REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio teigimu, prievolė dėvėti apsaugines kaukes galėtų grįžti, kai sergamumo Covid-19 rodiklis Lietuvoje viršytų penkis atvejus 100 tūkst. gyventojų. Anksčiau svarstyta, kad kaukės galėtų grįžti, kai sergamumas viršytų 15 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio teigimu, prievolė dėvėti apsaugines kaukes galėtų grįžti, kai sergamumo Covid-19 rodiklis Lietuvoje viršytų penkis atvejus 100 tūkst. gyventojų. Anksčiau svarstyta, kad kaukės galėtų grįžti, kai sergamumas viršytų 15 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

REKLAMA

„Bus patvirtintas kriterijus. Šiandien mes kalbame apie penkis atvejus 100 tūkst. gyventojų, jeigu viršija, tada atsirastų galimybė ministrui svarstyti apie atskirus sektorius. 

Turime tuos didžiausią riziką keliančius sektorius – viešasis transportas, prekybos centrai. Bet šiandien tokio kriterijaus dar nėra pagrįsta. Mes negauname moksliškai aiškiai pagrįstos medikų rekomendacijos. Artimiausiu metu tą kriterijų turėsime. Tai gali būti apie penkis. Tada būtų reikalavimas dėvėti kaukes“, – žurnalistams Vyriausybėje ketvirtadienį kalbėjo S. Skvernelis.

Poreikio grąžinti kaukes kol kas nėra

Vyriausybė ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai patikėjo priimti sprendimą, kada Lietuvoje būtų galima grąžinti prievolę dėvėti apsaugines kaukes. Pirmiausiai apsauginės kaukės grįžtų į prekybos vietas, masinius renginius ir viešąjį transportą.

REKLAMA
REKLAMA

„Artimiausiu metu sveikatos apsaugos ministras nustatys kriterijus, kuriuos pasiekus, bus reikalinga grįžti prie kaukių dėvėjimo atskirose vietose. Tai svarbu, siekiant kiek įmanoma labiau užkardyti viruso plitimą ir palaikyti gerą epidemiologinę situaciją šalyje“, – sakė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

REKLAMA

Tiesa, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ketvirtadienį patikino, kad šiuo metu nėra poreikio grįžti prie prievolės dėvėti apsaugines kaukes. Vis dėlto, pasak ministro, nors poreikio nėra dabar, jis gali atsirasti artimiausiomis savaitėmis, jei epidemiologinė situacija blogės.

„Kol kas poreikio grįžti prie privalomo kaukių naudojimo nėra“, – Žinių radijui sakė Aurelijus Veryga.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, dabar sergamumas Covid-19 Lietuvoje nesiekia dviejų atvejų 100 tūkst. gyventojų. 

Norėtų privalomo testavimo

Taip pat, ministrų kabineto sprendimu, A. Veryga galės nuspręsti, ar į Lietuvą iš trečiųjų šalių atvykstantys asmenys turės būti privalomai izoliuojami dvi savaites. 

REKLAMA
REKLAMA

Anot S. Skvernelio, privaloma izoliacija būtų taikoma naujai į šalį atvykusiems asmenims. 

„Mes kalbėtume apie naujus atvykimus. Tikrai nėra galutinio sprendimo. Suteikta galimybė ministrui. Nėra to sprendimo, kad [privalomas Covid-19] testas ir dvi savaitės būtinos izoliacijos. Ministras nustatys tas sąlygas, jei bus reikalinga. Testas, manau, privalomas turėtų būti. O esant neigiamam rezultatui, užsienietis galėtų atlikti darbo funkcijas“, – svarstė S. Skvernelis.

Privalomą izoliaciją bei testavimą norima taikyti ne tik iš trečiųjų šalių atvykusiems užsieniečiams, bet ir lietuviams.

„Taip, tokią teisę įgija operacijų vadovas – priimti sprendimus dėl tų šalių, kur viršija, pagal mūsų rodiklius, 25 susirgimus 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias dvi savaites. Jeigu viršys, bus privaloma izoliacija“, – sakė S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis sprendimas priimtas po to, kai šią savaitę pranešta apie 20 iš Uzbekijos atvykusių asmenų užsikrėtimą koronavirusu. Jie visi atvyko dirbti tolimųjų reisų vairuotojais į Kaune registruotą įmonę „Hegelmann Transporte“. Šiuo metu tiriama apie pora šimtų šios įmonės darbuotojų.

Prieš Vyriausybės posėdį premjeras S. Skvernelis taip pat pareiškė, kad sergančiųjų užsieniečių grasinimai užkrėsti Covid-19 aplinkinius bus netoleruojami, jie bus deportuojami iš šalies.

„Netoleruosime tokių grasinimų, apie kuriuos skelbiama žiniasklaidoje. Į pasisakymus „išeisiu į miestą ir užkrėsiu kitus“ ir panašius arba atitinkamą elgesį bus reaguojama griežtai ir principingai. Viza tokiems asmenims bus naikinama, jie patys bus deportuojami iš Lietuvos“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų