REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po karantino sostinės senamiestyje būsto nuomos kainos smuko dešimtadaliu. Per karantiną kone išnykus trumpalaikės būsto nuomos rinkai, atsilaisvino šimtai anksčiau užsieniečių apgyvendinimui naudotų prabangiai įrengtų butų. Tiesa, būsto nuomos kainos kituose sostinės mikrorajonuose ir šalies miestuose išlieka panašios.

Po karantino sostinės senamiestyje būsto nuomos kainos smuko dešimtadaliu. Per karantiną kone išnykus trumpalaikės būsto nuomos rinkai, atsilaisvino šimtai anksčiau užsieniečių apgyvendinimui naudotų prabangiai įrengtų butų. Tiesa, būsto nuomos kainos kituose sostinės mikrorajonuose ir šalies miestuose išlieka panašios.

REKLAMA

Pasak ekonomistų, visi – ir nuomininkai, ir nuomotojai laukia rudens, kuomet ir pasimatys tikroji šalies ekonominė situacija ir galimybės.

Vienas butas anksčiau buvo nuomojamas į Lietuvą plūstantiems turistams. Tačiau nuo karantino pradžios jame dar niekas negyveno.

Nekilnojamo turto brokeriai sako, kad būtent sostinės senamiestyje šiuo metu – didžiausia būstų pasiūla ir kainos čia krito smarkiausiai, maždaug 10-ia procentų.

REKLAMA
REKLAMA

„Dalis nuomotojų, kurie nuomavo trumpalaikei nuomai, tai yra turistams, kaip alternatyvą viešbučiams, jie buvo priversti, dalis nuomotojų pereiti į ilgalaikę nuomą, kas padidino, labai padidino ilgalaikės nuomos būsto pasiūlą. Padidėjus pasiūlai paklausa yra sumažėjusi dėl išvykusių studentų, dėl žmonių užimtumo darbo atžvilgiu, ir tai lėmė nedidelį kainų sumažėjimą atskiruose segmentuose“, – sako „Inreal" investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

REKLAMA

Panašu, kad ši tendencija išsilaikys ir toliau, nes kol kas trumpalaikės nuomos atsigavimo ženklų dar nematyti. Net ir pasibaigus vasarai.

„Ruduo visada pasižymi tokiu nedideliu, kokių 5-7, iki 10 procentų kainų kilimu, bet šie metai to tokio optimizmo gal ir nebus labai didelio, tai tikėtina, kad gal matysim tiesiog aktyvesnę rinką, bet ar matysim nuomos kainų augimą, aš abejoju“, – pasakoja „Ober-Haus" nekilnojamo turto brokeris Marius Čiulada.

Pasak nekilnojamo turto brokerių, kituose rajonuose sostinėje bei kituose šalies miestuose būsto nuomos kainos pasibaigus karantinui išliko daugiau mažiau tokios pačios. O štai nuomininkai po karantino tapo daug išrankesni.

REKLAMA
REKLAMA

„Juokaujam, kad vakar dienos bobučių baldai ir kažkokie 20 metų senumo įrengimai jau nebetenkina šiuolaikinio žmogaus, ir vis tiek nuomojasi dažniausiai jauni žmonės, jie mieliau renkasi kažkokias nevisiškai patvarius ar ten ilgaamžius odinius 10 metų senumo baldus, tinka ir ta pati „Ikea“, – teigia M. Čiulada.

Šiuo metu buto su vienu miegamuoju nuoma sostinės senamiestyje kainuoja apie 400-600 eurų per mėnesį, trijų ir daugiau kambarių vidutiniškai atsieina 600-900 eurų.

Kituose sostinės mikrorajonuose butai apie 50-100 eurų pigesni, priklausomai nuo jų kokybės. O štai norintiems įsigyti būstą, mažesnių kainų kol kas tikėtis neverta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors naujų būstų parduodama mažiau, tačiau nekilnojamo turto brokeriai tikina, kad daugelis pardavėjų labiau linkę palaukti geresnių laikų nei mažinti kainas.

Prieš karantiną Vilniaus mieste buvo parduodama apie 600 butų per mėnesį, jam prasidėjus pardavimai krito iki 50-ties. Birželio mėnesį buvo parduota 250 butų Vilniaus mieste. Tiesa, nekilnojamo turto vystytojai pirkėjus bando suvilioti kitais būdais.

„Galbūt padaugėjo akcijų, kai yra siūlomos netiesioginės nuolaidos, kai yra vystytojai siūlo padengti paskolos įmokas, jeigu atsitiktų kažkokios finansinės problemos, su darbo užmokesčiu pirkėju, kiti siūlo pakoreguoti būsto kainą, jeigu kainos rinkoje pasikeis, treti tiesiog siūlo buitinę techniką, tiesiog siūlo parkavimo vietą“, – kalbėjo T. S. Kvainickas.

REKLAMA

Šalies ekonomistai stebėdami nekilnojamo turto rinką sako, kad nepaisant nedidelių kainų pasvyravimų, būsto nuomos kaina ateityje smarkiai smukti neturėtų.

„Nereikėtų turėti lūkesčių, kad labai nuoma atpigs, visų pirma, dėl demografinių priežasčių. Mes matome šiemet apskritai unikali situacija tuo, kad yra teigiama grynoji imigracija jau antrus metus, tai yra gyventojų skaičius Lietuvoje didėja ir tuo pačiu, aišku, ir didžiausia koncentracija, ir didžiausias augimas yra didmiesčiuose“, – sako „Swedbank" ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Tiesa, kol kas prognozuoti kaip greitai būsto nuomos kainos vėl pradės kilti, esą dar per anksti. Tikroji situacija, pasak ekonomistų, pasimatys tik rudenį.

REKLAMA

„Pagrindinė masė visgi juda iš inercijos didžia dalimi ir, na, kainų kilimo nėra, bet nėra ir kažkokio kritimo, status quo situacija, visi laukia rudens, rudenį pasimatys ta tikresnė, realesnė situacija“, – pasakoja ekonomistas „Luminor" Žygimantas Mauricas.

Ekonomistai prognozuoja, kad trumpalaikės būsto nuomos rinka anksčiausiai galėtų atsigauti tik kitų metų vasarą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų