REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grupės „Dinamika“ pamiršti neįmanoma, o ypatingai – pastoviausio grupės nario, Gintauto Broko. Vis dėlto tikriausiai ne visi žino, kad šitiek žinomų dainų sukūręs vyras iš tiesų muzikinio išsilavinimo nė neturi, o didžiausias jo gautas honoraras priverstų išsižioti net ir visko mačiusius.

Grupės „Dinamika“ pamiršti neįmanoma, o ypatingai – pastoviausio grupės nario, Gintauto Broko. Vis dėlto tikriausiai ne visi žino, kad šitiek žinomų dainų sukūręs vyras iš tiesų muzikinio išsilavinimo nė neturi, o didžiausias jo gautas honoraras priverstų išsižioti net ir visko mačiusius.

REKLAMA

Laidos „Pasaulis pagal moteris“ vedėjai Kristinai Rimienei G. Brokas atvėrė širdį ir papasakojo apie tai, kaip susikūrė „Dinamika“, kodėl ji iširo, aptarė savo santykius su buvusiomis grupės lyderėmis bei prabilo ilgą laiką sklandžiusį melagingą gandą apie tai, kaip neva į „Dinamiką“ patekti galėtų kiekviena. 

Ilgiausiai grupėje prabuvęs narys

G. Brokas muzikinio išsilavinimo neturi – pagal specialybę jis yra elektronikos inžinierius, tačiau gyvenimas susiklostė taip, kad pernelyg ilgai šioje srityje dirbti jam neteko.

REKLAMA
REKLAMA

„Šilainiuose, naujoje mokykloje, esu dėstęs fiziką. Labai greitai supratau, kad tas darbas – ne man. Visa saviveikla su paaugliais – super, viskas tvarkoje, bet kai tik reikėdavo juos kažko išmokyti, mokytis jie nenorėdavo“, – sakė jis prisiminęs, kaip gerų santykių su mokyklos direktoriumi dėka jis vietoje minėto darbo gavo progą užsiimti saviveikla – taip netrukus susikūrė vaikų grupė „Saulės vaikai“.

REKLAMA

Žinomiausios „Dinamikos“ vokalistės – tiek Viktorija Mauručaitė, tiek ir Irma Jurgelevičiūtė – taip pat buvo šios grupės narės.

Tiesa, „Dinamikoje“ moterys yra viena kitą pakeitusios. Iš pradžių čia koncertavo Viktorija, po to – Irma, o vėliau ir vėl Viktorija.

„Viktorija po pusės metų nuviliojo kita grupė, o mano koncertai – jau suplanuoti, aš turėjau kažką daryti. Žinodamas, kad Irma moka visą repertuarą, nusprendžiau jai pasiūlyti“, – prisiminė Gintautas.

Paklaustas, kodėl vieni grupės nariai keitėsi dažnai, o jis – visuomet išliko, G. Brokas šypsojosi: „Tai – mano vaikas, aš tą kolektyvą kūriau. Ir jeigu aš nustočiau dainuoti, kurti, ir kažką daryti, tai automatiškai „Dinamikos“ ir nebeliktų.“

REKLAMA
REKLAMA

Kas lėmė, kad grupė taip staigiai išpopuliarėjo?

Grupė „Dinamika“ buvo be galo populiari 9-ajame dešimtmetyje. Anot G. Broko, tai nulėmė net kelios priežastys.

„Kadangi mokyklos direktorius mielaširdingai mums leisdavo naudotis aparatūra, mes viską susikraudavome į mašiną ir taip pervažiavome vos ne visas Kauno mokyklas. Su mokyklomis mes pasidarėme sau labai gerą reklamą, nes kai jas pervažiavome, mūsų kolektyvą žinojo jau daug kas, mūsų buvo lengvos, įsimenančios dainos. Manau, kad būtent tai ir lėmė mūsų iškilimą“, – vardijo jis.

„Pasaulis pagal moteris“ laidos žiūrovams Gintautas atskleidė ir didžiausią honorarą, kuri beveik lygiomis dalimis pasidalijo trise. Tai – net  50 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniečiai pradėjo mus pripažinti gal tik 1995 metais, kai o kai Valinskas (Arūnas Valinskas, – red. past.) pakvietė mus į Nidos festivalį, čia „Dinamikai“ buvo aukščiausias taškas. Vis tiek mes buvome tokia kaunietiška popso grupė, bet atėjo metas, kai mus ėmė pripažinti ir vilniečiai – nebuvo, kur dėtis.

Tiesa, kur kas liūdniau dabar prisiminti ir tuos laikus, kai grupės populiarumas ėmė sukti: „1995-aisiais buvo aukščiausias taškas. Nuo 1995 mes po truputį pradėjome leistis į apačią. Daug kas tvirtina, kad išėjus Irmai, „Dinamika“ pradėjo sėsti į apačią. Galiu atsakingai pasakyti, ką jau ne kartą ir taip esu sakęs – „Dinamika“ pradėjo sėsti dar Irmai dainuojant.“

REKLAMA

Situacija, kurios negali pamiršti iki šių dienų

Apie buvusias grupės vokalistes Gintautas atsiliepia tik gražiai, o temos apie kadaise pramogų pasaulyje garsiai nuaidėjusį I. Jurgelevičiūtės vagystės skandalą jis išvis neliečia.

„Tai niekaip mūsų nepaveikė. Ta banga greitai praėjo, niekas manęs niekur nekvietė, koncertų man irgi nepadaugėjo. Viskas buvo taip, kaip ir buvo. Tai nei nusodino, nei iškėlė. Mes stabiliai likome toje pačioje pozicijoje, kurioje ir buvome“, – trumpai paaiškino jis.

Kai grupės populiarumas ėmė blėsti, G. Brokas prisiminė, kad nariai ir toliau, sukandę dantis, bandė tęsti veiklą. „Aišku, koncertų sumažėjo, o vėliau buvo momentas, kai su Viktorija neradome bendros kalbos ir ji pasitraukė iš grupės kartu su savo prodiuseriu. Mes likome ir be jos, ir be prodiuserio. Tada dariau konkursą – rinkausi vokalistę. Va ten tai cirkai buvo…“ – besišypsodamas prisiminė jis.

REKLAMA

Per vieną radijo stotį Gintautas paskelbė reklamą, kuria skatino visas norinčias užimti „Dinamikos“ vokalistės vietą, atvykti į studiją ir sudainuoti vieną. Čia susirinko net 30-40 skirtingų moterų, vis dėlto vienas atvejis nustebino labiausiai.

„Nežinau, kas ir kodėl taip apskelbė, kad į „Dinamikos“ vokalistes galima papulti tik per lovą, bet buvau guldomas su visomis – netgi su Viktorija, kuriai tuo metu tebuvo 13 metų. Nežinau, iš kur tie pletkai, bet kažkas juos paleido. Anksčiau bandydavau tai neigti, o po to numojau ranka – tegul šneka. Bet viena mergina, turbūt, prisiklausiusi tų pletkų, atėjo ir pasakė, kad yra pasiruošusi. Pasakėme, kad gerai – tegul padainuoja. O ji pasakė, kad kam dainuoti, jei galima nueiti į kitą kambariuką, kuriame yra sofa?“ – juokėsi Gintautas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakarėliai ir galimybė pasirodyti arenose

Ir nors grupės vokalistes – Irmą ir Viktoriją – pakeisti buvo sunku, Gintautas ir toliau nenuleido rankų, nors grupės populiariumas ir toliau smuko. 

„Mes tada persikėlėme į kavines, restoranus, visokius renginius. Ten – katorga, o ne darbas, nes dirbti reikėdavo daug, o mokėdavo mažai. Be abejo, mes važiuodavome ir į koncertus, bet jų tiek nebeliko. Salės mums užsidarė – mes jų nebesurinkdavome. O gal surinkti ir nebesistengdavome, nes pakeitėme aplinką, pradėjome dainuoti ne tik „Dinamikos“ dainas. Bet bendra kabako specifika yra tokia, kad ten reikia atlikėjo, kuris dainuoja viską“, – pastebėjo jis.

REKLAMA

Pradėjęs kalbėti apie uždirbtus pinigus, G. Brokas šypsojosi – nors milijonierius nebuvo niekuomet, kai ką dabar vis dėlto darytų kitaip. „Dabar, kai pagalvoju, kaip švaistydavausi pinigais į kairę ir į dešinę, norėčiau, kad Dievas grąžintų man tą praeitį. Aišku, kad neuždirbau didelių turtų ir nesu kažkoks milijonierius“, – sakė jis.

Gintautas teigė pastebėjęs ir kitą dalyką – žmonės įsivaizduoja, jog muzikantai yra didžiausi vakarėlių liūtai ir mergišiai. Anot jo, nepaisant to, kad grupės laikais buvo visko, šitaip teigti tikrai nebūtų galima – svarbu iš klaidų pasimokyti. 

„Kol nepradėjau mokytis iš savo klaidų, atsitikdavo visokio velnio. Ir tai – ne paslaptis. Visi dainininkai žino, jei yra didelis kažkoks renginys, bus ir balius. Tik būdavo taip, kad renginys dar neprasidėjęs, o balius vyksta pilnu tempu“, – prisiminė jis.

REKLAMA

Paklaustas, ar dabar svajotų apie areninius koncertus, G. Brokas neslėpė – jei ateitį grupė ir vėl susietų su Irma, tai galėtų būti įmanoma.

„Nuo 1998 metų mes su Irma esame išsiskyrę, ir aš visą tą laiką girdžiu, kad mes turime sueiti, tęsti karjerą. Daugiau nieko ir negirdžiu. Mes visuomet draugavome, niekuomet nebuvome susipykę. Tik mes turime skirtingą požiūrį apie tai, dėl ko Irma išėjo. Aš visą laiką manau, kad ji išėjo pati, o ji mano, kad aš ją išmečiau“, – kalbėjo jis.

Visą ištrauką iš laidos „Pasaulis pagal moteris“ su G. Broku galite pamatyti peržiūrėję vaizdo įrašą straipsnio pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų