REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje po keliolikos metų pertraukos pradėjo kilti lėktuvai iš Vilniaus į Palangą. Po koronaviruso pandemijos daugelis užsienio kurortų krypčių lieka nepasiekiamos, tad tautiečius nuspręsta pradžiuginti vidiniais skrydžiais į karščiu alsuojantį kurortą. Tačiau kol vieni keleiviai džiaugiasi vos gerą pusvalandį trunkančiu skrydžiu į pajūrį, kiti bilietų pirkti neskuba ir net suka galvas, kaip atgauti sumas už jau įsigytas, bet atšauktas keliones.

Lietuvoje po keliolikos metų pertraukos pradėjo kilti lėktuvai iš Vilniaus į Palangą. Po koronaviruso pandemijos daugelis užsienio kurortų krypčių lieka nepasiekiamos, tad tautiečius nuspręsta pradžiuginti vidiniais skrydžiais į karščiu alsuojantį kurortą. Tačiau kol vieni keleiviai džiaugiasi vos gerą pusvalandį trunkančiu skrydžiu į pajūrį, kiti bilietų pirkti neskuba ir net suka galvas, kaip atgauti sumas už jau įsigytas, bet atšauktas keliones.

REKLAMA

Kaip valdžia ketina gelbėti ant bankroto slenksčio esančius kelionių organizatorius, agentūras ir keleivių pinigus?

Sumažėjus galimybių keliauti į užsienį, atsiranda progų pasiskraidyti Lietuvos oro erdvėje. Lėktuvai keleivius skraidins iš Vilniaus į Palangą. Ir tai yra pirmieji tokie reisas po maždaug 20 metų.

REKLAMA
REKLAMA

O susidomėjimas didžiulis. Kol įgula ruošiasi kaip niekad trumpai kelionei, oro uosto išvykimo salėje jau vingiuoja ilga eilė. Keliautojai pasakoja, kad į Palangą skristi, o ne važiuoti, susiviliojo ir dėl pramogos, ir dėl galimybės greičiau atsidurti prie jūros. Žmonės sako išsiilgę kelionių:

REKLAMA

„Nudžiugino tai, kad nereikės mašinoj tiek laiko vargti.“

„Labai geras oras, tokia galimybė skristi, jau pasiilgę skristi. Pirmas skrydis.“

Skrydžio kaina vienam žmogui – iki pusšimčio eurų:

„Pirkom trečiadienį labai gerom kainom, tai viskas tenkina, manau, kad nebūtume labai daug sutaupę su autobusu važiuodami ar savo automobiliu. 35 eurai žmogui į vieną pusę.“

O kuriems keliautojams tokia pramoga – jokia ne naujiena:

„Ne, esam prieš 40 metų skridę su mažais vaikais. Paskui skrisdavom į šiltus kraštus. O dabar labai patogu, nes aš iš to krašto kilusi.“

REKLAMA
REKLAMA

Tik anuomet, kaip sako ponia Stasė, lėktuvas buvo mažesnis ir į saloną leisdavo įsinešti… pieno. O dabar nesiūlo net vandens. Dėl koronaviruso pavojaus orlaivyje visi su kaukėmis ir neparduodamas joks maistas ar gėrimai. Ir štai, apie pusę septintos vakaro penktadienį pilnutėlis lėktuvas su beveik 200-ais žmonių atsiplėšia nuo žemės.

O vos po gero pusvalandžio jis jau – kurorte. Žmonės džiaugiasi kelione:

„Nerealus skrydis: tik įlipom ir jau leistis reikia. Net šampano nespėjom atsidaryt.“

„Puiku, viskas labai greitai, norim atostogaut greičiau.“

„Tikėjausi greitesnės procedūros, bet oro uoste pakankamai ilgai Vilniuj užtrukom. Kaip vietiniam skrydžiui, sakyčiau, įspūdingai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norintieji tokiu pat būdu galės sugrįžti ir atgal. Reisas į Vilnių numatytas sekmadienio vakarais.

Kiti į keliones žiūri atsargiai ir laukia grąžinant sumokėtus pinigus

O kol vieni keleiviai džiaugiasi skrydžiu į Palangą, kiti į naujas keliones žiūri atsargiai ar net laukia pinigų už neįvykusias ir atšauktas dėl koronaviruso pandemijos.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba skelbia, kad nuo kovo mėnesio vidurio sulaukė daugiau kaip 300 gyventojų skundų dėl turistinių kelionių ir įšaldytų pinigų už jas.

„Šiuo metu mes informuojame juos, vartotojus, kad yra gegužės 30 dieną įsigaliojusios pataisos, kad yra terminas 90 dienų po apribojimų panaikinimo dienos“, – sako patarėja Živilė Vyšniauskienė.

REKLAMA

Kelionių agentūros ,,Amberturas“ vadovė pripažįsta, kad situacija sudėtinga, mat valstybės parama iš pradžių buvo numatyta tik didiesiems kelionių organizatoriams. Tuo tarpu nedidelės kelionių agentūros esą paliktos merdėti.

„Mes grubiai esame paskaičiavę, kad vien kelionių agentūroms komisinio mokesčio sugrąžinimui yra apie 3 milijonus. Gali būti ta suma didesnė, mažesnė, bet mes imame tokį grubų skaičių, kuris reikalingas tiktai išgyvenimui tų kelionių agentūroms. Nes kelionių agentūrų komisas yra išmokėti darbo užmokesčiai, sumokėti mokesčiai ir dabar reikės tą patį uždarbį, kuris buvo uždirbtas sąžiningai kelionių agentūrų jį reikės atiduoti klientams“, – pasakoja ,,Amberturas“ vadovė Jurgita Kaušinytė.

REKLAMA

Tuo tarpu laikinasis Ekonomikos ir inovacijų ministras Žygimantas Vaičiūnas žada, kad keliautojams atgauti pinigus, jei šiems netiks kuponas, padės nuo kitos savaitės pradedamos dalinti lengvatinės paskolos kelionių organizatoriams ir agentūroms.

„Iš viso yra 15 milijonų eurų, yra suma, iš kurios lengvatinių paskolų būdu galėtų kelionių organizatoriai ir agentūros būtent padengti ir grąžinti lėšas už neįvykusias keliones. Ta suma yra orientacinė, ji paskaičiuota pagal iš turizmo asociacijų gautus duomenis ir, jei bus didesnis poreikis, be abejo, gali būti padidinta“, – teigia Laikinasis Ekonomikos ir inovacijų ministras Žygimantas Vaičiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas tikisi jau kitą savaitę atsiskaityti su visais klientais. Tiesa, pasak Širvinsko, pinigus jis klientams ketina grąžinti iš vidinių įmonės resursų.

Pasirodo, dažniausiai susigrąžinti pinigus už keliones prašo garbaus amžiaus žmonės, kurie nebedrįsta dėl koronaviruso keliauti svetur arba šeimos su vaikais, kurios nusprendė iškeisti atostogas užsienyje į poilsį Lietuvoje.

„Mūsų kelionių organizatoriuje apie 10 procentų paprašė pinigų grąžinimo, o likę 90 procentų sutiko arba su kelionės datos keitimu, arba atsiėmimu kelionės kupono, kurį galės panaudoti per 12 mėnesių“, – kalbėjo kelionių organizatorius 

REKLAMA

Tiesa, ne visi tautiečiai šią vasarą žada keliauti tik po Lietuvą. Atnaujinus užsakomuosius skrydžius į užsienio kurortus, žmonės užsisakinėja keliones į Graikiją ir Bulgariją. Jau pirmą skrydžių savaitę liepos mėnesį lėktuvuose išpirktos visos vietos. Bene labiausiai tautiečiai teiraujasi, kada šie galės atostogauti Turkijos kurortuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų