REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno „Žalgiris“ antradienį paskelbė, kad į karštą kėdę sėda ir Šarūną Jasikevičių trenerio pareigose keičia austras Martinas Schilleris. Kaip įvardijo Kauno klubo vadovas Paulius Motiejūnas – tai šviežias kraujas Eurolygoje, su kuriuo „Žalgiris“ prisiima riziką, bet tiki laiminga pabaiga. Kas gi tas M. Schilleris – treneris iš krepšiniu negarsėjančios Austrijos?

Kauno „Žalgiris“ antradienį paskelbė, kad į karštą kėdę sėda ir Šarūną Jasikevičių trenerio pareigose keičia austras Martinas Schilleris. Kaip įvardijo Kauno klubo vadovas Paulius Motiejūnas – tai šviežias kraujas Eurolygoje, su kuriuo „Žalgiris“ prisiima riziką, bet tiki laiminga pabaiga. Kas gi tas M. Schilleris – treneris iš krepšiniu negarsėjančios Austrijos?

REKLAMA

„Rizika yra, bet tai mums yra privalumas, kad jis nėra žinomas Europoje, nėra išskautintas, taip nelietuviškai sakant.

Suprantame, kad reikės palaikymo ir esame pasirengę jam tai duoti. Jis norėjo ateiti ir pasinaudoti šansu, jautėsi tas jo alkanumas. Kalbėjome apie JAV ir Europos krepšinio skirtumus, sutarėme, kad nėra vieno geriausio stiliaus ir ieškosime geriausio variantų pergalei. Tai šviežias kraujas, su kuriuo kartu galėsime augti.

Treneris galėjo likti ten ir pretenduoti NBA asistento darbą, bet mes turime parodyti pasitikėjimą. Suprantame, kad greitai rezultatų nebus, reikės kantrybės, reikės dirbti – mes pasirengę“, – spaudos konferencijoje sakė P. Motiejūnas.

REKLAMA
REKLAMA

M. Schilleris gimė 1982 m. gegužę, austro ir britės šeimoje. Ganėtinai anksti Schillerių šeima persikėlė gyventi į Vokietiją, kur vėliau dabartinis „Žalgirio“ treneris baigė mokslus ir praleido daugiausiai karjeros metų.

REKLAMA

Nors austrui dar tik 38-eri, jis yra sukaupęs nemenką patirtį. 2004-aisiais metais trenerio karjerą pradėjęs strategas didžiąją karjeros dalį praleido dirbdamas Vokietijos klubuose, taip pat buvo šios šalies vyrų krepšinio rinktinės trenerio asistentas.

Nuo 2017-ųjų metų treneris dirbo Solt Leik Sičio „Stars“ komandos vyriausiuoju treneriu NBA G lygoje, o šiemet buvo pripažintas geriausiu jos treneriu.

„Martinas yra dar pakankamai jaunas, bet jau nemenką patirtį sukaupęs treneris, kuris atitiko mūsų keliamus reikalavimus. Jo turima vizija atitinka klubo vertybes. Bendraudami su treneriu pamatėme, koks ambicingas jis yra – mūsų požiūriai į darbą visiškai sutapo. Manome, kad kartu su šiuo treneriu mes galime ir toliau tobulėti kaip organizacija“, – apie naują komandos vairininką atsiliepė „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas.

REKLAMA
REKLAMA

„Žalgiriui“ patiko, kad austras yra jaunas, imlus, atviras naujovėms ir sparčiai tobulėjantis treneris.

Vertinti M. Schillerio darbą kol kas yra sudėtinga – nors patirtis G lygoje buvo sėkminga, čia žaidžiamas savitas krepšinis. Tačiau norint pažinti trenerio braižą, galime žvilgtelėti į keletą dalykų.

„Kalbant apie mano krepšinio filosofiją: žinoma, mes norime būti stiprūs gynyboje. Mes turėsime aiškias gynybos taisykles, kurių turėsime laikytis, ir taip sukursime vieningą kaip kumštis gynybą. Puolime mes turime išnaudoti aikštelės plotą, dalintis kamuoliu, turime priimti greitus sprendimus ir išnaudoti baudos aikštelę. Norime sukurti gražų akiai krepšinį, kas buvo daroma ir iki šiol“, – taip pats kalbėjo M.Schilleris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad šis treneris mėgsta gynybą įrodo ir skaičiai – „Stars“ praėjusį sezoną praleisdavo mažiausiai taškų G lygoje - po 106,1 tšk., o pagal gynybos efektyvumą buvo ketvirta komanda.

„Stars“ yra dukterinė Jutos „Jazz“ komanda ir M. Schillerio bei ekipos žaidimo filosofijos ištakos glūdi San Antonijaus „Spurs“ klube.

„Stars“ žaisdavo pagal „Jazz“ vyriausiojo trenerio Quino Snyderio principus – taip daro visos G lygos komandos, ruošiančios žaidėjus pagrindinėms ekipoms NBA.

Pats Q. Snyderis kadaise praėjo tokį patį kelią kaip M. Schilleris ir savo žaidimo filosofiją suformavo dirbdamas „Spurs“.

Būtent gynyba yra tai, ką perėmė M. Schilleris ir „Jazz“ iš „Spurs“. Apie savo darbo metodus M. Schilleris neseniai pasakojo nuotoliniame seminare treneriams.

REKLAMA

„Penki pagrindiniai pamatai yra greito puolimo stabdymas, neleisti varžovams veržtis į baudos aikštelę per vidurį ir stumti žaidimą į šonus, pagalba vienas kitam, gera kova dėl kamuolių ir metimų dengimas.

Prieš metikus visada turime laikyti iškėlę ranką. Taip pat labai svarbu varžovų atitvėrimas, ties tuo nuolat dirbame treniruotėse“, – pasakojo vyras. “, – jo metu kalbėjo M. Schilleris.

Jis pripažino, kad planuoti G lygoje yra sudėtinga – tam tikri žaidėjai turi aikštėje išbūti nurodytą minučių kiekį, nesvarbu sekasi jam ar ne. Taip pat dažnai žaidėjai prieš pat rungtynes yra iškviečiami į pagrindinę komandą.

Jis pabrėžė, kaip svarbu turėti didelį trenerių štabą, kuris padeda žaidėjams tobulėti individualiai, kadangi laiko alinančioms pratyboms dėl didelio rungtynių skaičiaus nėra.

REKLAMA

Galima nuspėti, kad ir „Žalgiryje“ jis kreips didelį dėmesį į žaidėjų tobulėjimą ir per treniruotes jų nenuvaikys nuo kojų – „Žalgiris“ per savaitę sužaidžia mažiausiai 2, o dažnai tris ar net keturis mačus.

Jaunieji žalgiriečiai – Rokas Jokubaitis, Marekas Blaževičius ir kiti taip pat gali tikėtis savojo šanso. M. Schilleriui labai patinka dirbti su jaunais krepšininkais ir padėti jiems eiti į priekį. Juk tai buvo viena pagrindinių jo užduočių Jutoje.

Seminaro metu jis dar kartą pakartojo, kad vienas pagrindinių akcentų yra kuo greičiau susikurti pranašumo situaciją ir nubausti varžovą, taip pat naudoti spaudimą.

Austras atskleidė ir tai, kad labai detaliai analizuoja varžovus.

„Tą darome labai detaliai, bet kruopščiai atrenkame, ką perteikti žaidėjams. Rungtynių yra daug, todėl negali visko perteikti žaidėjams, nes jie užmirš. Tai man patinka, nes galvoju ir renku taktiką, kuria pranoktume varžovus“, – pabrėžė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš šios turimos informacijos galima spėti, kad M. Schillerio „Žalgiris“ turės panašumų į Š. Jasikevičiaus „Žalgirį“ – komandai bus pateikiamas aiškus žaidimo planas ir varžovų analizė, didelis dėmesys bus skiriamas gynybai.

Puolime komanda stengsis išnaudoti visas greito puolimo galimybes ir žaisti akiai malonų krepšinį – kiek visas šias idėjas pavyks sėkmingai perkelti į aikštelę, pamatysime jau netrukus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų