REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su vėžio pacientais dirbanti slaugytoja, kurios gimdos kaklelio vėžio tepinėlis per koronaviruso karantiną buvo atšauktas, dabar sulaukė vėžio diagnozės.

Su vėžio pacientais dirbanti slaugytoja, kurios gimdos kaklelio vėžio tepinėlis per koronaviruso karantiną buvo atšauktas, dabar sulaukė vėžio diagnozės.

REKLAMA

Destiny Wade tepinėlį turėjo darytis kovo mėnesį, bet dėl COVID–19 krizės jis buvo atšauktas. 28 metų amžiaus moteris iš Crayfordo, Pietryčių Londono, dabar žmones ragina neatidėlioti savo gimdos kaklelio tepinėlių – jai gydytojais sakė, kad vaiko išnešioti ji nebegalės.

Onkologijos ligoninėje slaugytoja dirbanti Destiny pajuto pirmuosius simptomus – pavyzdžiui, kraujavimą po sekso, bet gydytojai jai sakė, kad tai – tik trūkusi cista. Po stipraus kraujavimo naktį Destiny, kuri taip pat įveikė koronavirusą, pati nuvažiavo į ligoninę. Po trijų savaičių tyrimų jai pagaliau buvo pranešta, kad serga gimdos kaklelio vėžiu.

Destiny istorija publikuota būtent dabar, kai internete renkami parašai peticijai, siekiant sustabdyti dešimtis tūkstančių su koronavirusu susijusių mirčių nuo vėžio. Šią peticiją sukūrė 4 stadijos žarnyno vėžio pacientės Kelly Smith šeima – pati Kelly mirė po to, kai karantino metu jai buvo nutraukta chemoterapija.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiojoje Britanijoje gimdos kaklelio vėžys kasmet diagnozuojamas 3200 moterų. Dienraštis „The Sun“ pradėjo kampaniją, pavadintą „#CheersForSmears“, kurios tikslas – užtikrinti, kad moterys visoje šalyje nepraleidžia savo gimdos kaklelio tepinėlių, kad ir kas benutiktų.

REKLAMA

Destiny sako: „Kovo mėnesį turėjau pasidaryti gimdos kaklelio tepinėlį – šis tyrimas daromas kas trejus metus, bet mano šeimos gydytoja man paskambino ir pasakė, kad tyrimas atšauktas dėl COVID–19. Kai pasakiau, kad jaučiu keletą nestiprių simptomų, man buvo pasakyta: „Tau tik 27, gimdos kaklelio vėžio rizika tau labai maža, todėl nesi prioritetas.“ Man pasakė, kad galiu užsirašyti pas gydytoją po 6 mėnesių. Sirgau koronavirusu ir nedirbau keturias savaites – būtent tuo metu pradėjau pastebėti neįprastą kraujavimą.“

Tuomet Destiny dar kartą pasikalbėjo su savo šeimos gydytoja – jai buvo pasakyta, kad tai – trūkusi cista. Gegužės mėnesį Destiny gydytojai sakė, kad kraujuoja jau kiekvieną dieną ir kad nuo 15 metų be jokių problemų geria kontraceptines tabletes.

REKLAMA
REKLAMA

„Vieną naktį pradėjau kraujuoti labai stipriai. Kažką pajutau ir nusprendžiau, kad daugiau nebegaliu laukti – tiesiog nuvažiavau į ligoninę. Atsimenu, kaip sėdėjau mašinoje ir galvojau, kad greičiausiai jie mane išjuoks, nes kas važiuoja į greitosios pagalbos priimamąjį vidury nakties dėl kraujavimo? Bet jaučiau, kad kažkas būtinai turi pasižiūrėti, ar man viskas gerai.

Sėdėjau ant lovos ir konsultantė padarė vidinę apžiūrą – vos pamačiusi jos veidą supratau, kad kažkas ne taip. Ji pasakė, kad turiu teniso kamuoliuko dydžio auglį. Esu sportiška ir aktyvi mergina, dirbu su vėžio pacientais, tikrai maniau, kad susirgusi vėžiu pastebėčiau, bet pasirodo, to žinoti neįmanoma. Jei būčiau pasidariusi gimdos kaklelio tepinėlį, diagnozę būčiau žinojusi jau kovą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2017 metų balandžio Destiny gimdos kaklelio tepinėlio rezultatas buvo 100 procentų normalus. Dabar jai atliekamas pirmasis chemoterapijos kursas. Vėliau prasidės šešias savaites truksianti rentgenoterapija. Deja, dėl rentgenoterapijos susilpnės jos gimda, todėl ji nebegalės išnešioti vaikų, rašoma thesun.co.uk.

Vis dėlto, jai buvo atlikta kiaušidžių transpozicija – tai operacija, kurios metu kiaušidės iškeliamos aukščiau, kad rentgenoterapijas jas paveiktų mažiau. Destiny sako: „Kiaušidžių transpozicijos operacijas daroma pro nedidelę skylutę, tai tikrai įspūdinga. Iš esmės jie atjungia kiaušides ir prisega jas aukščiau, po šonkauliais. Dabar mano kiaušidės po šonkauliais – norėčiau pamatyti savo rentgeno nuotrauką. Rentgenoterapija padarys žalos, bet ji nebus didelė, nes mano kiaušidės dabar yra aukščiau.“

REKLAMA

Destiny pridūrė, kad tokiu būdu ji galės tikėtis sėkmingos dirbtinio apvaisinimo procedūros arba susilaukti kūdikio su surogatinės motinos pagalba. Kad mergina neprarastų plaukų, ji taip pat dėvi specialią šaldančią kepurėlę, kuri užmarina plaukų šaknis.

Mergina pasiryžusi vėžį įveikti ir mielai dalinasi informacija apie gimdos kaklelio tepinėlius – ji įkūrė ir „GoFundMe“ puslapį.

Destiny sako: „Gydytojai sako, kad mano liga dabar yra trečiojoje stadijoje. Jei būčiau pasidariusi tepinėlį, galėjau likti pirmojoje stadijoje – tada auglį būtų buvę galima tiesiog pašalinti. Svarbiausia, jei jaučiate, kad jums nustatyta diagnozė netiksli, jei įtariate, kad kažkas ne taip, būtinai kreipkitės antrosios nuomonės. Manau, kad moterims labai svarbu, kad gimdos kaklelio tepinėliai būtų privalomi ir reguliarūs.

Tai – vienas tų dalykų, kurių moterys darytis nemėgsta, jų šeimos gydytojai turi jas spausti ir įtikinti, kad to tikrai reikia. Gal tai kai kurioms nelabai maloni procedūra, bet ji labai svarbi ir gali išgelbėti jūsų gyvybę. Šis tyrimas vis dar susijęs su kažkokia stigma – moterys galvoja, kad jei darysis šį tyrimą, bus teisiamos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų