REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Audros ir liūtys toliau skalbia Lietuvą. Naktį Šiauliuose lietaus vanduo kartu su fekalijomis tiesiog tryško gyventojų namuose ir rūsiuose, gatvėse skendo žmonių automobiliai, o Alytaus rajono ūkininkų daržovių laukai virto ežerais. Sinoptikai sako, kad vienoje iš šalies apskričių net fiksavo katastrofinį kritulių kiekį.

Audros ir liūtys toliau skalbia Lietuvą. Naktį Šiauliuose lietaus vanduo kartu su fekalijomis tiesiog tryško gyventojų namuose ir rūsiuose, gatvėse skendo žmonių automobiliai, o Alytaus rajono ūkininkų daržovių laukai virto ežerais. Sinoptikai sako, kad vienoje iš šalies apskričių net fiksavo katastrofinį kritulių kiekį.

REKLAMA

Neįtikėtinus vaizdus užfiksavo Šiauliuose, Tilžės gatvėje esančių privačių namų gyventojai. Po vėlyvą vakarą prasidėjusios liūties vanduo pradėjo sunktis ir į gyvenamąsias patalpas ir tarsi fontanas kartu su fekalijomis išsiveržė tualete.

Galų gale tamsus ir nosį nuo kvapo riečiantis vanduo užliejo ir visus likusius kambarius. Žmonės įsitikinę, kad toks nemalonus kuriozas nutiko dėl to, jog greta namų nutiesus dviračių taką, nebuvo nuvestas drenažas. O ir pati gyvenvietė yra dauboje ir prie Ginkūnų ežero. Nors gyventojai miesto valdžios dar ir anksčiau prašė iki galo sutvarkyti infrastruktūrą, savivaldybė atkirto, kad savo turtu jie privalo pasirūpinti patys.

O ir pačios Šiaulių gatvės virto Venecija. Visgi, kol vieni džiaugėsi orų išdaigomis ir štai taip plaukiojo valtele po gatvę, kiti puolė gelbėti apsemtų automobilių. Patvinusioje Architektų gatvėje gyventojai į vandenį įbridę iki pat kelių.

REKLAMA
REKLAMA

O netoliese esančioje Žemaitės gatvėje iš stichijos gniaužtų net tenka traukti autobusą. Gausūs krituliai pirmadienio vakarą ir naktį labiausiai merkė pietvakarinę šalies dalį. Liūtis bėdų pridarė ir ūkininkams.

REKLAMA

Alytaus rajone, Varnagirių kaime, daržoves auginantis Eivydas Amšiejus pasakoja, kad laukai vos per pusvalandį tapo kone ežeru – apsemtas 40 arų plotas ir labiausiai nukentėjo agurkai, svogūnai ir burokėliai. Naktis, pasak vyro jam buvo bemiegė – o dar ir ryte teko siurbti vandenį.

„Buvo sakyta, kad lis, tai šiek tiek pasiruošėme, bet ne tiek, negalėjome numatyti. Turėjome siurbliukus, bet jie per maži tokiai liūčiai, tad teko naktį važiuoti ir skolintis didesnius, bandyti dirbti“, – sako ūkininkas Eivydas Amšiejus.

REKLAMA
REKLAMA

Lazdijų rajone štai taip driekiasi išguldytų javų laukai. O Krosnos miestelyje gyventojai tiesiog braido po savo daržus.

O laikinojoje sostinėje dėl liūties įvyko nuotekų tinklų avarija. Aplinkosaugininkams pranešta, kad nuotekos išsiliejo Marvelės gatvėje. Tiesa, atvykus į vietą paaiškėjo, kad jos į aplinkinius vandens telkinius neteka, situacija suvaldyta. Visgi inspektoriai ima vandens mėginius ir tikrins kiek nuotekos yra išvalomos.

„Yra sulūžusios mechaninio valymo grotos ir vanduo, kuris turėtų keliauti į biologinį valymą, dėl grotų užsikimšimo pateko į patalpas ir per laiptukus pateko į kiemą“, – pasakoja aplinkosaugininkas Konstantinas Šumskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ugniagesiai gelbėtojai per vakarykštę stichija sulaukė 15-os iškvietimų. 11 sykių jiems teko vykti traukti ant važiuojamosios kelio dalies nuvirtusių medžių. Alytaus rajone iš gyvenamojo namo teko pumpuoti vandenį, o Šiauliuose traukti apsemtas mašinas.

Pasak draudikų, į juos dėl žalos kreipėsi apie pusė tūkstančio gyventojų. Ir jei ERGO jiems išmokės apie 20 tūkstančių eurų, tai „Lietuvos draudimo“ suma – dešimt kartų didesnė.

Labiausiai nukentėjo Kauno ir Šiaulių apskričių gyventojai, o vidutinė žalos suma siekia 600 eurų.

„Žalų pobūdis yra, kad daugiausiai nukentėjo būstai ar pastatai. Pro išorines sienas prasiveržęs vanduo apgadino sienas, užpilti gyventojų sandėliukai, cokoliniai aukštai, rūsiai, ten buvęs turtas. Nukentėjo baldai, buitinė technika“, – teigia „Lietuvos draudimo“ atstovė Ingrida Žaltauskaitė.

REKLAMA

Nuo metų pradžios tai buvo dešimtoji didesnė stichinė audra, o vien tik birželį – jų jau praūžė keturios, tad ir bendra šio mėnesio žalų sumą įspūdinga – apie 2 milijonai eurų.

Pasak sinoptikų, dalyje apskričių vakar ne daug trūko ir iki katastrofinio reiškinio, kuomet per mažiau nei 12 valandų iškrenta 80 milimetrų kritulių, o Lazdijuose katastrofinis reiškinys buvo viršytas – per 11 valandų iškrito kiek daugiau nei šimtas milimetrų. Visgi specialistai ramina, kad artimiausiomis dienomis nuo tokių smarkių liūčių ir audrų kiek pailsėsime, nors drėgmė nesitraukia.

„Karštą atogrąžų orą skirianti zona nuo vidutinių oro platumų banguoja šalia Lietuvos visą laiką. Tad laikas nuo laiko tas karštesnis oras plūsteli į Lietuvą ir sukelia daug neramumų. Artimiausiomis naktimis lietaus bus mažiau kelias paras, o dienomis daugelyje rajonų vis tiek bus trumpi lietūs su perkūnija“, – kalbėjo sinoptikė Vida Ralienė.

REKLAMA

Ateinantį penktadienį ir šeštadienį galėsime kiek atsikvėpti. Vėjas nurims, lietus tik kur ne kur, šiluma dieną nekris žemiau 20-ies. Sekmadienį daugelyje rajonų prognozuojamas trumpalaikis lietus, o pirmadienį per Mindaugines bent pietryčių Lietuvos gyventojai himną tikrai giedos sausi. Daugiau kritulių žadama Žeimaitijoje.

Na, o klimatologai, žvelgdami į artimiausių mėnesių prognozes, bent kol kas didžiulių stichijų nestebi, ties liepos mėnesis bus ir šiltesnis, ir drėgnesnis nei įprasta.

„Jei liepą vidutinė temperatūra yra 17,9 laipsnio, tai apie vienu laipsniu žadame šiek tiek šiltesnę. Kritulių gali iškristi daugiau. Jei vidutiniškai apie 80 mm kritulių iškrenta, tai 10-20 bus didesnis“, – sako klimatologė Viktorija Mačiulytė.

Lietūs pastarąją parą plovė ir kaimyninę Lenkiją. Štai taip per apsemtas gatves įvairiomis transporto priemonėmis teko irtis Varšuvos gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų