voveraitės – užsienio rinkai

„Tandemus“ komercijos direktorius V. Budrikis nurodo, kad šiemet sezonas prasidėjo labai sunkiai – pardavimų apimtys itin sumažėjo, o dėl to iš dalies kalta ir koronaviruso pandemija.

REKLAMA

„Su pardavimais sunku ir dėl koronaviruso – nėra turizmo.  Dėl to viešbučiai, restoranai, kavinės perka labai mažai voveraičių, praktiškai šito sektoriaus nėra. Tai ką parduodame, dažniausiai parduodame parduotuvėse“, – pasakoja V. Budrikis.

Jis pabrėžia, kad dalis voveraičių ir perdirbamos, nedideliais kiekiais tiekiama į Lietuvos parduotuves, tačiau didžioji dalis yra tiekiama kitiems Europos šalių prekybos tinklams.

„Kažkiek tiekiame į Lietuvos parduotuves, tačiau nedideliais kiekiais, žiūrint procentaliai tai yra tik labai maža dalis, kurią parduodame čia“, – sako „Tandemus“ komercijos direktorius.

„Girios“ direktorius M. Masevičius taip pat pasakoja, kad supirktos voveraitės Lietuvoje yra perrenkamos, supakuojamos kalibruojamos ir eksportuojamos į Europos šalis, iš kurių pagrindinės – Vokietija, Austrija, Italija.

REKLAMA

Parduotuvėse penkis kartus brangiau

Naujienų portalas tv3.lt nusprendė pasidomėti, kiek voveraitės kainuoja Lietuvos parduotuvėse. Pasirodo kaina, palyginti su tuo, kiek moka supirkimo punktai, skiriasi beveik 5 kartus. Pirkėjai už 200 gramų šviežių voveraičių čia moka daugmaž nuo 3 iki 3,5 euro, taigi kilogramo kaina parduotuvėse gali siekti beveik 18 eurų.

„Lietuviškos voveraitės prekyboje pasirodė prieš dvi savaites. Šiuo metu 200 gramų pakuotė kainuoja 3,49 euro. Jų paklausa, palyginti su pernai tokiu pat laikotarpiu, yra labai panaši. Tradiciškai miško grybų paklausa išauga liepą, kai miškuose pasirodo pirmosios voveraitės“, – komentuoja „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rimi“ parduotuvių tinkle šviežių voveraičių kaina panaši – beveik 3,4 euro, tačiau teigiama, kad taip yra tik sezono pradžioje, o vėliau kaina kiek mažės.

„Rimi“  parduotuvėse pirkėjai jau gali įsigyti šviežių voveraičių, kurias tinklui tiekia Lietuvos tiekėjai. Kol kas nedideliais kiekiais, bet pirkėjai jų tikrai ieško ir perka. Šiuo metu 200 gramų voveraičių kainuoja 3,39 euro – didėjant jų pasiūlai, kaina keisis, mažės“, – pasakoja „Rimi Lietuva“ Viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė.

„Lidl“ kol kas šviežias voveraites parduoda pigiausiai, tačiau jos čia ne lietuviškos, o atvežamos iš Lenkijos.

REKLAMA

„Šiuo metu asortimente siūlome voveraites 200 gramų pakuotėse, kurių kaina 2,99 euro. Ši produkcija yra tiekiama Lenkijos tiekėjo. Kadangi voveraitės yra sezoninė prekė, tad susidomėjimas šiais grybais yra jaučiamas kiekvieną vasarą“,– nurodo „Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė.

Parduotuvių tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis nurodo, kad „Norfa“ šviežiomis voveraitėmis neprekiauja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų