REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Odontologijos ekspertai atskleidžia, kaip liežuvio išvaizda gali suteikti reikšmingų užuominų apie bendrą sveikatos būklę. Ką apie jus atskleidžia jūsų liežuvis?

Odontologijos ekspertai atskleidžia, kaip liežuvio išvaizda gali suteikti reikšmingų užuominų apie bendrą sveikatos būklę. Ką apie jus atskleidžia jūsų liežuvis?

REKLAMA

Norint palaikyti gerą burnos sveikatą, svarbu rūpintis dantimis ir palaikyti burnos higieną. Tačiau vienas dalykas, kurį daugelis dažnai pamiršta, yra liežuvis, iš kurio nemažai galima pasakyti apie žmogaus sveikatą. Tai gali būti raudonos dėmelės ar perštintys gumbeliai, burnos spalva ar paviršiaus nelygumai – visa tai gali reikšti įvairias problemas, dėl kurių reikėtų pasitikrinti.

„Emergency Dentist Sydney“ ekspertai paaiškino, kaip liežuvis parodo bendros sveikatos būklės problemas ir į ką reikėtų atkreipti dėmesį.

Braškinis liežuvis

Jei jūsų liežuvis yra rožinės spalvos, tai reiškia, kad liežuvis blogai reaguoja į tam tikrą maistą, stresą ar tam tikrų vitaminų trūkumą. Dažnai ryškiai rožinis liežuvis eina išvien su skaudančia gerkle, o tai gali būti ir infekcijos – streptokoko ar skarlatinos – požymis. Šios ligos gydomos antibiotikais, todėl jei pastebite reikšmingą pokytį liežuvio paviršiuje, geriausia pasitikrinti pas gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA

Baltas liežuvis

Balti lopai ant liežuvio paprastai atsiranda dėl prastos burnos higienos, rūkymo ar lėtinio alkoholio vartojimo. Tinkamai burnos higienai reikia kasdien valantis dantis valytis ir liežuvį. Tačiau jei per porą savaičių niekas nepasikeičia, geriausia situacijos paaiškinimo kreiptis į gydytoją.

REKLAMA

Smulkūs gumbeliai

Smulkūs gumbeliai ant liežuvio dažnai atsiranda dėl tam tikro tik ką suvalgyto maisto – pavyzdžiui, nuo labai karšto ar aštraus patiekalo. Paprastai tai praeina savaime, bet jei burnoje jaučiate diskomfortą, tai taip pat gali būti skrandžio opa arba herpis. Šie dalykai taip pat galiausiai praeina savaime, bet jų sukeliamą diskomfortą taip pat galima šalinti tam tikrais gydymo būdais. Ištinęs liežuvis

Jei netyčia įsikandote liežuvį arba gėrėte ką nors karšto, liežuvis gali kiek patinti. Patinimas paprastai praeina savaime, o ekspertai rekomenduoja procesui pagreitinti į burną įsidėti leduką. Jei liežuvis ištinęs stipriai, tai gali reikšti kokią nors alerginę reakciją, todėl jei nerimaujate, kreipkitės į gydytoją, rašoma dailystar.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Grioveliai ir nelygumai

Grioveliai ar nelygumai ant liežuvio dažniausiai būna dėl genetinių priežasčių. Ekspertai sako: „Tai taip pat gali reikšti, kad liežuvis yra įtrūkęs – tai ilgas įskilimas per liežuvio vidurį, kuris daugeliu atvejų būna įgimtas. Tačiau reikėtų šią būklę turėti omenyje, nes dažnai šiame įskilime ima kauptis maisto likučiai, sukeliantys blogą burnos kvapą, o taip pat ten gali veistis bakterijos, kurios taip pat gali pažeisti dantis.“

Burnos vėžys

Vyresni nei 40 metų žmonės, ypač rūkantieji, labiau rizikuoja susirgti burnos vėžiu. Pirmasis burnos vėžio simptomas yra nesugyjanti žaizdelė ar iškilimas ant liežuvio šono, su kuria kartais atsiranda ir raudonų ar baltų dėmių ant liežuvio, o taip pat gali pasireikšti kraujavimas ar nejautra. Visais atvejais pajutus bet kurį iš šių simptomų geriausia pasitikrinti pas savo šeimos gydytoją.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų