REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos Bendrasis Teismas trečiadienį panaikino ES sprendimą, numačiusį, kad „Apple“ turi sumokėti Airijai 13 mlrd. eurų nesumokėtų mokesčių, taip suduodamas stiprų teisinį antausį Briuseliui.

Europos Sąjungos Bendrasis Teismas trečiadienį panaikino ES sprendimą, numačiusį, kad „Apple“ turi sumokėti Airijai 13 mlrd. eurų nesumokėtų mokesčių, taip suduodamas stiprų teisinį antausį Briuseliui.

REKLAMA

„IPhone“ gamintojas ir Airija ryžtingai priešinosi 2016 metų sprendimui, kurį „Apple“ vadovas Timas Cookas (Timas Kukas) pavadino „visiška politine nesąmone“.

Pareiškime ES Bendrasis Teismas pareiškė „panaikinantis Europos Komisijos priimtą sprendimą dėl mokesčių mokėjimo Airijoje „Apple“ naudai“.

Nedviprasmiškas ES Bendrojo Teismo sprendimas galės būti skundžiamas aukščiausiajam ES Teisingumo Teismui ne anksčiau kaip 2021 metais.

Europos Komisija istorinį „Apple“ nenaudingą nutarimą priėmė 2016 metų rugpjūčio mėnesį. Sprendimą priėmė už konkurenciją atsakinga EK narė Margrethe Vestager (Margretė Vestager). 

REKLAMA
REKLAMA

Tai buvo daugelį nustebinęs sprendimas, parodęs, kad Europa neketina nuolaidžiauti Silicio slėnio milžinėms.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) dėl „Apple“ bylos, taip pat dėl ​​didžiulių antimonopolinių baudų, kurias M. Vestager  skyrė „Google“, pavadino komisarę „mokesčių ponia“.

REKLAMA

ES apkaltino Airiją leidus „Apple“ deklaruoti Europoje, Afrikoje, Viduriniuose Rytuose ir Indijoje gautas pajamas, taip išvengiant beveik visų mokesčių.

Briuselio teigimu, tai suteikė „Apple“ pranašumą prieš kitas bendroves, leidus jai išvengti Airijos mokesčių, kurių apimtis siektų maždaug 13 mlrd. eurų.

ES pareigūnai teigė, kad tai buvo neteisėta Airijos „valstybės pagalba“.

Visgi ES teismas teigė, kad komisijai „nepavyko įrodyti reikiamo teisinio standarto, kad tikrai buvo suteiktas pranašumas“, kaip to reikalauja ES įstatymai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, EK „neteisingai“ pareiškė, kad Airijoje įsikūrusiems „Apple“ padaliniams „buvo suteiktas selektyvus ekonominis pranašumas ir, be kita ko, valstybės pagalba“.

„Apple“ palankiai įvertino sprendimą ir pakartojo, kad aptariamas pelnas visada buvo numatomas deklaruoti JAV, o ne Airijoje.

„Ši byla buvo ne apie tai, kiek mokesčių mes mokame, bet apie tai, kur mes juos privalome sumokėti“, – naujienų agentūrai atsiųstame pranešime AFP teigė „Apple“ atstovas spaudai.

„Didžiuojamės, kad esame didžiausia mokesčių mokėtoja pasaulyje, nes žinome, kokį svarbų vaidmenį mokesčių mokėjimas atlieka visuomenėje“, - pridūrė „Apple“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Airija trečiadienį palankiai įvertino Europos teismo žingsnį, panaikinusį sprendimą, kuriame buvo teigiama kad Airija teikė valstybės pagalbą JAV technologijų milžinei.

Pasak šalies vyriausybės, „visada buvo žinoma“, kad bendrovei „Apple“ nebuvo taikomas specialus režimas.

Vyriausybė pridūrė: „Buvo taikomas teisingas Airijoje galiojančių mokesčių dydis <...> laikantis įprastų Airijoje galiojančių mokesčių taisyklių“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų