REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aferoje minimas „London Grill“: suimti du įtariamieji

Kauno apylinkės teismas trečiadienį vienam mėnesiui leido suimti maitinimo įstaigų „Grill London“ vadovą Andrių Lavrinavičių ir asociacijos automobilių sporto klubas „ESmotorsport“ vadovą Ernestą Staponkų, įtariamus šešėline veikla.

Kauno apylinkės teismas trečiadienį vienam mėnesiui leido suimti maitinimo įstaigų „Grill London“ vadovą Andrių Lavrinavičių ir asociacijos automobilių sporto klubas „ESmotorsport“ vadovą Ernestą Staponkų, įtariamus šešėline veikla.

REKLAMA

O dabar paviešintoje šešėlinės ekonomikos schemoje kaip įtariama veikė „Grill London“ akcininkas 37 erių Andrius Lavrinavičius ir  42 ejų lenktynininkas Ernestas Staponkus, vadovaujantis  automobilių sporto asociacijai „ESmotorsport“, per kurią ir plovė pinigus.

Kauno apylinkės teismo teisėja Violeta Miceikienė sakė, kad prokurorai prašė suimti įtariamuosius 3 mėnesiams: „Buvo priimtos dvi nutartys. Prokuroro prašymai buvo tenkinti iš dalies. Abu įtariamuosius leisti suimti mėnesiui.

Prokuroro prašyme buvo nurodyta, kad įtariamieji gali slėptis, trukdyti procesui ir būdami laisvėje darys naujas nusikalstamas veikas. Remiantis ikiteisminio tyrimo duomenimis, būdami laisvėje abu įtariamieji gali trukdyti tyrimui, paveikti neapklaustus liudytojus ir paslėpti tam tikrus daiktinius įrodymus.“

REKLAMA
REKLAMA

Teisėja pridūrė, kad mėnuo yra pakankamas terminas surinkti papildomus įrodymus, kurie leist spręsti – pratęsti kardomąsias priemones ar nepratęsti.

REKLAMA

V. Mickienė pridūrė, kad abu įtariamieji savo kaltės nepripažįsta ir mano, kad nieko nusikalstamo nepadarė: „Vienas iš įtariamųjų parodymų dar nedavė, o kitas nemato savo veiksmuose nusikalstamos veikos požymių. Vienas iš įtariamųjų anksčiau yra teistas, tačiau teistumas yra išnykęs.“

BNS žiniomis, įtariant šešėline veikla ir vengiant sumokėti mokesčius, suimtas restoranų tinklo „Grill London“ vadovas A. Lavrinavičius ir Lietuvos automobilių sporto federacijos viceprezidentas bei automobilių sporto klubo „ESmotorsport“ vadovas Ernestas Staponkus.

REKLAMA
REKLAMA

Federacijos generalinis sekretorius Tadas Vasiliauskas BNS sakė, jog federacija minimame teisėsaugos tyrime nefigūruoja. A. Lavrinavičius nurodomas ir kaip bendrovės „Grovitas“ vadovas, paskambinus viešai prieinamais kontaktais, BNS susisiekė su advokatų profesinės bendrijos „JurisConsultus“ advokatu Gilbertu Kinderevičiumi.

Jis, paklaustas, ar bendradarbiauja su A. Lavrinavičiumi, teigė, kad tai – kliento ir advokato paslaptis. „Mano yra kaip advokato ir kliento paslaptis ir aš jums negaliu nieko komentuoti“, – teigė advokatas.

Jis taip pat teigė negalintis pakomentuoti, ar šiuo metu A. Lavrinavičius yra sulaikytas, ir, ar jam pareikšti įtarimai. „Nieko aš šiuo metu negaliu pakomentuoti, vyksta ikiteisminis tyrimas“, – sakė G. Kinderevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlikta per 40 kratų

Šį trečiadienį jau rašyta, kad teisėsauga paskelbė išaiškinusi maitinimo paslaugų bendrovę ir sporto asociaciją, manoma, besivertusias šešėline veikla, siekiant nuslėpti mokesčius. Kratos buvo atliktos „Grill London“ ir kituose tiems patiems savininkams priklausančiuose restoranuose. Abu sulaikytus įtariamuosius teismas leido suimti mėnesiui.

„Schema buvo pridengiama civiliniais santykiais, tariamai sudarytomis įvairiomis sutartimis. Buvo išgryninami pinigai ir, įtariame, kad grąžinami paramos davėjams“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Laimonas Petreikis.

REKLAMA

„Verslas, paremdavo, gaudavo atskirą dalį pinigų grynaisiais pinigais, o asociacijos prezidentas, tuos pinigus galimai išsigryninęs, pasilikęs galbūt dalį procentų, duodavo pinigus, taip sukurdami šešėlinę ekonomiką“, – sakė laikinasis Kauno apskrities policijos vadovas Elanas Jablonskas.

Šioje byloje įtarimai pateikti dviem asmenims – asociacijos ir įmonės vadovams, gimusiems 1983 ir 1978 metais – ir vienam juridiniam asmeniui. Asmenys sulaikyti, vienas jų suimtas mėnesiui, kitą taip pat prašoma suimti.

„Pirminiais duomenimis, įtariame, kad išvengta apie 200 tūkst. eurų mokesčių, tačiau renkami, naujai gaunami duomenys rodo, kad tos sumos galimai išvengtų mokesčių bus gerokai didesnės“, – sakė prokuroras.

REKLAMA

Teisėsaugos duomenimis, viešojo maitinimo paslaugas teikiančio tinklo vadovas bei kitos įstaigos prezidentas, iš anksto susitarę, nuo 2017 metų sausio 1 dienos iki 2019 metų gruodžio 31 dienos iš maitinimo paslaugas teikiančio tinklo įmonių į kitos įstaigos sąskaitą, kaip paramą, pervedė daugiau nei 400 tūkst. eurų. Tokiu būdu paramos davėjas išvengė mokesčių, susidariusių dėl, kaip įtariama, neteisingų duomenų pateikimo apie paramos teikimą.

Apie daromą nusikalstamą veiką nežinantiems bendrovių apskaitą tvarkantiems asmenims, pasak teisėsaugos, buvo pateikta įrašyti į deklaracijas galimai neteisingus duomenis apie aukščiau paminėtų bendrovių pajamas, pelną, turtą ir paramos teikimo ataskaitas ir pateikti mokesčių inspekcijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turimais duomenimis, parama galėjo būti išgryninama ir dalinai grąžinama. Atliekant ikiteisminį tyrimą vykdyta didelė teisėsaugos operacija, joje dalyvavo daugiau kaip 130 pareigūnų penkiose apskrityse, Kriminalinės policijos biuras, Valstybinė mokesčių inspekcija, atlikta per 40 kratų, apklausta šimtas liudytojų.

Asociacija, pasak Kauno policijos viršininko, yra „susijusi su sportine veikla“, tačiau daugiau duomenų jis nepateikė, motyvuodamas tebevykdomais tyrimo veiksmais. Ši asociacija, pasak prokuroro, vykdo ir realią veiklą. Maitinimo įstaiga Lietuvoje veikia didžiuosiuose šalies miestuose.

Pasak E. Jablonsko, pas vieną iš verslininkų per kratą grynaisiais rasta 800 tūkst. eurų. „Bendra suma – šiuo metu mes saugome milijoną eurų“, – sakė jis. Kratų metu taip pat rasta ir paimta daugiau nei 41 tūkst. JAV dolerių (36,3 tūkst. eurų), paimti įvairūs dokumentai, užrašai, telefonai, kompiuteriai, laikmenos, 350 šoviniai, prabangūs laikrodžiai ir kiti juvelyriniai dirbiniai.

REKLAMA

Manoma, kad maitinimo įstaiga buvo paramos teikėja, asociacija gautą paramą galbūt išgrynindavo ir dalį lėšų grąžindavo įmonei. Pasak prokuroro, manoma, kad maitinimo įstaigose iš šių pinigų galėjo būti mokami atlyginimai „vokeliuose“.

Ikiteisminiame tyrime įtarimai pateikti dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir melagingų duomenų teikimo mokesčių administratoriui, siekiant išvengti mokesčių. Neatmetama galimybė, kad įtarimų gali daugėti tiek esamų įtariamųjų atžvilgiu, tiek atsirasti naujų įtariamųjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų