REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Braškes auginantys ūkininkai dėl gausaus derliaus nebeturi kur padėti uogų, baiminasi, kad jos dar lysvėse tiesiog supūtų. Todėl ėmė braškynuose jas dalinti kone pusvelčiui. Tiesa, su viena sąlyga – nusirinkti uogas tenka patiems.

Braškes auginantys ūkininkai dėl gausaus derliaus nebeturi kur padėti uogų, baiminasi, kad jos dar lysvėse tiesiog supūtų. Todėl ėmė braškynuose jas dalinti kone pusvelčiui. Tiesa, su viena sąlyga – nusirinkti uogas tenka patiems.

REKLAMA

Braškių sezonas jau eina į pabaigą. Taigi, galima sakyti, kad braškynuose nurinkinėjamos paskutinės uogos. O jei atvyksite patys ir susirinksite braškes savarankiškai, kilogramas kainuos 50 euro centų.

Iki minimumo nukainuojamos braškės ne be reikalo, mat nuo gausių kritulių jos pradėjo pūti, todėl ūkininkai bijo, kad derlių reikės tiesiog išmesti.

Tad kviečia žmones pačius atvykti į braškyną ir už minimalią kainą prisiuogauti patiems, kiek tik geidžia širdis.

REKLAMA
REKLAMA

„Gamta padiktavo, prinokino daug uogų ir matom, kad jos žus, jeigu mes nepadarysim tokios akcijos, nenuskinsim laiku, tai tokia kaip ir pusiau labdara gaunasi“, – sako ūkininkas Vladas Guzelis.

REKLAMA

Dešimtyje hektarų žemės raudonskruostes uogas auginantis ūkininkas pasakoja, kad dėl šių metų gausaus braškių derliaus jomis apdalija ir vargingiau gyvenančias šeimas, ir vaikus.

O norinčių už pusę euro prisirinkti uogų braškyne netrūkta. Kone visą dieną vieni po kitų žmonės plūsta į laukus ir pasilenkę skabo uogas. Tiesa, įprastai sezono viduryje kilogramas paties prisirinktų braškių kainuoja apie eurą:

„Jau ne tai, kad gera. Ji super super gera. Net atrodo, galėtų būti ir 80 centų. Kai pagalvoji, žmonėms gi vis tiek yra išlaidos didelės.“

REKLAMA
REKLAMA

„Pakankamai turim užgyvenę, didelę šeimą, tai daug ir suvalgom. Savas suvalgom šviežias, o atsargom va. Kaip ir puikiai suprantam situaciją, kad tiesiog nėra kam, tai kad neprapultų tas derlius, tai čia net ir ne klausimas.“

Kam užtenka dešimties kilogramų, o kas pasiryžęs prisiuogauti ir šimtą. Prisirinkę uogų, braškiautojai eina į svėrimo punktą, kur suskaičiuojama, kiek kilogramų pririnkta.

O iš braškyno persikelkime į vieną Vilniaus turgavietę, kur uogos jau surinktos ir belieka tik nusipirkti. Lietuviškos braškės čia kainuoja per tris eurus.

„Šviežio skynimo, va, dabar parduosiu va šitas tokias nedideles, po 3,20 euro. Jeigu būna labai didelės, bet šiandien aš neturiu, panašiai į šitą, vakar skynimo, tai 3,50“, – pasakoja braškių augintoja Loreta Vytienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Braškių sezonui besibaigiant, dažnas tautietis sako, kad šių uogų jau atsivalgė ir dabar pereina prie miško uogų, t.y., žemuogių, mėlynių:

„Tikrai atsivalgėm.“

„Kartą nupirkau, bet nenoriu daugiau. Visai nenoriu. Ankščiau jos kvepėjo. Kai pradėjo braškes pardavinėti, nueini prie turgaus tai mmmm. O dabar nėra to kvapo.“

„Nedaug, tik sau. Jokių uogienių, nieko negaminom, bet sau pavalgyti tai turėjom ir dar yra.“

„Dar valgom, kasdien perku po kilogramą šeimai savo.“

Mitybos specialistai įspėja su braškėmis, kaip ir su kitomis uogomis, neperlenkti lazdos, mat jų padauginus, gali prasidėti ir alergija. Suvalgyti per dieną patariama ne daugiau kaip keturis šimtus gramų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų