REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos pajūryje uždraudus prekiauti alkoholiu, Palangos miesto svečiai sistemą bando apeiti paplūdimyje paslapčia gurkšnodami parduotuvėje pirktus gėrimus. Tokie įžūlus poilsiautojai kelia problemų Palangos gelbėtojams, todėl tramdyti girtuokliaujančius atostogautojus tenka pasitelkti ir policiją.

Lietuvos pajūryje uždraudus prekiauti alkoholiu, Palangos miesto svečiai sistemą bando apeiti paplūdimyje paslapčia gurkšnodami parduotuvėje pirktus gėrimus. Tokie įžūlus poilsiautojai kelia problemų Palangos gelbėtojams, todėl tramdyti girtuokliaujančius atostogautojus tenka pasitelkti ir policiją.

REKLAMA

Nors didelė dalis vietinių atostogautojų šiemet renkasi būtent Lietuvos pajūrį, Palangos gelbėtojų vadas Jonas Pirožnikas ramina – paplūdimiai nėra sausakimši, nes šiemet kurortas nesulaukė svečių iš užsienio.

„Negalėčiau teigti, kad tikrai daugiau žmonių, dėl to, kad kompensavosi – nėra užsieniečių, nėra turistų, kurie atvažiuodavo ir užpildydavo tas nišas mūsų Lietuvos piliečių“, – tv3.lt kalbėjo J. Pirožnikas.

Girtaujantiems kviečia policiją

Šiemet Lietuvos pajūryje draudžiama prekiauti alkoholiu. Vis dėlto, pasak J. Pirožniko, tautiečiai šį draudimą apeina apsirūpindami alkoholiu iš parduotuvių. Nuo alkoholį paslapčia vartojančių poilsiautojų šiuo metu saugo tik blogas oras.

REKLAMA
REKLAMA

„Ar buvo kavinės, ar ne, vis tiek žmonės atsinešdavo ir gerdavo. Tie, kurie neturi daug pinigų, tie atsineša iš prekybos centrų ir atsigeria. Aišku, kai nebeparduodama paplūdimyje, tai jų padaugėja“, – pasakoja J. Pirožnikas.

REKLAMA

Pričiupę alkoholį gurkšnojančius vasarotojus Palangos gelbėtojai juos įspėja, o geriantiems toliau kviečia policiją.

Kraujyje fiksuoja didžiulius alkoholio kiekius

Kad kyla problemų dėl girtuokliaujančių vasarotojų, pripažįsta ir Palangos medikai. Kadangi kurortas neturi atskiros išblaivymo įstaigos, visi alkoholiu apsinuodiję ir, pavyzdžiui, gatvėje sukniubę žmonės vežami Palangos medikams.

„Yra pakankamai daug pacientų po alkoholio vartojimo. Kiekvieną dieną su šituo srautu susiduriame. Tai gali būti ir traumų ligoniai. Jie atvežami greitosios ir dėl to, kad mieste kažkur guli. Pergeria ir moterys, alkoholio kiekiai pakankamai dideli kraujyje yra, kas stebina. Ir virš 4 promilių randame“, – teigė Klaipėdos jūrininkų ligoninės Palangos departamento vadovė Laimutė Ežerinskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nors neatliko statistiko analizės, Palangos departamento vadovė sako manantis, kad apsinuodijimų alkoholiu pamažu vis daugėja.

„Man atrodo, kad daugiau, bet aš tikrai nedariau analizės. Pagal tai, ką aš kiekvieną dieną žurnalą registracijos vartau, tai kiekvieną dieną yra“, – pastebėjo pašnekovė.

Tenka gausinti pajėgas

Tuo metu Palangos policija pastebi, kad vasarą, palyginus su kitais sezonais, nusikaltimų skaičius kurorte šokteli. Dažniausiai pareigūnai sulaukia skundų dėl triukšmo ar girtuoklysčių, taip pat padaugėja vagysčių.

„Dominuoja viešosios tvarkos pažeidimai – girto asmens pasirodymas viešoje vietoje, skundai dėl triukšmo ir panašūs pažeidimai. Padaugėja vagysčių iš automobilių – pasigendama brangių automobilių vairų, multimedijos, žibintų, apdailos detalių ir panašiai“, – atsakyme tv3.lt rašė Palangos miesto policijos komisariato viršininkas Algirdas Budginas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, miesto gyventojai ir svečiai per savo neapdairumą dažnai tampa ilgapirščių taikiniais.

„Žmonės gana dažnai netenka be priežiūros, ne vietoje paliktų daiktų – dviračių (dažnai neprirakintų), paplūdimiuose, poilsio patalpose, ar automobilių salonuose paliekamų rankinių, piniginių, mobiliųjų telefonų, kitų vertingų asmeninių daiktų“, – pridūrė A. Budginas.

Be to, vasaromis policijos pareigūnai Palangoje rengia ir daugiau įvairių prevencinių priemonių, daug dėmesio skiriama viešosios tvarkos, prekybos pažeidimų paplūdimiuose kontrolei – prekyba alkoholiu, alkoholinių gėrimų vartojimas paplūdimiuose.

Sulaukė vandalų išpuolio

Birželio pabaigoje Palangoje apgadintas gelbėtojų postas. Vandalai išdaužė langą, o ant kito užrašė įžeidžiantį užrašą. Palangos gelbėtojų vadas įtaria, kad taip gelbėtojams keršijo nelegaliai paplūdimyje alkoholiu prekiaujantys čeburekų pardavėjai.

REKLAMA

„Galimai tą galėjo padaryti čeburekų prekiautojai. Todėl, kad mes padarėme didelį smūgį kartu su policijos pareigūnais. Darėme didelę akciją ir buvo daug sutramdyta, surašyta administracinės teisės pažeidimo protokolų, buvo nubausta už prekybą. Daliai asmenų teko mokėti nuo 1500 iki 1900 eurų baudą, kurie papuolė antrą kartą“, – sakė J. Pirožnikas.

Laimei, su panašiais atvejais Palangos gelbėtojams daugiau neteko susidurti.

Paplūdimyje – ir su kaukėmis

Taip pat J. Pirožnikas džiaugiasi, kad poilsiautojai jau išmoko atsakingiau elgtis vandenyje, todėl bent kol kas gelbėtojams neteko susidurti su didelėmis problemomis.

REKLAMA

„Kol kas iki šios dienos neturėjome didelių problemų. Nidoje buvo šeši skendimai, Klaipėdoje du, mes neturėjome nė vieno. Kol kas vasara palanki, gera. Bet, kas bus toliau, sunku spėlioti. Mes daug įdedame darbo, daug rūpesčių turime krante. Susitvarkome krante, kad nereikėtų dirbti vandeny“, – pastebėjo gelbėtojų vadas.

Jis taip pat primena, kad paplūdimyje galioja rekomendacija tarp poilsiautojų palaikyti saugų atstumą. Taip pat, anot J. Pirožniko, prie jūros jam teko matyti vyresnio amžiaus vasarotojų su kaukėmis.

„Mačiau, kad asmenys, esantys rizikos grupėje, vaikšto ir su kaukėmis“, – sakė pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų