REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Algirdas Bielskas inksto transplantacijos laukė pusantrų metų. Skambučio, kad atsirado donorinis inkstas ir jam reikia atvykti į Kauno klinikas dėl tyrimų, vyras sulaukė gegužę.

Algirdas Bielskas inksto transplantacijos laukė pusantrų metų. Skambučio, kad atsirado donorinis inkstas ir jam reikia atvykti į Kauno klinikas dėl tyrimų, vyras sulaukė gegužę.

REKLAMA

„Nors šalyje dar buvo karantinas, apie jo sveikatos sistemai keliamus iššūkius tuo metu net negalvojau. Labai laukiau inksto transplantacijos ir norėjau kuo greičiau palengvinti savo kasdienybę. Sunku nusakyti žodžiais, kaip apsidžiaugiau sužinojęs, kad inkstas man idealiai tinka! Šiandien, po atliktos transplantacijos, jaučiuosi puikiai“, – džiaugiasi sėkmingai po transplantacijos į gyvenimą grįžtantis Algirdas.

Kauno klinikų pacientui inksto transplantacijos prireikė dėl inkstų policistozės. Inkstų nepakankamumas pacientui nustatytas dar prieš 10 metų, tačiau per 6 metus liga progresavo iki visiško inkstų nepakankamumo, todėl prieš kelis metus vyrui pradėta pakaitinė inkstų terapija – hemodializės.

REKLAMA
REKLAMA

„Į šias procedūras tris kartus per savaitę Algirdui tekdavo vykti iš namų 25 kilometrus. Kai sužinojome, kad atsirado donorinis inkstas, puikiai tinkantis šiam pacientui, visi apsidžiaugėme ir pradėjome transplantacijos procedūras. Sėkminga inksto transplantacija grąžino vyrui laisvę normaliai dirbti be nepatogumų – hemodializių, jis nebepriklausomas nuo privalomų gydomųjų procedūrų.

REKLAMA

Didžiausia laimė mums, medikams, karantino laikotarpiu buvo namo iš ligoninės išleisti besišypsančius, antrą gimtadienį atšventusius pacientus“, – sėkminga inkstų transplantacija džiaugiasi Kauno klinikų Nefrologijos klinikos Klinikinės nefrologijos ir rezistentiškos gydymui arterinės hipertenzijos sektoriaus vadovė, gydytoja nefrologė prof. Inga Skarupskienė, rašoma Kauno klinikų pranešime spaudai.

Pasak Kauno klinikų Urologijos klinikos vadovo prof. Mindaugo Jievalto, inksto transplantacija vyko sklandžiai ir užtruko apie 4 valandas. „Atkūrus kraujotakos procesą į persodintąjį inkstą, jis pradėjo veikti iš karto. Tai geras ženklas, leidžiantis tikėtis ilgalaikio ir gero inksto funkcionavimo. Pooperacinis periodas taip pat praėjo sklandžiai ir be komplikacijų. Džiaugiamės, kad karantino laikotarpiu gyvybiškai svarbios transplantacijos nesustojo“, – pasakoja prof. M. Jievaltas.

REKLAMA
REKLAMA

Profesorius pripažįsta, jog karantino sąlygos lėmė kiek ilgesnį pasirengimą transplantavimui, recipientų atranką, nes teko atlikti papildomus COVID-19 tyrimus, sulaukti jų atsakymų, tačiau dirbant daugiadalykei komandai procesai vyko sklandžiai.

2020 m. Kauno klinikose atlikta 20 kadaverinių inkstų transplantacijų, iš kurių net 15 atlikta karantino metu, visos jos buvo sėkmingos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų